Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Tα «γυρίζει» ο Roubini για τα κρυπτονομίσματα - Ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο Libra

Tα «γυρίζει» ο Roubini για τα κρυπτονομίσματα - Ετοιμάζεται να λανσάρει ένα νέο Libra
Το project του Roubini είναι εξίσου φιλόδοξο με το Libra

Τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να αγκαλιάζει, έπειτα από χρόνια σκληρής κριτικής, ο Νuriel «Dr Doom» Rubini.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο διακεκριμένος οικονομολόγος, διαβόητος για τις τρομολαγνικές απόψεις του σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις αγορές, συνεργάζεται με μια εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι, την Atlas Capital, η οποία μαζί την εταιρεία Web 3 Mysten Labs θα δημιουργήσουν το «United Sovereign Governance Gold Optimized Dollar» ή «USG».
Είναι αυτονόητο ότι αυτό το project ακόμη είναι στα χαρτιά, ωστόσο η γενική ιδέα έχει ως εξής: ο Roubini θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός «ανθεκτικού δολαρίου» που θα υποστηρίζεται από πραγματικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων, χρυσού και επενδύσεων σε ακίνητα.
Επίσης, το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο προορίζεται να είναι ανθεκτικό στον πληθωρισμό και ίσως, τελικά, εάν τα πράγματα πάνε καλά, να λειτουργήσει ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως το «Βελτιστοποιημένο Δολάριο» μοιάζει με ένα άλλο έργο που είχε φιλοδοξίες να εξελιχθεί σε παγκόσμιο νόμισμα: το Libra! Ο Ζυγός του Facebook!
Το Libra, ίσως θυμάστε, ήταν θα ήταν ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηριζόταν από ένα καλάθι fiat νομισμάτων, ομολόγων και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων.
Αλλά το έργο δεν προχώρησε ποτέ…
Το έργο του Roubini είναι εξίσου φιλόδοξο – δημιουργώντας ένα εναλλακτικό ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, παρόμοιο με τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.
Ωστόσο, θα μπορεί να προσφέρει αποδόσεις, κάτι το οποίο θα το καθιστά πιο ελκυστικό – αν και σε μια ανάρτηση ο Roubini σημειώνει ότι η κυμαινόμενη αξία του USG μπορεί να περιορίσει τη χρήση του ως τρόπου πληρωμής.
Ο Ρουμπινί είχε αναφέρει μερικούς κινδύνους για την ηγεμονία του δολαρίου: πληθωρισμό, υποτίμηση, την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και κάτι που ονομάζεται δίλημμα Triffin που σχετίζεται με το χρέος των ΗΠΑ (ή «δίδυμα ελλείμματα»).
Παρότι το USG δεν θα ανταγωνιστεί το δολάριο, θα μπορούσε να πλαισιώσει επικουρικά ένα ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας, πρότεινε ο Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης