Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα Στρατηγική για το ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος που ζωντάνεψε την «εγκεφαλικά νεκρή» συμμαχία και η διεύρυνση - εφιάλτης του Putin

Νέα Στρατηγική για το ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος που ζωντάνεψε την «εγκεφαλικά νεκρή» συμμαχία και η διεύρυνση - εφιάλτης του Putin
Νέος αέρας πνέει στους κόλπους της Συμμαχίας μετά την επιθυμία εισόδου Φινλανδίας - Σουηδίας
Σχετικά Άρθρα
Οι υπουργοί Εξωτερικών του NATO συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο της Γερμανίας, για δεύτερη μέρα στα πλαίσια της διήμερης συνόδου τους 14 και 15 Μαΐου, για να συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους, αλλά και τις προοπτικές ένταξης στην Ατλαντική Συμμαχία της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Το NATO έχει δει αιφνίδια άνοδο της γεωπολιτικής του σημασίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και σύντομα αναμένεται να αποκτήσει νέα μέλη, ένα από τα δύο θέματα της ατζέντας της άτυπης συνόδου.

Απάντηση στις ρωσικές προκλήσεις:  Νέα Στρατηγική Αντίληψη για το NATO

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Ann Linde και ο Φινλανδός ομόλογός της Peka Haavisto συμμετέχουν στην σύνοδο αυτή στο Βερολίνο.
Στην διήμερη συνάντηση, που φιλοξενείται από τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Annalena Baerbock και στην οποία θα μετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Binken, αναμένεται να αρχίσει η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την Στρατηγική Αντίληψη του NATO, το κατευθυντήριο έγγραφο της συμμαχίας για τα επόμενα χρόνια.
Η Στρατηγική Αντίληψη αναμένεται να παρέχει μια μακροπρόθεσμη απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του τρόπου περαιτέρω ενίσχυσης της παρουσίας του NATO στην ανατολική Ευρώπη και, για πρώτη φορά, καθοδήγηση όσον αφορά την Κίνα.
Το τελικό προσχέδιο αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ηγέτες του NATO στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής τους που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Μαδρίτη τον Ιούνιο.

Οι τουρκικές ενστάσεις:  Η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα του ΝΑΤΟ σε Σουηδία – Φινλανδία αλλά ζητά ανταλλάγματα

Η Τουρκία δεν έχει κλείσει την πόρτα για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όμως θέλει διαπραγματεύσεις μ' αυτές τις δύο σκανδιναβικές χώρες, καθώς και την πάταξη δραστηριοτήτων τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, ιδιαίτερα στη Στοκχόλμη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ibrahim Kalin.
«Δεν κλείνουμε την πόρτα.
Όμως θέτουμε βασικά αυτό το θέμα ως ζήτημα εθνικής ασφαλείας για την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο Kalin, ο οποίος είναι επίσης κορυφαίος σύμβουλος του τούρκου προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Kalin υποστήριξε πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ) συγκεντρώνει κεφάλαια και στρατολογεί στην Ευρώπη και πως η παρουσία του είναι «ισχυρή και ανοικτή και αναγνωρισμένη», ιδιαίτερα στη Σουηδία.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι σαφές: πρέπει να σταματήσουν να επιτρέπουν να υφίστανται σ' αυτές τις χώρες πρατήρια, δραστηριότητες, οργανώσεις, άτομα και άλλου είδους παρουσία του PKK», δήλωσε ο Kalin.
«Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ είναι πάντα μια διαδικασία. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα.
Όμως αυτό είναι το πρώτο σημείο στο οποίο θέλουμε να εφιστήσουμε την προσοχή όλων των συμμάχων καθώς και των σουηδικών αρχών», πρόσθεσε. «Φυσικά θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση με σουηδούς ομολόγους».

Η Τουρκία ζητεί από το ΝΑΤΟ «να εγκύψει στις ανησυχίες όλων των μελών, όχι μόνο μερικών», δήλωσε ο σύμβουλος του Erdogan.
Ο Erdogan εξέπληξε μέλη του ΝΑΤΟ και τις δύο σκανδιναβικές χώρες, που επιδιώκουν να ενταχθούν στη συμμαχία, λέγοντας την, Παρασκευή (13/5), πως δεν είναι δυνατό για την Τουρκία να υποστηρίξει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ επειδή η Φινλανδία και η Σουηδία αποτελούν καταφύγιο «πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».
Οποιαδήποτε χώρα ζητήσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται την ομόφωνη υποστήριξη όλων των μελών της τελευταίας.
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες μέλη προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Άγκυρας.

Geoană (Αναπ. γ.γ.NATO): Θα επιτευχθεί συναίνεση, θα καμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας

Πεπεισμένος δήλωσε o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO Mircea Geoană ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO μπορούν να αντιμετωπιστούν.
"Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων", δήλωσε ο Mircea Geoană σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο.
"Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν ένταξη στο NATO, θα μπορέσουμε να τις υποδεχθούμε, να βρούμε όλες τις συνθήκες για να επιτευχθεί συναίνεση", πρόσθεσε.

Baerbock (Γερμανία): Είναι «όλα έτοιμα», ώστε να ενταχθούν γρήγορα Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Η Γερμανία έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης σε περίπτωση που η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη των δύο χωρών για εγγυήσεις ασφαλείας, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Η Γερμανία έχει προετοιμάσει τα πάντα για μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης", δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί συμφώνησαν σε δείπνο το Σάββατο ότι δεν πρέπει να υπάρχει γκρίζα ζώνη μεταξύ του χρόνου υποβολής της αίτησης και του χρόνου ένταξης.

"Εάν αποφασίσουν να ενταχθούν, μπορούν να ενταχθούν γρήγορα...
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα τους δώσουμε εγγυήσεις ασφαλείας, δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές", είπε.
Η Baerbock αναφερόταν στην περίοδο επικύρωσης που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σκανδιναβικές χώρες δεν θα προστατεύονται ακόμη από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο εγγυάται ότι μια επίθεση σε έναν σύμμαχο είναι επίθεση σε όλους.

Joly (Καναδάς): Θα γίνει πολύ γρήγορα η είσοδος Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Καναδάς ελπίζει σε μια γρήγορη διαδικασία επικύρωσης αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτημα για την ένταξή τους στο NATO, δήλωσε σήμερα Κυριακή 15/5, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Melanie Joly.
"Ελπίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει εντός εβδομάδων", σημείωσε η ίδια προσερχόμενη στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα σήμερα στο Βερολίνο.

Κροατία, Ρουμανία: Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες Φινλανδίας, Σουηδίας - Τουρκίας για να μην χαθεί η δυναμική ένταξης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Grlic Radman, δήλωσε σήμερα Κυριακή 15/5, ότι οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τις ανησυχίες της όσον αφορά την ένταξή τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε καλό δρόμο, αφού και οι τρεις συναντήθηκαν χθες Σάββατο.
"Οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα για να δείξουμε αλληλεγγύη και να μιλήσουμε με μια φωνή", δήλωσε ο Grlic Radman στους δημοσιογράφους στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
Ο Ρουμάνος ομόλογός του Bogdan Aurescu δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί η δυναμική στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης των σκανδιναβικών κρατών για να σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία.

Η απάντηση, και στην G7

Το θέμα του τρόπου ανταπόκρισης στις συνέπειες του ρωσικού πολέμου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 ολοκληρώνεται επίσης σήμερα 15/5, στη βόρεια Γερμανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο, προειδοποίησε κατά μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο,
και τόνισε πως θέλει να δει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, το Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, όπως δήλωσε χθες βράδι στην τηλεοπτική πλατφόρμα της Bild.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο Kuleba ενημέρωσε πως ζήτησε από τις χώρες της G7 να κατάσχουν τα assets της Ρωσίας και να τα παραδώσουν στο Κίεβο, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ελπίζει πως η Ουγγαρία θα συμφωνήσει με τους εταίρους της ΕΕ για το πετρελαϊκό εμπάργκο στη Μόσχα.

"Ο Καναδάς το έχει ήδη κάνει αυτό και έχω την αίσθηση ότι και άλλοι θα φτάσουν σε αυτό το σημείο, αργά ή γρήγορα.
Μιλάμε για εκατοντάδες δισ. δολάρια.
Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει", τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της G7 στη Βόρεια Γερμανία.
Ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προωθήσει σχέδια για ευρύτερες κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαϊκού εμπάργκο, και τόνισε πως ήλπιζε η Ουγγαρία να αποσύρει την αντίδρασή της.

Η αντίδραση Putin: Αυστηρό μήνυμα σε Φινλανδία για ΝΑΤΟ: Μεγάλο λάθος η εγκατάλειψη της ουδετερότητας, σημαντικός ο αντίκτυπος

Αυστηρό μήνυμα στο Ελσίνκι έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Φιλανδό ομόλογό του.
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RIA, ο Putin είπε στον Sauli Niinistο ότι η εγκατάλειψη της ουδετερότητας θα ήταν «λάθος».
Ο Ρώσος ηγέτης φέρεται επίσης να είπε στον Niinisto ότι δεν υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια της Φινλανδίας και ότι μια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Φινλανδίας θα ήταν αρνητική για τις διμερείς σχέσεις.
«Ο Vladimir Putin υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης