Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πείστηκε η Lagarde για αύξηση των επιτοκίων της EKT; - Η απόφαση θα έρθει πιθανόν στις 20-21 Ιουλίου 2022

Πείστηκε η Lagarde για αύξηση των επιτοκίων της EKT; - Η απόφαση θα έρθει πιθανόν στις 20-21 Ιουλίου 2022
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 1,5% σε περίπου δύο χρόνια
Τελικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, άλλαξε τον τόνο της και προσδιόρισε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων «εβδομάδες» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς τίτλων στις αρχές του επόμενου τριμήνου.
"Υπέκυψε" δηλαδή στις αυξανόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
«Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων», δήλωσε η Lagarde σήμερα.

Όλα ανοιχτά...

«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη επακριβώς την έννοια του «κάποιου χρόνου», αλλά θα είναι πολύ ξεκάθαρη ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια περίοδο μόνο μερικών εβδομάδων», είπε σε ομιλία της στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, η Lagarde, υποστηρίζοντας τη «σταδιακή» ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.
Αντιμέτωποι με πληθωρισμό ρεκόρ που είναι σχεδόν τετραπλάσιος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, οι συνάδελφοι της Lagarde στην ΕΚΤ πιέζουν όλο και περισσότερο για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 20-21ης Ιουλίου.
Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για την αυστηροποίηση της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων της είναι αρνητικό από το 2014.


Τι θέλουν οι αγορές

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που αυξάνει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη, οι αγορές χρήματος τιμολογούν πλήρως αυξήσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ στις αποφάσεις της Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.
Οι traders στοιχηματίζουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 1,5% σε περίπου δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης