Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αλκιβιάδης Στεφανής: «Κάτι παραπάνω από ένα οπλικό σύστημα τα F35» - Εξήρε τα αεροσκάφη ο επίτιμος Αρχηγός Στρατού

Αλκιβιάδης Στεφανής: «Κάτι παραπάνω από ένα οπλικό σύστημα τα F35» - Εξήρε τα αεροσκάφη ο επίτιμος Αρχηγός Στρατού
Στη συνέχεια εξήρε την άμυνα της χώρας μας αναφέροντας πως «η Ελλάδα τόσο ως προς την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού όσο και ως προς την εξέλιξη των οπλικών της συστημάτων κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς αεροπορίας και όχι μόνο»

Ο τέως Υφυπουργός  Άμυνας πήρε θέση με αφορμή την είδηση που βγήκε από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Joe Biden, πως η Ελλάδα αποκτά πριν το τέλος της δεκαετίας μια μοίρα (18-24) αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35.
Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε:
«Το F-35 δεν πρέπει να το βλέπουμε ως ένα οπλικό σύστημα, είναι μία πλατφόρμα. Ένα σύστημα όπου επάνω του έρχονται και συνδέονται όλα τα οπλικά συστήματα της χώρας, στρατού, ναυτικού αεροπορίας και μπορεί να λειτουργήσει ως μία βάση από την οποία μπορείς να χειριστείς το σύνολο των υπαρχόντων όπλων σε διάστημα, σε αέρα , σε ξηρά και σε θάλασσα. Άρα μας παρέχει ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο δυνατοτήτων». Τόνισε  επίσης  πως «Στην παρούσα περίοδο διεθνώς μετράει το πόσο ισχυρός είσαι για να μπορέσεις να προστατέψεις τα συμφέροντά σου. Η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί η παρούσα ισχύς της χώρας με προβολή στο μέλλον και γι΄αυτό έκανε συνολικές ενέργειες.
Ενισχύει το ναυτικό συνολικά, ενισχύει την αεροπορία και τον στρατό ξηράς και είδε το κενό που θα δημιουργηθεί στο μέλλον και γι΄αυτό προχώρησε στην προσθήκη των F-35»
Για το πολεμικό αεροπλάνο ειδικά είπε: «Αυτό καθεαυτό το οπλικό σύστημα ανήκει στην 5η γενιά των οπλικών συστημάτων της αεροπορίας – ήδη βρισκόμαστε με την αναβάθμιση που κάνουμε των F-16 στην έκδοση Viper, στην 4η και κάτι- είναι ένα αεροσκάφος που δεν μπορεί να το εντοπίσει κάποιος με τα ραντάρ του, είναι τεχνολογίας stealth, έχει πολλαπλά οπλικά συστήματα, πολλαπλούς αισθητήρες με τους οποίους μπορεί να διαχειριστεί πάρα πολλές απειλές από πάρα πολύ μακριά. Εάν το rafale μπορεί να διαχειριστεί ένα στόχο στα 150 χιλιόμετρα μακριά φαντάζεται κανείς τι μπορεί να κάνει το F-35»
Στη συνέχεια εξήρε την άμυνα της χώρας μας αναφέροντας πως «η Ελλάδα τόσο ως προς την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού όσο και ως προς την εξέλιξη των οπλικών της συστημάτων κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς αεροπορίας και όχι μόνο».

Σημαντική και η υποστήριξη του εν λόγω οπλικού συστήματος

Για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί απόκτησης μιας μοίρας F-35  έως το τέλος της δεκαετίας ανέφερε πως «μία μοίρα αεροσκαφών είναι από 18 έως 24. Πιστεύω ότι θα πάμε στα 24, F-35.
Το να πάρεις ένα οπλικό σύστημα είναι το λιγότερο που μπορείς να κάνεις σε σχέση με όσα πρέπει να διασφαλίσεις για την υποστήριξή του (νέες υποδομές, εκπαίδευση των χειριστών και τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, εξομοιωτές)».

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

«Στο κομμάτι των οπλικών συστημάτων θα πρέπει να κάνουμε το άλμα για το μέλλον» επισήμανε και πρόσθεσε «μετά και την κατάσταση που θα διαμορφωθεί παγκοσμίως με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Τι είπε για την Τουρκική επικοινωνιακή τακτική

«Η Τουρκία προσπαθεί με τακτικισμούς να κερδίσει όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα στο θέμα μιας διελκυστίνδας πολιτικής. Θα έρθει να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα, που για εκείνη θεωρούνται σημαντικά για να πει το “ναι” στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Για την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο τόνισε :«Η στάση μας απέναντι στις ΗΠΑ, δείχνει ότι είμαστε ένας σύμμαχος ηθικός, ισχυρός που δεν πάει να ζητήσει και να παρακαλέσει αλλά να καταδείξει την ισχύ του και να πει ότι  έχεις να κερδίσεις και εσύ από τη συμμαχία μαζί μου, γι΄αυτό έχει και την ανάλογη αντιμετώπιση από μία μεγάλη χώρα»
Τέλος, καυτηρίασε τη Ρωσική πλευρά λέγοντας: «Ακόμη και η απειλή από τον πρόεδρο Putin ότι μπορεί να κάνει χρήση του πυρηνικού όπλου γεννά ως αποτροπή την ιδέα και σε άλλες χώρες να έχουν την ίδια δυνητκή απειλή, την ιδέα όταν τελειώσουν τα συμβατικά τους όπλα να έχουν και ένα πυρηνικό όπλο και αυτό είναι πολύ κακό για την παγκόσμια ισορροπία».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->