Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Aπόλυτη κατάρρευση για τα κρυπτονομίσματα UST και Luna της Terra - Εξαϋλώθηκαν 11 δισ. δολάρια

Aπόλυτη κατάρρευση για τα κρυπτονομίσματα UST και Luna της Terra - Εξαϋλώθηκαν 11 δισ. δολάρια
Το αδελφό token, το Luna, καταγράφει βουτιά περισσότερο από 80%, στα 0,5 δολάρια.

Ακραία διολίσθηση σημειώνει το αμφιλεγόμενο αλγοριθμικό stablecoin TerraUSD την Τετάρτη 11 Μαΐου, με την αγορά των κρυπτονομισμάτων να αναμένει, προεξάρχοντος του κύριου υποστηρικτή του εν λόγω project Do Kwon μια διάσωση…
To stablecoin , που προώρισται να τελεί σε σχέση 1:1 με το αμερικανικό δολάριο, κατρακυλά 60%, στα 40 σεντ, ενώ έφτασε να τυγχάνει διαπραγμάτευσης ακόμα και στα 35 σεντ, σύμφωνα και με τα στοιχεία της CoinGecko.
Το αδελφό token, το Luna, καταγράφει βουτιά περισσότερο από 80%, στα 0,5 δολάρια.
Μαζί τους υποχώρησαν και άλλα κρυπτονομίσματα, με το bitcoin να βυθίζεται 5%, στα 30.321 δολάρια, και το Ether να υποχωρεί 4%, στα 2.286 δολάρια.
Aπό την άλλη, οι αγορές έδειξαν δεν φαίνεται να εγκλωβίζονται, με stablecoins όπως το Tether να κρατούν και τα μεγάλα tokens, συμπεριλαμβανομένων των Bitcoin και Ether, να πέφτουν λελογισμένα.
Η κεφαλαιοποίηση του TerraUSD ανέρχεται πλέον στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του CoinMarketCap, ενώ πριν συντριβεί είχε φτάσει στα 18,4 δισ. δολάρια.
Η «βουτιά» στο TerraUSD, ή UST, έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τα αλγοριθμικά stablecoins.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το token έχασε την προβλεπόμενη πρόσδεσή του στο δολάριο ΗΠΑ, υποχωρώντας στα 99 σεντς περίπου.
Ακολούθησε ένα κύμα πωλήσεων και μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα είχε φτάσει τα 60 σεντς.
Την Τρίτη, μετά από ένα tweet του Kwon, πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός σχεδίου ανάκαμψης», αυξήθηκε στα 94 σεντς περίπου.
«Η αγορά δείχνει μια σαφή έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτού του πλοίου να διορθωθεί», δήλωσε ο Mati Greenspan, διευθύνων σύμβουλος της Quantum Economics.
Σε αντίθεση με τα συμβατικά stablecoins όπως το USDT της Tether ή το USDC της Circle που υποστηρίζονται από πραγματικά υψηλής ρευστότητας ισοδύναμα (δολάρια), τα αλγοριθμικά token έχουν σχεδιαστεί να διατηρούν την δέσμευσή τους (και την εμπιστοσύνη των επενδυτών) μέσω ενός συνδυασμού μαθηματικών εξισώσεων και ενεργών συναλλαγών.
Στην περίπτωση του UST, οι επενδυτές μπορούν να ανταλλάξουν μία μονάδα του token, ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία τυγχάνει διαπραγμάτευσης, για Luna αξίας 1 δολ.
Η ενσωματωμένη διαπραγμάτευση και το αρμπιτράζ που γίνεται βοηθά στη διατήρηση του UST στο 1 δολ. ή κοντά στο 1 δολ., ή έτσι λέει η θεωρία.
Ο Fadi Aboualfa, επικεφαλής έρευνας στην crypto custodian Copper, έγραψε σε ένα email ότι η σύνθετη προσέγγιση του TerraUSD σε ό,τι αφορά την αλγοριθμική διαχείρισή του σημαίνει ότι μια πτώση ήταν «προορισμένη να συμβεί σε οποιαδήποτε σημαντική πτωτική τάση».
«Τα πιο απλά πρωτόκολλα με μια σαφώς καθορισμένη οικονομική δομή θα κερδίσουν», έγραψε ο Aboualfa.
Ο Kwon και μια ομάδα επενδυτών γνωστών ως Luna Foundation Guard είχαν εκδώσει προηγουμένως δάνεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκφράζονται τόσο σε Bitcoin όσο και σε UST σε εταιρείες, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν τη σύνδεση.
4_162.JPG
Τι είναι το UST;

Αναπτύχθηκε από την Terraform Labs με έδρα τη Σιγκαπούρη.
Το UST είναι αυτό που είναι γνωστό ως αλγοριθμικό stablecoin.
Στοχεύει να πραγματοποιήσει τη λειτουργία των stablecoins, όπως το tether, τα οποία παρακολουθούν την τιμή του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά χωρίς πραγματικά μετρητά που φυλάσσονται σε αποθεματικό για να το υποστηρίξουν.
Αντίθετα, το UST — ή «terraUSD» — δημιουργείται καταστρέφοντας ένα άλλο token, γνωστό ως luna, χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια, γραμμές κώδικα γραμμένου στο blockchain.
«Αν έχετε, ας πούμε, 405 δολ. και "καίτε" ένα luna, θα πρέπει να μπορείτε να κόψετε 405 από το stablecoin του UST», εξηγεί η Carol Alexander, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα — το νέο luna κόβεται με την εγγραφή UST και άλλων αλγοριθμικών stablecoin που υποστηρίζει η Terra.
Τα πρωτόκολλα της Terra διαθέτουν επίσης μηχανισμό αρμπιτράζ, όπου οι επενδυτές μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αποκλίνουσες τιμές σε κάθε ένα από τα token.
Για παράδειγμα, η υπερβολική ζήτηση για UST μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπεράσει το 1 δολ.
Αυτό σημαίνει ότι οι traders μπορούν να μετατρέψουν luna αξίας 1 δολ. σε UST και να βάλουν τη διαφορά ως κέρδος.
Το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να εξισορροπεί την προσφορά και τη ζήτηση για UST.
Όταν η τιμή του UST είναι πολύ υψηλή, οι χρήστες παρακινούνται να "κάψουν" luna και να δημιουργήσουν νέο UST, αυξάνοντας την προσφορά του stablecoin ενώ παράλληλα μειώνουν την ποσότητα luna σε κυκλοφορία.
«Το luna γίνεται πιο σπάνιο, γεγονός που τον κάνει πιο πολύτιμο, μεταφέροντας αυτή την αξία στο UST», λέει η Alexander.
Όταν η τιμή του UST είναι πολύ χαμηλή, συμβαίνει το αντίστροφο - το UST "καίγεται" και το luna μειώνεται.
Αυτό θα πρέπει, θεωρητικά, να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των τιμών.

Το πρόβλημα

"Αυτό προϋποθέτει κανονικές συνθήκες αγοράς", δήλωσε ο David Moreno Darocas, ερευνητής αναλυτής στην CryptoCompare.
"Κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής αστάθειας και μονόπλευρης δραστηριότητας αγοράς/πώλησης για το UST, ο παραπάνω σταθεροποιητής μπορεί να μην επαρκεί για να διατηρήσει την δέσμευση βραχυπρόθεσμα."
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου το UST έχει αποσυνδεθεί από το επίπεδο του 1 δολ., εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του οικονομικού του μοντέλου — ιδιαίτερα σε μια κατάσταση όπου πολλά άτομα προσπαθούν να εξαργυρώσουν τα μάρκες τους ταυτόχρονα.
Έτσι, η τελευταία πρόκληση έφτασε το Σαββατοκύριακο.
Εκατοντάδες εκατομμύρια UST πουλήθηκαν στο Anchor, την κορυφαία πλατφόρμα δανεισμού της Terra, καθώς και στο Curve και στο Binance, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για «συντονισμένη επίθεση» στο stablecoin.

«Αποθεματικό νόμισμα»

Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του stablecoin της, ο Kwon σχεδιάζει να αγοράσει bitcoin αξίας έως και 10 δισ. δολαρίων μέσω ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ονομάζεται Luna Foundation Guard.
Αυτά τα κεφάλαια θα παρέχουν ένα backstop σε περίπτωση δραματικής πτώσης της αξίας του UST.
Η ιδέα είναι ότι το bitcoin θα λειτουργούσε ως το «αποθεματικό νόμισμα» για το οικοσύστημα Terra.
Η LFG αγόρασε άλλα 1,5 δισ. δολάρια σε bitcoin την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τα συνολικά αποθέματά της σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, ο οργανισμός είπε ότι λαμβάνει μέτρα για «προληπτική υπεράσπιση της σταθερότητας» του UST.
Αυτό περιλαμβάνει τον δανεισμό bitcoin αξίας 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες διαπραγμάτευσης για να «προστατέψουν το UST» και άλλα 750 εκατομμύρια δολάρια σε UST που δανείστηκαν για να αγοράσουν περισσότερο bitcoin «καθώς εξομαλύνονται οι συνθήκες της αγοράς».

Τι σημαίνει για το bitcoin

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υποστήριξη του UST για το bitcoin θα οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση το κρυπτονόμισμα.
Το μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο έπεσε κάτω από τα 33.000 τη Δευτέρα, κατρακυλώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2021.
Τελευταία διαπραγματεύτηκε στα 32.921 δολ. περίπου, σημειώνοντας πτώση 6% τις τελευταίες 24 ώρες.
Η παρέμβαση της LFG «θα αυξήσει την πίεση των πωλήσεων», δήλωσε ο Derek Lim, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών κρυπτογράφησης στο χρηματιστήριο Bybit.
"Το BTC πιθανότατα θα πέσει χαμηλότερα προτού ανακάμψει όταν οι short-seller κερδίζουν."
Ο Kwon επέμεινε ότι η LFG «δεν προσπαθεί να βγει από τη θέση της στο bitcoin».
«Καθώς οι αγορές ανακάμπτουν, σχεδιάζουμε να εξαγοράσουμε το δάνειο σε εμάς σε BTC, αυξάνοντας το μέγεθος των συνολικών μας αποθεματικών», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης