Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας - Επαφές με Blinken και Kerry

Δένδιας: Οι ΗΠΑ επισφραγίζουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας - Επαφές με Blinken και Kerry
Επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, καθώς και με τον πρώην ΥΠΕΞ και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή, John Kerry, θα έχει ο Ν. Δένδιας στις ΗΠΑ

Για σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ σε μια ιδιαίτερα σοβαρή συγκυρία, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην περιοχή μας, καθώς και του ρόλου που η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, αλλά και λόγω της συνεισφοράς της στην προώθηση των κοινών αρχών και αξιών, κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σημειώνει ότι θεωρείται, δικαίως, ως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια.
«Η ομιλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, προνόμιο που δίδεται για πρώτη φορά σε Έλληνα Πρωθυπουργό, αποτελεί, αναμφίβολα, ιστορική στιγμή στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ.
Αποτελεί σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και αντιλήψεων», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας, ο οποίος θα συμμετέχει στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο τη Δευτέρα 16/5.

Επαφές Δένδια με Blinken και Kerry

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος αναχώρησε το Σάββατο 14/5 από το Βερολίνο , όπου συμμετείχε στο άτυπο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει στην αποστολή που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, γνωστοποιεί ότι θα έχει χωριστές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken, με τον οποίο συνομίλησε προ ημερών στο πλαίσιο του διαλόγου «3+1», καθώς και με τον πρώην ΥΠΕΞ και ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για την κλιματική αλλαγή, John Kerry.
«Με τον κ. Kerry μάλιστα, αναμένεται να εξαγγείλουμε κοινή πρωτοβουλία για την προστασία των θαλασσών, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και του έμπρακτου και συνεχούς ενδιαφέροντος της ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον», προσθέτει.

Για Τουρκία

Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, «το μήνυμα είναι διαχρονικό και σαφές: είμαστε υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας.
Παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συνεχής επανάληψη απειλής χρήσης βίας, ο αναθεωρητισμός δεν έχουν καμία θέση στις σχέσεις αυτές. Οι πρακτικές αυτές είναι όχι μόνο απαράδεκτες, είναι καταδικαστέες. Και βεβαίως υπονομεύουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη συγκυρία», τονίζει ο κ. Δένδιας.

Συνεργασία με ΗΠΑ

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο υπουργός Εξωτερικών στην «αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, τόσο στον ενεργειακό τομέα, με την έναρξη κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης φυσικού αερίου, όσο και σχετικά με το λιμάνι της πόλης, μέσω του οποίου μεταφέρονται δυνάμεις προς άλλες Νατοϊκές χώρες», τονίζοντας πως υπογραμμίζει τη σημασία που έχει η τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.
Κληθείς να απαντήσει τι σηματοδοτεί η συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ μετά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι κατά την τελευταία τριετία η στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ έχει ενισχυθεί σε πρωτοφανή βαθμό.
«Ειδικότερα, όσον αφορά τη δεύτερη τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας–ΗΠΑ (MDCA), αυτή αποτυπώνει σε νομικό πλέον πλαίσιο τη βούληση των δύο χωρών να εμβαθύνουν περαιτέρω τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας και τη μακραίωνη σχέση συνεργασίας τους.
Οι ΗΠΑ επέλεξαν την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αμυντική επένδυση, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τον σημαίνοντα στρατηγικό και σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή. Τη στιγμή, μάλιστα, που το επίκεντρο της προσοχής τους ήταν ο Ινδο-Ειρηνικός.
Από την πλευρά μας, η θέση μας είναι σαφής όσον αφορά το εθνικό συμφέρον: Επιθυμούμε την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα, με απώτερο στόχο να κεφαλαιοποιήσουμε τη συνεργασία αυτή υπέρ της Ελλάδας, υπέρ του ελληνικού λαού», αναφέρει ο κ. Δένδιας.
Μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι «η εν λόγω συμφωνία είναι αμιγώς αμυντική, δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε τρίτου. Ενισχύει περαιτέρω την αμυντική θωράκιση της χώρας μας από εξωτερικές απειλές.
Ωστόσο, το περιεχόμενο της στρατηγικής σχέσης της χώρας μας με τις ΗΠΑ δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά στην MDCA.
Αποτυπώνεται επίσης στην επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, προς τον Πρωθυπουργό, που συνοδεύει το εν λόγω πρωτόκολλο τροποποίησης, αλλά και στον Αμερικανικό νόμο «US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act», ο οποίος ψηφίστηκε το 2021 από το Κογκρέσο και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παραχωρήσεις υλικού, δάνεια, χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, αντικατάσταση υλικού, συνεργασία στο σχήμα «3+1».

Η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντες της

Αναφερόμενος στο «πυκνό δίχτυ πολιτικο-διπλωματικών και αμυντικών συμφωνιών» που έχει συνάψει η κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντες της, βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών εξελίξεων, έχει ρόλο και λόγο και χτίζει μεθοδικά συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχής του πλανήτη, πέρα από την Ευρώπη.
Όπως αναφέρει , «η Ελλάδα έχει διευρύνει τους ορίζοντές της. Έχει πάψει να ασκεί περιορισμένης εμβέλειας «τουρκο-κεντρική» εξωτερική πολιτική.
Δεν είμαστε μια περιφερειακή βαλκανική χώρα. Βρισκόμαστε στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Είναι πασιφανές, πλέον, ότι η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο. Έχουμε αφήσει πίσω μας τους περιορισμούς που μας χαρακτήριζαν για δεκαετίες και χτίζουμε μεθοδικά συνεργασίες και συμμαχίες σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, πέρα από την Ευρώπη.
Αυτό σηματοδοτεί και η τεράστια αποδοχή που έχει η υποψηφιότητα μας για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 100 υποστηρίξεις.
Επίσης, θέτουμε τα θεμέλια για περαιτέρω ανοίγματα με την υποψηφιότητα μας για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2027-28 και για την Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης το 2035. Αισθανόμαστε περήφανοι και δικαιωμένοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Ενεργειακός τομέας

Κληθείς να απαντήσει πόσο τον ανησυχεί το ενδεχόμενο οι επιπτώσεις του πολέμου στον ενεργειακό τομέα να δοκιμάσουν τελικά τη συνοχή της ΕΕ, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, όπου πρέπει να σταθμίσει, από τη μια μεριά, την ενδυνάμωση της ενότητας και της αποφασιστικότητάς της στην υπεράσπιση των αρχών και αξιών της και, από την άλλη, τη μέριμνα για την εμπέδωση της ενεργειακής ασφάλειας των πολιτών.
Εκτιμά ότι όπως με την πανδημία, έτσι και τώρα, η ΕΕ, τα κράτη-μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα εξευρεθεί τελικά μια λύση που δεν θα αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο.

Για Ουκρανία

«Αυτή τη στιγμή, κάθε πρόβλεψη για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Προφανώς, όλοι θα θέλαμε να υπάρξει μία διπλωματική λύση που θα σέβεται τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρει σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο κ. Δένδιας.
Προσθέτει ότι η πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, στο σύνολο της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών όπου διαβιοί η ελληνική κοινότητα, θα πρέπει να διερευνηθούν και ότι αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει στους συνομιλητές του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, την οποία θα επισκεφθεί σε λίγες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα, σημειώνει πως «ανεξάρτητα από τις εξελίξεις, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διαμορφώνει μία νέα διεθνή πραγματικότητα.
Η Ρωσία βρήκε απέναντί της το σύνολο των δημοκρατικών χωρών, αλλά και των δημοκρατικών κοινωνιών, που δείχνουν να αφυπνίζονται. Δείτε για παράδειγμα την Φινλανδία. Πριν από ένα χρόνο, λιγότερο από το 20% του πληθυσμού στήριζε την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Σήμερα το ποσοστό αυτό έχει ανέβει στο 76%.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Πρακτικές που μπορεί να ήταν αποδεκτές στον 19ο αιώνα ή και για μέρος του 20ου, δεν είναι πλέον».
«Έννοιες και αρχές όπως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών Συνθηκών, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών, η αποφυγή χρήσης βίας ή απειλής χρήσης βίας, επανέρχονται, με δραματικό μάλιστα τρόπο, στον πυρήνα των διεθνών σχέσεων, απονομιμοποιώντας τα όποια αναθεωρητικά αφηγήματα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για όλο τον κόσμο, αλλά και για την περιοχή μας», καταλήγει ο κ. Δένδιας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης