Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι όροι Cavusoglu για ΝΑΤΟ: Σουηδία - Φινλανδία να μην υποστηρίζουν τρομοκράτες και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών στην Τουρκία

Οι όροι Cavusoglu για ΝΑΤΟ: Σουηδία - Φινλανδία να μην υποστηρίζουν τρομοκράτες και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών στην Τουρκία
Ο Mevlut Cavusoglu, μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να αποκτήσει έναν μοχλό πίεσης, αλλά μιλάει ειδικά για την υποστήριξη της Σουηδίας στην κουρδική οργάνωση PKK.
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, δήλωσε την Κυριακή 15/5, ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στα εδάφη τους, να παρέχουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν τις απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, καθώς επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το Reuters.
Ο Mevlut Cavusoglu, μιλώντας με Τούρκους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να αποκτήσει έναν μοχλό πίεσης, αλλά μιλάει ειδικά για την υποστήριξη της Σουηδίας στην κουρδική οργάνωση PKK.
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.

Κατά το άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 14/5/2022 η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σύμφωνα με πληροφορίες.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.

Εξαίρεση η Τουρκία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόνη εξαίρεση ήταν η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Σημειώνουν πως οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι επισήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλείσεις.
Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ

Ενάντια στην ένταξή τους ο τουρκικός λαός

Σε μια δήλωση πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Mevlut Cavusoglu είπε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία «υποστηρίζουν ανοιχτά και εμπλέκονται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG», η οποία «επιτίθεται στην Τουρκία και σκοτώνει τουρκικά στρατεύματα».
«Ως εκ τούτου, είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό το γεγονός ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας υποστηρίζουν αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση.
Και λόγω του αγώνα μας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, υπήρξαν περιορισμοί στις εξαγωγές στα προϊόντα της αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους και ορισμένες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
«Και γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι ενάντια στην ένταξη αυτών των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG και μας ζητούν να εμποδίσουμε αυτήν την ένταξη. με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Cavusoglu.

Διαπραγματεύσεις

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin.
«Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Kalin, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Erdogan εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας την, Παρασκευή (13/5), πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».
Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης