Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ατζέντα Μητσοτάκη - Biden: Η Αλεξανδρούπολη, το αίτημα για F 35, η προειδοποίηση για Κύπρο, η Ρωσία και το κάλεσμα στην Αθήνα

Ατζέντα Μητσοτάκη - Biden: Η Αλεξανδρούπολη, το αίτημα για F 35, η προειδοποίηση για Κύπρο, η Ρωσία και το κάλεσμα στην Αθήνα
Επίσημο το αίτημα για F 35 – Ενδιαφέρον της Lockheed Martin για επενδύσεις

Στην συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, σε μία υποδοχή πολύ θερμή με χειροκροτήματα, αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή της παρουσίας στον Λευκό Οίκο, στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στους συμβολισμούς της συνάντησης.

Υπενθύμιση της στάσης της Ελλάδας στην Ρωσία και έμμεση αναφορά σε Τουρκία


Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της Ουκρανίας και της στάσης που κράτησε η Ελλάδα από την αρχή του πολέμου που σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε το σχέδιο των ΗΠΑ για την Ουκρανία και εφάρμοσε τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προστατεύει την παγκόσμια τάξη του Διεθνούς Δικαίου και υποστήριξε ότι δεν μπορούν να χαραχθούν τα σύνορα εκ νέου και ήταν σαφής η θέση του κατά των αναθεωρητικών στάσεων που κρατάει η Ρωσία και που θέλει να κρατήσει και η Τουρκία.

Nα πιέσουν ΗΠΑ-ΕΕ να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου


Παράλληλα, έπιασε το ζήτημα της ακριβής ενέργειας τονίζοντας ότι και η ελληνική κοινωνία πληρώνει το τίμημα από την στάση που κράτησε και έθεσε ως σημαντικό στοιχείο ΗΠΑ και ΕΕ να κάνουν προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.
Πρέπει να ανακουφίσουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Κύρωση MDCA, Αλεξανδρούπολη και ενεργειακά projects


Επίσης, τόνισε με νόημα στον συνομιλητή του ότι το ελληνικό κοινοβούλιο κύρωσε τη νέα συνεργασία των δυο χωρών, αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία.
Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των σχέσεων τους με την συμφωνία.
Σύμφωνα με αυτή, η Αλεξανδρούπολη θα αποτελέσει έναν κόμβο ενέργεια, πύλη εισόδου για το υγροποιημένο αέριο ενώ αναφέρθηκε και στα άλλα πρότζεκτ που κοιτάζει η Ελλάδα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση από μέση Ανατολή, δηλαδή Ισραήλ αλλά και Αίγυπτο.

Προειδοποίηση σε Biden για Κύπρο


Σε αυτό το σημείο, έκανε μία αναφορά στο Κυπριακό ζήτημα που τόνισε στον πρόεδρο Biden να εμείνει στις αποφάσεις και τα διεθνή ψηφίσματα του ΟΗΕ και να απορρίψει κάθε λύση που μιλάει για δύο κράτη στη μεγαλόνησο. Ήταν κρίσιμη αυτή η αναφορά καθώς τούρκοι και τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι μιλούν ,πλέον, για δύο κράτη και για διαχωρισμό της μεγαλονήσου.

Επίσημο το αίτημα για F 35 – Ενδιαφέρον της Lockheed Martin για επενδύσεις


Ο Πρωθυπουργός άνοιξε το κεφάλαιο εξοπλισμοί αλλά και αυτό της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε στον συνομιλητή του θέμα των F35, όπως ήταν και αναμενόμενο. Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητας.
Θα εγκαινιάσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35.Την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επισήμως το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Συνεργασίες ελληνικών και αμερικανικών επιχειρήσεων


Παράλληλα, έκανε και μία αναφορά στην ελληνική οικονομία η οποία είναι ισχυρή μετά από μία μακρά περίοδο δημοσιονομικής κρίσης.
Και συνέχισε:
Ξεπληρώσαμε το ΔΝΤ δυο χρόνια νωρίτερα. Δημιουργούμε θέσεις εργασίας, η Ελλάδα μπορεί να καλωσορίσει εταιρίες.
Πολλές Αμερικανικές εταιρίες επενδύουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.
Βλέπουν μια χώρα με πλεονεκτική γεωγραφική θέση, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και με σταθερή κυβέρνηση.
Η Ελλάδα επέστρεψε και το μέλλον είναι μπροστά μας».

Κάλεσμα για επίσκεψη Biden στην Ελλάδα


Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνη και έδειξε να ευχαριστεί τον Biden για την στήριξη στο πρόσωπό του, τονίζοντας την ελληνική του καταγωγή.
Υπάρχουν πολλές προσδοκίες για τον ελληνοαμερικανό Tσούνη ενώ, στο τέλος της ομιλίας, κάλεσε τον Πρόεδρο Βiden σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης