Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία προελαύνει σε Donbass, Izyum, Severodonetsk, εδραιώνει κυριαρχία στην νότια Ουκρανία – Αποχωρεί από Kharkiv

Η Ρωσία προελαύνει σε Donbass, Izyum, Severodonetsk, εδραιώνει κυριαρχία στην νότια Ουκρανία – Αποχωρεί από Kharkiv
Οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν κατεχόμενους οικισμούς κατά μήκος του νότιου άξονα, ενδεικτικό των ρωσικών στόχων για μόνιμο έλεγχο της περιοχής

(upd) Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της ολοκλήρωσης μιας μεγάλης κλίμακας περικύκλωσης ουκρανικών μονάδων από την πόλη του Donetsk έως το Izyum για να ολοκληρώσουν την κατάληψη της Περιφέρειας Luhansk.
H ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει την ικανότητα να φτάσει στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας Luhansk.
Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα στη Μάχη του Severodonetsk στην ανατολική Περιφέρεια του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν μια συντονισμένη προσπάθεια για την κατάληψη του Severodonetsk από τα βόρεια και τα νότια, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα μια πιο περιορισμένη περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων από ότι αρχικά αναμενόταν.
Οι αποτυχημένες ρωσικές προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Siverskyi κοντά στην Kreminna μπορεί να μετατοπίσουν τις ρωσικές επιχειρήσεις περικύκλωσης πιο ανατολικά, πιο κοντά στο Severodonetsk μέσω Rubizhne, αντί να διεξάγουν ευρύτερη περικύκλωση κατά μήκος πολλών αξόνων.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης περιορίσει πιθανώς τις προελεύσεις προς το Slovyansk από το Izyum, πιθανώς λόγω του αργού ρυθμού της επιθετικής επιχείρησης.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι περίπου 2.500 Ρώσοι έφεδροι εκπαιδεύονται στις περιφέρειες Belgorod, Voronezh και Rostov για να ενισχύσουν τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Αυτός ο αριθμός εφέδρων είναι απίθανο να δημιουργήσει αρκετή δύναμη για να αναπληρώσει τις ρωσικές μονάδες που φέρεται να έχουν χάσει έως και 20% του προσωπικού σε ορισμένες περιοχές

Ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες φέρεται να σχηματίζουν συνδυασμένες μονάδες με αερομεταφερόμενα στοιχεία.
Η μετουσίωση επίλεκτων αερομεταφερόμενων μονάδων με μισθοφόρους είναι συγκλονιστική και θα ήταν η πιο σαφής ένδειξη μέχρι τώρα ότι η Ρωσία έχει εξαντλήσει τα διαθέσιμα για μάχη αποθέματα ανθρώπινου δυναμικού της.
Η ρωσική 810η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού Φρουρών δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπικό από άλλες μονάδες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των μελών του πληρώματος πλοίων του πολεμικού ναυτικού.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα οχυρώνουν κατεχόμενους οικισμούς στη νότια Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι οι Ρώσοι επιδιώκουν να θέσουν σε μόνιμο έλεγχο την περιοχή.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να σκάβουν χαρακώματα σε περιοχές της περιφέρειας Mykolaiv και Kherson, κοντά στη Μελιτόπολη, και στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.

Συμφωνία για ανθρωπιστικό διάδρομο στο Azovstal

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.
"Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ", έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι προτεραιότητες

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στη κατάληψη του Severodonetsk αντί να φτάσουν στα διοικητικά σύνορα της Περιφέρειας του Donetsk.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν προέλασαν προς την κατεύθυνση του Slovyansk λόγω ανεπιτυχών επιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή Izyum.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal.

Οι ρωσικές δυνάμεις οχυρώνουν κατεχόμενους οικισμούς κατά μήκος του νότιου άξονα, ενδεικτικό των ρωσικών στόχων για μόνιμο έλεγχο της περιοχής.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χερσαίες επιθέσεις προς την κατεύθυνση του Slovyansk.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στο Dovhenke και το Bogorodychne, περίπου 18 και 25 χλμ νότια του Izyum, αντίστοιχα.
Τα φιλορωσικά κανάλια στο Telegram ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στο Dovhenke αλλά οι μάχες ήταν σφοδρές.

Η ουκρανική αεροπορία συνεχίζει να επιχειρεί πάνω από οικισμούς που ελέγχονται από τη Ρωσία κοντά στο Izyum.
Το ουκρανικό πυροβολικό έπληξε ρωσικά τεθωρακισμένα και θέσεις περίπου 65 χλμ βόρεια του Izyum με υποστήριξη από ουκρανικά drones.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν από έναν κατεχόμενο οικισμό ανατολικά του Izyum, πιθανότατα λόγω ουκρανικής αεροπορικής επιδρομής.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εδαφικές προόδους προς το Severodonetsk και είναι πιθανό να σχεδιάζουν την περικύκλωση των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Luhansk αντί των πιο φιλόδοξων σχεδίων για περικύκλωση όλων ή των περισσότερων περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις έδωσαν μάχες σε οικισμούς περίπου 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά και 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Severodonetsk.
Η ρωσική διοίκηση συνέχισε επίσης τις προσπάθειές της να καταλάβει τον αυτοκινητόδρομο Lysychansk - Bahmut για να περικυκλώσει τις ουκρανικές μονάδες στο Rubizhne, το Severodonentsk και το Lysychansk, στην περιφέρεια Luhansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν στο Lysychansk μέσω του αυτοκινητόδρομου T1303.
Οι αποτυχημένες ρωσικές προσπάθειες να διασχίσουν τον ποταμό Siverskyi από την Kreminna πιθανότατα υπονόμευσαν περαιτέρω τις ρωσικές προσπάθειες για περικύκλωση των ουκρανών μεγάλης κλίμακας.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν στην πόλη Zaporizhia και στο Slovyansk από την Περιφέρεια του Dontesk.
Επίσης πραγματοποίησαν μια επίθεση στην Avdiivka από τα δυτικά.
Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ακολουθείται μια «μεθοδολογική και απρόσκοπτη περικύκλωση» των ουκρανικών μονάδων στο Donbass που θα επανενωθούν με τις ρωσικές δυνάμεις στο Izyum. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν το φράγμα στη δεξαμενή Mironovskyi, 5 χιλιόμετρα βόρεια του Svitlodarsk, στις 14 Μαΐου για να προκαλέσουν πλημμύρες που πιθανότατα θα επιβραδύνουν τις ρωσικές προελεύσεις προς τα βόρεια

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Kharkiv και εστιάζουν σε Izyum

Η ουκρανική αντεπίθεση συνέχισε να απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις από τη βορειοανατολική πόλη του Kharkiv.

Νότιος άξονας – Εδραίωση στην Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να οχυρώνουν τις θέσεις τους στη νότια Ουκρανία και δεν πραγματοποίησαν ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις στις 15 Μαΐου.
Η Στρατιωτική Διοίκηση της Zaporizhia ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έσκαψαν χαρακώματα στη νότια Μελιτόπολη κατά μήκος του ποταμού Molochna και σε χωριά 30 χλμ νότια της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με πληροφορίες δημιούργησαν επίσης χαρακώματα 35 χλμ ανατολικά των συνόρων της Περιφέρειας Kherson.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δημιουργούν επίσης κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα στις περιφέρειες Mykolaiv και Kherson.
Τα ρωσικά χαρακώματα και τα τσιμεντένια καταφύγια είναι ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να δημιουργήσουν και να υπερασπιστούν τον μόνιμο έλεγχο στις κατεχόμενες περιοχές.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν επίσης να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις σε εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην περιφέρεια Zaporizhia σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν στρατιωτική παραγωγή στην περιοχή

vv1_2.png

vv2_2.png

vv3_1.png

vv4_2.png

vv5_3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης