Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πειραιώς, MSCI, ομόλογα, Viohalco στο επίκεντρο – Τις 780 μον. στο ελληνικό χρηματιστήριο θα τις ξαναδούμε… προσεχώς

Πειραιώς, MSCI, ομόλογα, Viohalco στο επίκεντρο – Τις 780 μον. στο ελληνικό χρηματιστήριο θα τις ξαναδούμε… προσεχώς
Η προσοχή των επενδυτών ωστόσο θα πρέπει να είναι εστιασμένη κυρίως στα ελληνικά ομόλογα καθώς παρατηρούνται παράλληλες κινήσεις μεταξύ χρηματιστηρίου και ομολόγων

H τράπεζα Πειραιώς που θα ανακοινώσει αξιοπρεπείς επιδόσεις, ο MSCI που δεν αναμένονται αλλαγές, καθώς δεν θα αναβαθμιστούν στον δείκτη standard η Εθνική και ο Μυτιληναίος, η εικόνα των ομολόγων και η Viohalco θα βρεθούν και σήμερα 12 Μαίου 2022 στο επίκεντρο.
Η προσοχή των επενδυτών ωστόσο θα πρέπει να είναι εστιασμένη κυρίως στα ελληνικά ομόλογα καθώς παρατηρούνται παράλληλες κινήσεις μεταξύ χρηματιστηρίου και ομολόγων
.
Υπάρχουν επενδυτές που πουλάνε ελληνικά ομόλογα και ελληνικό χρηματιστήριο παρ΄ ότι τα funds που προβαίνουν σε αυτές τις κινήσεις τυπικά είναι ξεχωριστικά με διαφορετικές στρατηγικές.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,40%, είχε φθάσει έως το 3,67% με προοπτική το 4% ίσως και 4,5% σε βάθος λίγων μηνών.

Οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις α΄ τριμήνου του 2022.
Η Πειραιώς 12 Μαίου 2022, θα ανακοινώσει αξιοπρεπείς επιδόσεις οι οποίες θα επιβεβαιώσουν τον στόχο για κέρδη σχεδόν 350 εκατ με 380 εκατ για το 2022 χωρίς τις τελευταίες ζημίες που θα εγγράψει από προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Η Eurobank 25 Μαίου 2022
Η Alpha bank 26 Μαίου 2022

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022 θα επιβεβαιώσουν ότι οι στόχοι του 2022 θα επιβεβαιωθούν δηλαδή θα επιτύχουν 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα NPEs τα έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά ενώ με όρους κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στο ίδιο επίπεδο…
Ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται εντός προγραμματισμένων στόχων και δεν θα παρουσιάσουν αρνητικές εκπλήξεις οι μετοχές του δέχονται ισχυρές πιέσεις…
Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα έρθουν θα ενισχύσουν το επιτοκιακό περιθώριο…στα δάνεια, στα ομόλογα δημιουργούν προβλήματα.
Οι ελληνικές τράπεζες φορτώθηκαν ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία μπορεί να διακρατούν έως την λήξη αλλά στην πράξη τα αποτιμούν τακτικά οπότε οι μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί προκαλούν λογιστικές ζημίες.
Όμως δεν είναι αυτή η αιτία της πτώσης των μετοχών.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν κυρίως γιατί

1)Πολλά funds λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας πουλάνε από περιφερειακές αγορές ή από μετοχές που καταγράφουν κέρδη

2)Τρία μεγάλα αμερικανικά funds ταλαιπώρησαν τις ελληνικές τράπεζες όλο το τελευταίο διάστημα γιατί πουλούσαν μετοχές.

3)Η μέχρι τώρα διόρθωση στις τράπεζες είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες μετοχές εταιριών που υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου όπως η ΔΕΗ.

4)Υπάρχουν επενδυτές που ανησυχούν και για την Ελλάδα, τον πληθωρισμό και την οικονομία και μετριάζουν το ελληνικό ρίσκο.

5)Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επικίνδυνα επίπεδα π.χ. 10ετές ελληνικό ομόλογο 3,65% είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ρίσκο χώρας έχει εκτιναχθεί και η Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος θα αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές προκλήσεις.

Χωρίς αλλαγές στον MSCI στις 12 Μαίου 2022

Ενώ είχαμε προβλέψει ότι στις 12 Μαίου θα υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International MSCI Greece standard… με την είσοδο της Εθνικής και σε επόμενη αξιολόγηση του Μυτιληναίου… το πιθανότερο είναι ότι μάλλον δεν θα γίνει τίποτε…
Αν και για να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ οριακή… με το πιθανότερο σενάριο είναι να μην γίνει τίποτε.

Πως θα κινηθεί το ελληνικό χρηματιστήριο;

Πρόσφατα είχαμε προειδοποιήσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεφουσκώσει με στόχο 850 μονάδες και υπό όρους 800 με 780 μονάδες.
Η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει στο ακέραιο, διατηρείται ως έχει.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι αγορές θα διορθώσουν προσεχώς και με τον δείκτη S&P 500 στις 3600 μονάδες από 3.935 μονάδες σημαίνει πτώση -10%...
Αυτό μεταφράζεται για το ελληνικό χρηματιστήριο κίνηση από τις 860 μονάδες στις 800-780 μονάδες ή πτώση -7%...

Η Viohalco στο επίκεντρο, για την Intrakat δεν υπάρχει ακόμη τίποτε

Η Viohalco βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς η Goldman Sachs έχει αναλάβει να επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια.
Η πώληση του 20% που θα εξεταζόταν δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε αυτή την συγκυρία, υπάρχει ως σχεδιασμός για αργότερα.
Θα υπάρξουν ωστόσο θετικές ειδήσεις από την Viohalco και την CENER την θυγατρική του ομίλου που αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εταιρία με θετικό πρόσημο…
Ως προς την Intrakat δεν νομίζουμε ότι υπάρχει ακόμη τίποτε.
Φήμες, εκτιμήσεις αλλά για την ώρα δεν υπάρχει τίποτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης