Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ η Σουηδία – Υπέγραψε το αίτημα ένταξης – Lavrov: Δεν αλλάζει κάτι…

Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ η Σουηδία – Υπέγραψε το αίτημα ένταξης – Lavrov: Δεν αλλάζει κάτι…
Ιστορική εξέλιξη, τέλος στην ουδετερότητα δεκαετιών
Σχετικά Άρθρα

Στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ βρίσκεται η Σουηδία, η οποία υπέγραψε το αίτημα για την ένταξη της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και πλέον περιμένει την ετυμηγορία των υπόλοιπων 30 κρατών - μελών της Συμμαχίας για το εάν θα εγκρίνουν ή όχι την είσοδο της.
Μόνο εμπόδιο προς το παρόν εμφανίζεται η Τουρκία, η οποία όμως και αυτή, εκτιμάται πως μόλις λάβει τις εγγυήσεις και τα ανταλλάγματα που επιθυμεί, θα άρει τις όποιες επιφυλάξεις της.
«Πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και νιώθουμε ότι φτάσαμε σε μια απόφαση που είναι η καλύτερη για τη Σουηδία.
Δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει (η διαδικασία ένταξης), αλλά υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει έως και έναν χρόνο.
Εντός της εβδομάδας, η αίτησή μας θα κατατεθεί, μαζί με εκείνη της Φινλανδίας και θα ακολουθήσει το ενταξιακό πλαίσιο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», ανέφερε σε δήλωσή της η Anne Linde, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.
Πλέον η Σουηδία ακολουθεί την Φινλανδία, η οποία και αυτή έχει εκφράσει επίσημα την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως από σήμερα Τρίτη 17/5 ο πρόεδρος της Φινλανδίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία.

Τέλος ουδετερότητας

Οι αποφάσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι αν μη τι άλλο ιστορικές, καθώς εγκαταλείπουν δεκαετίες ουδετερότητας και μη εμπλοκής σε στρατιωτικές συγκρούσεις ή συμμετοχής σε συμμαχίες.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Σουηδία δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο από το 1815, ενώ και η Φινλανδία εδώ και δεκαετίες – και συγκεκριμένα από το 1948 - τηρούσε καθεστώς ουδετερότητας.
Πάντως και οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια συμμετείχαν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις ενώ συνεργασία υπήρχε και σε επίπεδο πληροφοριών.

Lavrov: Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά

Την θέση πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανότατα «δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά» καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν εδώ και καιρό στις στρατιωτικές ασκήσεις της συμμαχίας διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Lavrov, τονίζοντας ότι «εδώ και αρκετά χρόνια η Βορειοατλαντική Συμμαχία έχει λάβει υπόψη της το έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο στρατιωτικό σχεδιασμό της για να μετακινηθεί στην Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης