Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν από το 2005 το πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία – Παραδοχή Nuland

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν από το 2005 το πρόγραμμα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία – Παραδοχή Nuland
Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν δαπανήσει περισσότερα από 224 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικά προγράμματα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία τουλάχιστον από το 2005,
Σχετικά Άρθρα

Πρόγραμμα παρασκευής βιολογικών όπλων, χρηματοδοτούμενο με πολλά εκατομμύρια δολάρια από το αμερικανικό Πεντάγωνο εξελίσσεται στην Ουκρανία, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας Alexander Bastrykin.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό ζήτησε μάλιστα συνάντηση για το θέμα.
«Η ανάλυση των ληφθέντων εγγράφων μας επέτρεψε να εντοπίσουμε με σαφήνεια τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις στρατιωτικές βιολογικές δραστηριότητες στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και αμερικανικών εταιρειών που έχουν δεσμούς με αυτό», είπε ο Bastrykin.

Πρόγραμμα 224 εκατ. δολαρίων

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν δαπανήσει περισσότερα από 224 εκατομμύρια δολάρια σε ερευνητικά προγράμματα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία τουλάχιστον από το 2005, τα οποία χρησιμοποιούνται για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση περίπου 30 ερευνητικών κέντρων που διοικούνται από τα υπουργεία Άμυνας, Υγείας και Γεωργίας της Ουκρανίας.
Τον Μάρτιο 2022, η Μόσχα αποκάλυψε ότι βρήκε στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι ΗΠΑ είχαν χρηματοδοτήσει έρευνα βιολογικών όπλων στην Ουκρανία.
Η Ουάσιγκτον και το Κίεβο αρνήθηκαν αυτόν τον ισχυρισμό και κατηγόρησαν τη Ρωσία για προπαγανδιστική εκστρατεία.
Ωστόσο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland παραδέχτηκε εκείνη την εποχή ότι η Ουάσιγκτον συνεργαζόταν με την Ουκρανία , ώστε το ευαίσθητο ερευνητικό υλικό να μην πέσει στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων, όπως σημειώνει ο ιστότοπος Noqreport.

Επικίνδυνα πειράματα

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τις ΗΠΑ «να δώσουν πλήρη απολογισμό των βιολογικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων τους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να υποβληθούν σε πολυμερή επαλήθευση».
Ο Izumi Nakamitsu, Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού, μίλησε στην έκτακτη συνάντηση τον Μάρτιο που κάλεσε η Μόσχα.
Ο Nakamitsu παραδέχτηκε ότι ο ΟΗΕ δεν είχε ούτε την εντολή ούτε την ικανότητα να διερευνήσει τέτοιους ισχυρισμούς, οι οποίοι εμπίπτουν στην αιγίδα της Σύμβασης του 1972 για τα Βιολογικά Όπλα.
Η συνθήκη – της οποίας είναι μέρη τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία– απαγορεύει ουσιαστικά την ανάπτυξη, παραγωγή, απόκτηση, μεταφορά, αποθήκευση και χρήση βιολογικών όπλων.
Στο πλαίσιο των τελευταίων καταγγελιών, ο Nakamitsu πρότεινε τη σύγκληση μιας «συμβουλευτικής συνάντησης».
Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ισχυρίζονται πως δεν έχουν βιολογικά εργαστήρια στην Ουκρανία, «τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Vassily Nebenzia , προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές στην πραγματικότητα έδωσαν στις ΗΠΑ άδεια να πραγματοποιήσουν επικίνδυνα πειράματα.
Έφερε μάλιστα αποδείξεις για το πώς επικίνδυνες ασθένειες θα μπορούσαν να περάσουν από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, προσθέτοντας ότι η χρήση βιολογικών όπλων θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως το ξέσπασμα μιας επιδημίας.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Linda Thomas-Greenfield, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παράξενες θεωρίες συνωμοσίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης