Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Κανένα θέμα μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τον Ιούνιο η πλατφόρμα για την αντικατάσταση συσκευών

Σκρέκας: Κανένα θέμα μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - Τον Ιούνιο η πλατφόρμα για την αντικατάσταση συσκευών
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών
Σχετικά Άρθρα

Στις αρχές του Ιουνίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» στην οποία θα ενταχθούν 350.000 νοικοκυριά, όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου.
Για το πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η επιδότηση θα κυμανθεί από 35% έως 50% ανάλογα με το εισόδημα του επιδοτούμενου και δεν υπάρχει πλαφόν ή όριο.
Όπως εξήγησε, η επιδότηση έχει να κάνει με το εισόδημα και συνεπώς, όσο πιο μεγάλο είναι μειώνεται η επιδότηση και όσο πιο αδύναμος, η επιδότηση αυξάνεται.
Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» αφορά την αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέα, τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, σε περίπτωση που η συμμετοχή είναι μεγάλη και οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000, τότε η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους, προκειμένου και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Θα εφαρμοστεί η παρέμβαση

Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής της κυβερνητικής παρέμβασης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιουλίου.
Όπως είπε, το σχέδιο που η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα, προσδιορίζει έναν νέο μηχανισμό που αποσυνδέει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας με του φυσικού αερίου, στην οποία και οφείλεται επί της ουσίας η «έκρηξη» στις τιμές.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «δεν τίθεται θέμα εφαρμογής ή μη εφαρμογής. Θα εφαρμοστεί. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί, οι λογαριασμοί στους καταναλωτές θα έρθουν χαμηλότεροι και αυτό έχει σημασία. Τελικά να έρθει ένας λογαριασμός που να έχει μια τιμή μια αξία που να είναι προσιτή».λ
Σημείωσε ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκμηδενίσει ένα πρόβλημα από μόνη της, όμως απορροφά ένα μεγάλο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και συγκεκριμένα, απορροφά το 85% της αύξησης για τις κατοικίες κύριες και μη κύριες, αλλά και το 82% για 1.250.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και το 90-95% των αγροτών.
«Από την 1η Ιουλίου προχωράμε σε μια μεγάλη θεσμική αλλαγή. Βάζουμε επί της ουσίας ένα πλαφόν στη χονδρική και επιπλέον από αυτό ερχόμαστε και βάζουμε με επιπλέον επιδοτήσεις και ένα πλαφόν και στη λιανική. Και για όσο διάστημα λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης