Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Τουρκία ζητάει F-35 για να αποσύρει το veto για Φινλανδία και Σουηδία – Διαφωνίες στο ΝΑΤΟ για την επέκταση στα Ανατολικά

H Τουρκία ζητάει F-35 για να αποσύρει το veto για Φινλανδία και Σουηδία – Διαφωνίες στο ΝΑΤΟ για την επέκταση στα Ανατολικά
Μια απόφαση για την κλίμακα της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, θα παραβρεθούν στην Σύνοδο Κορυφής στη Ισπανία

Την ώρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια αόριστη υποσχετική από τον αμερικανό Πρόεδρο Biden για τα F-35 η Τουρκία συνδέει το veto για την ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ… με τα F-35.
Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης περνάει ειδυλλιακές στιγμές χωρίς στρατηγική στις ΗΠΑ… απέναντι σε ένα Biden ο οποίος δημοσκοπικά καταρρέει και η Τουρκία παίρνει ρεβάνς…
Η Τουρκία λοιπόν ζητάει να αγοράσει F-35 από τις ΗΠΑ ως αντάλλαγμα να αποσύρει το veto για την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι ΗΠΑ είχαν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών-βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35 με αιτιολογικό την απόκτηση από την Τουρκία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Η Τουρκία επιμένει επίσης ότι οποιοσδήποτε νέος υποψήφιος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ανησυχίες για τους κούρδους πολιτοφυλακές, τόσο εντός Τουρκίας όσο και στην Συρία και Ιράκ. Η Τουρκία θέλει επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία να καταγγείλουν δημοσίως όχι μόνο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) αλλά και τις παραφυάδες του προτού τους επιτραπεί να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Επίσης η Τουρκία θέλει η Σουηδία και η Φινλανδία να άρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που επέβαλαν μαζί με πολλά άλλα μέλη της ΕΕ μετά τις στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στη Συρία το 2019.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αφού οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το αίτημα για έκδοση υπόπτων τρομοκρατών, ιδίως μελών του PKK, που η Τουρκία χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικό οργάνωση.

Μεγάλες διαφωνίες στο ΝΑΤΟ για την κλίμακα της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη

Τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, το ΝΑΤΟ δηλαδή, δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό ως προς την κλίμακα της επέκτασης της στρατιωτικής παρουσίας της συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη ανέφερε η Washington Post.

«Υπάρχουν διαφορές» μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη νέων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.
Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία «ζητούν να επεκτείνει το ΝΑΤΟ σημαντικά τη στρατιωτική του παρουσία στο έδαφός τους και να παράσχουν» σύγχρονα όπλα και συστήματα αεράμυνας. Την ίδια στιγμή, άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας, είναι «δύσπιστα» ότι η Ρωσία «θα αποτελέσει απειλή για τις χώρες του ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον»,

Όπως σημειώνεται από πηγές της Washington Post στην αμερικανική κυβέρνηση, ορισμένα κράτη θεωρούν «την ανάπτυξη πολλών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπης σε μόνιμη βάση δαπανηρή και άβολη».
Φοβούνται επίσης ότι «η συμμαχία θα γυρίσει την πλάτη της σε άλλες απειλές στις οποίες έχει επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο.
Αυτά τα θέματα απασχολούν περισσότερο χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες είναι μακριά από την Ρωσία αλλά κοντά στη Βόρεια Αφρική».

Οι χώρες της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ κάλεσαν τα άλλα μέλη της συμμαχίας να εγκαταλείψουν επισήμως τον Ιδρυτικό Νόμο για τις Αμοιβαίες Σχέσεις, τη Συνεργασία και την Ασφάλεια μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΝΑΤΟ του 1997.
Η συμφωνία, περιορίζει την κλίμακα ανάπτυξης των στρατευμάτων της συμμαχίας σε μόνιμη βάση στην Ανατολική Ευρώπη. Ορισμένες χώρες της συμμαχίας ισχυρίζονται ότι σε σχέση με την ειδική επιχείρηση που πραγματοποιεί η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, η συμφωνία δεν ισχύει πλέον.
Ωστόσο, ορισμένα μέλη της συμμαχίας από τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «επιφυλακτικά σχετικά με την οριστική απόρριψη της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για μελλοντικό συντονισμό μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας».

Μια απόφαση για την κλίμακα της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όταν οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, θα παραβρεθούν στην Σύνοδο Κορυφής στη Ισπανία.
Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας ήταν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ένα από τα θέματα μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης