Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε υψηλό 28 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα στο 10% με 10,4% - Αδειάζει από τρόφιμα το «καλάθι της νοικοκυράς»

Σε υψηλό 28 ετών ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στην Ελλάδα στο 10% με 10,4% - Αδειάζει από τρόφιμα το «καλάθι της νοικοκυράς»
Ήδη οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω
Σχετικά Άρθρα

Φωτιά έχει πάρει το κόστος ζωής με την ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα να βρίσκεται μετά τα κόκκινα και τον πληθωρισμό να τρέχει μετά από 28 χρόνια με διψήφια ποσοστά αύξησης.
Οι τιμοληψίες από την ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Απρίλιο παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων με τον δείκτη να εκτινάσσεται στην περιοχή του 10% (10% με 10,4%) από 8,9% τον Μάρτιο που αποτελεί νέο επίπεδο ρεκόρ από το 1994.
Ήδη οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το 2022 αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω ανεβάζοντας τον μέσο πληθωρισμό στο 5,6% ενώ μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας υπάρχει δεύτερο εφιαλτικό σενάριο που δίνει συνέχεια στην αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών με τον δείκτη να απογειώνεται στο 7,6%.

Το πρόβλημα με την ακρίβεια δεν έχει προηγούμενο για τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου που προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο καθώς από τη μια πλευρά τα πλήγματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις γίνονται βαθύτερα και από την άλλη τα υφιστάμενα περιθώρια του προϋπολογισμού σε καμία περίπτωση δεν δίνουν τη δυνατότητα για διεύρυνση της εμβέλειας των μέτρων στήριξης.
Μέχρι στιγμής οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν απορροφήσει ένα πολύ μικρό κομμάτι των επιπτώσεων από την ενεργειακή κρίση και να μην κάμπτουν την αγανάκτηση που βγάζουν οι καταναλωτές για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Ο πληθωρισμός στη στέγαση και στις μεταφορές έτρεχε τον Μάρτιο με ταχύτητες 29,9% και 15,4% αντίστοιχα ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα χτύπησε τον ίδιο μήνα 8,1% και με τα χειρότερα σε αυτό το μέτωπο να είναι μπροστά. Παράγοντες της αγορά κάνουν λόγο για νέο κύμα ανατιμήσεων στα ράφια των σουπερμάρκετ με τις αυξήσεις σε ορισμένα είδη να φθάνουν ακόμη και το 20%.
Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γαλακτοκομικά προϊόντα και αλλαντικά και ακολουθούν πίτες και δημητριακά.

Εξέλιξη που αναμένεται να εντείνει την πίεση στα νοικοκυριά που οδηγούνται σε συγκράτηση των καταναλωτικών τους δαπανών ακόμη και αν πρόκειται για είδη πρώτη ανάγκης.
Ήδη 8 στους 10 καταναλωτές κάνουν πιο προσεκτική διαχείριση των δαπανών τους και όσο η φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία δεν κοπάζει και το κύμα των αυξήσεων θα φουσκώνει άλλο τόσο θα θολώνει το σκηνικό με τις προοπτικές τη ανάκαμψης. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κόψει μιάμιση ποσοστιαία μονάδα από την φετινή ανάπτυξη η οποία πλέον υπολογίζεται στο 3,1% από 4,5% που προέβλεπε το αρχικό σενάριο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης