Τελευταία Νέα
Διεθνή

Olie Rehn: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί γρήγορα να αυξήσει τα επιτόκια

Olie Rehn: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί γρήγορα να αυξήσει τα επιτόκια
Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011 και έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της στο -0,5% για σχεδόν μια δεκαετία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Olie Rehn.
Η δήλωση Rehn έρχεται στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν κατά τις δύο προηγούμενες ημέρες η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας.
«Έχουμε μια σύγκρουση πιέσεων στη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Olie Rehn, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στη Silvia Amaro του CNBC.
«Από τη μια πλευρά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί. Από την άλλη, πρέπει να αποτρέψουμε τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν και να αντικατοπτρίζονται στην αγορά εργασίας», είπε ο Rehn.
«Με άλλα λόγια, πρέπει να αποφύγουμε τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Επομένως, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να κινηθούμε σχετικά γρήγορα ανεβάζοντας τα επιτόκια στο μηδέν και να συνεχίσουμε τη σταδιακή μας διαδικασία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής όπως κάναμε», συνέχισε.
«Φυσικά, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα ενταθεί ουσιαστικά, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει όλες τις προβλέψεις και την οικονομική ανάκαμψη».
Η ΕΚΤ αύξησε τελευταία φορά τα επιτόκια το 2011 και έχει διατηρήσει το βασικό επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων, στο -0,5%, σε αρνητικό έδαφος για σχεδόν μια δεκαετία.
Ερωτώμενος αν πιστεύει ότι τα «γεράκια» στο ΔΣ της ΕΚΤ μπρούν να πείσουν και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να εγκρίνουν την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ο Rehn απάντησε:
«Κάνουμε πάντα πολύ εποικοδομητικές συζητήσεις με βάση τα στοιχεία και στη συνέχεια αναλύουμε ποιος είναι το ο καλύτερος τρόπος δράσης».
«Αυτές οι συζητήσεις συνήθως οδηγούν σε συναινετικές αποφάσεις και είμαι σίγουρος ότι όλοι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να καταλήξουμε σε μια τέτοια καθολική συναινετική απόφαση τον Ιούνιο, τον Ιούλιο — ή και αργότερα», είπε ο Olie Rehn.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης