Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεργάτης Putin: Η Ρωσία ήρθε για να μείνει για πάντα στη Νότια Ουκρανία - «Θρίλερ» με νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα

Συνεργάτης Putin: Η Ρωσία ήρθε για να μείνει για πάντα στη Νότια Ουκρανία - «Θρίλερ» με νέο χτύπημα σε ρωσική φρεγάτα
Την ίδια ώρα, πλήγμα από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρεται ότι δέχθηκε η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov («Ναύαρχος Μακάροβ») όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Η Ρωσία θα παραμείνει «για πάντα» στη νότια Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Vladimir Putin, ο Andrej Turcak, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Χερσώνα, μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας, την οποία ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους από τον Μάρτιο.
«Απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής Χερσώνα, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία είναι εδώ για πάντα. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό», δήλωσε οTurcak, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή), σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεση της Μόσχας να παραμείνει στα εδάφη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι ένας από τους κύριους στόχους της είναι να «αποναζιστικοποιήσει» τη γείτονά της.
«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στο παρελθόν.
Θα ζήσουμε μαζί, θα αναπτύξουμε αυτή την πλούσια περιοχή, την πλούσια ιστορική της κληρονομιά, τους ανθρώπους της που ζουν εδώ», τόνισε ο Turcak.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα βοηθήσει την Χερσώνα, όπως ήδη βοηθά τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία τις οποίες η Μόσχα έχει αναγνωρίσει.
Όλοι οι βετεράνοι που διαμένουν σε αυτά τα εδάφη, οι οποίοι πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα λάβουν δώρα και μπόνους από τον πρόεδρο Πούτιν, με την ευκαιρία της 9ης Μαΐου, την ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης επί της Ναζιστικής Γερμανίας, είπε.
Ο Turcak ανακοίνωσε επίσης την επικείμενη έναρξη λειτουργίας ενός ρωσικού κέντρου υλικοτεχνικής υποστήριξης για ανθρωπιστική βοήθεια στη Χερσώνα.
Το κέντρο αυτό, που θα δημιουργηθεί από την "Ενιαία Ρωσία", θα ασχολείται ιδιαίτερα με την παράδοση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων, σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο.
Η Χερσώνα, που βρίσκεται κοντά στην Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014, είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής η μοναδική σημαντική πόλη της Ουκρανίας που που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη της επίθεσής τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο οποίος ισχυρίσθηκε ότι απόκτησαν τον πλήρη έλεγχο στις 3 Μαρτίου.
Η ρωσική διοίκηση αυτής της παράκτιας πόλης έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να εισαγάγει το ρούβλι εκεί για να αντικαταστήσει το ουκρανικό νόμισμα από την 1η Μαΐου. 

Νέα επίθεση σε ρωσική φρεγάτα 

Την ίδια ώρα, πλήγμα από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρεται ότι δέχθηκε η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov («Ναύαρχος Μακάροβ») όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας.
 Η είδηση φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται και από το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αλλά και από βουλευτή από την Οδησσό.
Σύμφωνα με το Dumskaya στη Μαύρη Θάλασσα πετούν ρωσικά αεροσκάφη αλλά και πλοία διάσωσης που ξεκίνησαν από την Κριμαία. 
Η φρεγάτα έχει κατασκευαστεί πρόσφατα και θεωρείται προηγμένη κύρια μονάδα κρούσης του Στόλου Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ειδικότερα, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δηλώσεις του βουλευτή Ολεξίι Χοντσαρένκο από την Οδησσό, αλλά και στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τις επίσημες αρχές, ενώ ούτε οι Ρώσοι επιβεβαιώνουν την είδηση.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα της Οδησσού, μια πυρκαγιά σημειώθηκε στο πλοίο χθες βράδυ προς τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με αποτέλεσμα σωστικά πλοία και πτητικά μέσα να σπεύσουν στην περιοχή.
Το πλοίο έπλεε κοντά στο Φιδονήσι.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, η φρεγάτα δέχθηκε χτύπημα από αντιπλοϊκό πύραυλο τύπου Neptune, που είναι ο ίδιος ακριβώς τύπος βλήματος που βύθισε το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva. Πηγές ανοιχτής πληροφόρησης δείχνουν ότι ένα UAV τύπου RQ-4B Global Hawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει αναπτυχθεί κοντά στην περιοχή. 

 

Σε πρόσφατη ανάρτηση στο Telegram, το μέσο ενημέρωσης Dumskaya αναφέρει ότι ανεπίσημες ρωσικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός «περιστατικού» στη φρεγάτα Admiral Makarov, η οποία όμως επιπλέει δίχως πρόβλημα. Πάντως αρκετοί αναλυτές έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος, περιμένοντας νέες πληροφορίες για την επιβεβαίωση του περιστατικού.

fire_doryforos
Δορυφόρος κατέγραψε φωτιά σε πλοίο κοντά στο Φιδονήσι

 

«Δεν έχουμε πληροφορίες» για χτύπημα σε πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, λέει ο Peskov

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Peskov δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το χτύπημα σε ρωσικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο κυκλοφορεί σαν εξέλιξη τις τελευταίες ώρες. «Όχι, δεν έχουμε τέτοιες πληροφορίες», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν και να εισβάλουν στο Σεβεροντόνετσκ

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Σεβεροντόνετσκ, δήλωσε:
Η πόλη είναι σχεδόν περικυκλωμένη από ρωσικά και (αποσχιστικά) στρατεύματα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Προσπαθούν να εισβάλουν στην πόλη μέσα από κοντινά χωριά.
Πρόκειται για την πιο ανατολική πόλη της Ουκρανίας που κατέχει το Κίεβο.
Η κατάληψη του Σεβεροντόνετσκ θα ήταν ένα σημαντικό κέρδος για τον ρωσικό στρατό, ο οποίος έχει επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην κατάληψη ολόκληρης της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι συνεχιζόμενες μάχες διεξάγονταν σε ένα χωριό ακριβώς βόρεια της πόλης, είπε ο επικεφαλής.
«Ο ουκρανικός στρατός μέχρι στιγμής απέκρουε αυτές τις επιθέσεις, αλλά οι Ρώσοι πίεζαν. Η πόλη κρατάει, αλλά μπορεί κανείς να νιώσει ότι προσπαθούν να κυκλοφορήσουν».
Περίπου 15.000 άνθρωποι παρέμειναν στο Σεβεροντόνετσκ, το οποίο είχε πληθυσμό περίπου 100.000 πριν από τον πόλεμο. Οι περιφερειακές αρχές εδώ και εβδομάδες παροτρύνουν τον κόσμο να εγκαταλείψει την πόλη.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ δεν παίρνει στα σοβαρά τις... πυρηνικές απειλές

Την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ προέβη σε μια... μυστήρια δήλωση για το ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες δεν παίρνουν αρκετά σοβαρά τις απειλές ενός πυρηνικού πολέμου .
«Η τρέχουσα γενιά πολιτικών του ΝΑΤΟ σαφώς δεν παίρνει στα σοβαρά την πυρηνική απειλή», είπε ο πρεσβευτής Antonov στο Newsweek . 
Ενώ διευρύνονται τα σενάρια ότι ένας άμεσος πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα μετατρεπόταν γρήγορα σε έναν πυρηνικό, ο κίνδυνος δεν φαίνεται να συνυπολογίζεται στη δυτική προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ δίνουν όπλα στη χώρα και μοιράζονται ανοιχτά πληροφορίες με τους Ουκρανούς που χρησιμοποιούνται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.
Εκτός από την ισχυρή υποστήριξη για την Ουκρανία, οι ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εγκαταλείψει τη διπλωματία με τη Μόσχα .
Η δυτική στάση κινδυνεύει σαφώς να πυροδοτήσει έναν άμεσο πόλεμο με τη Μόσχα, ωθώντας τους Ρώσους αξιωματούχους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου. 
Ωστόσο, οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τις ρωσικές προειδοποιήσεις ως άστοχες απειλές και συνεχίζουν να κλιμακώνουν την υποστήριξή τους προς το Κίεβο. 
Ο Αντόνοφ επανέλαβε τη θέση της Ρωσίας στα πιθανά σενάρια όπου θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα. 
Είπε ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απάντηση στη χρήση ΟΜΚ κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της ή σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της χώρας μας όταν τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία διαθέτουν περίπου το 90% των παγκόσμιων πυρηνικών όπλων, αλλά σήμερα, υπάρχει μόνο μία σημαντική συνθήκη ελέγχου των όπλων μεταξύ των δύο εθνών, η συνθήκη START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυραύλων, βομβαρδιστικών και πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να έχει κάθε δύναμη. 
Στις αρχές της προεδρίας του Biden, αυτός και ο Ρώσος Πρόεδρος Putin συμφώνησαν  να παρατείνουν το New START για πέντε χρόνια, αλλά έκτοτε η πρόοδος στον έλεγχο των εξοπλισμών έχει σταματήσει.

Baerbock (Γερμανία): Οι πυρηνικές απειλές του Putin θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη

Την εκτίμηση ότι οι απειλές από τον Ρώσο πρόεδρο για ενδεχόμενο χρήση πυρηνικών όπλων «πρέπει να ληφθούν ακόμη πιο σοβαρά υπ' όψιν σε περίοδο ενός θερμού πολέμου», εξέφρασε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock.
«Μια πυρηνική δύναμη διεξάγει έναν βάναυσο επιθετικό πόλεμο στην πόρτα μας. Αν αυτό κάποιον δεν τον τρομάζει, τότε είτε λέει ψέματα είτε δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση», δήλωσε η Baerbock σε συνέντευξή της στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο και εξέφρασε την κατανόησή της για την ανησυχία των πολιτών «μιας χώρας η οποία μπόρεσε για τόσο καιρό να ζήσει ειρηνικά». Δεν είναι διαφορετικό για μένα, παραδέχθηκε η υπουργός και επισήμανε ότι ο Vladimir Putin έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία ή συνθήκη στην οποία είχαμε καταλήξει στην Ευρώπη προκειμένου να ζούμε σε ειρήνη.

H παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στην απόφαση για παράδοση βαρέων όπλων στην Ουκρανία, η Baerbock δήλωσε ότι, «ως κυβέρνηση, έχουμε όμως χρέος να μην αποφασίζουμε με βάση τις φωνές από έξω, αλλά στη βάση της ευθύνης για το μέλλον της χώρας μας». «Σε αυτή την ευθύνη», συνέχισε, «περιλαμβάνεται και η συμπαράσταση στην Ουκρανία, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή ασφάλεια - ακόμη και αν και για εμένα κάποιες αποφάσεις δεν είναι εύκολες».
Στη συνέντευξη η Baerbock ερωτάται ακόμη για τη θέση που πρόκειται να αναλάβει ο σύζυγός της στην εταιρεία συμβούλων επικοινωνίας MSL, απόφαση την οποία η οργάνωση Lobbycontrol χαρακτήρισε «προβληματική», καθώς η εταιρία εργάζεται συχνά για ξένες κυβερνήσεις και ενδεχομένως διαφημίζεται στο εξωτερικό με τον σύζυγο της υπουργού Εξωτερικών. «Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας ο σύζυγός μου έμεινε στο σπίτι για να φροντίσει τα δύο παιδιά μας. Τώρα επιστρέφει στην εργασία του με μερική απασχόληση. Και φροντίσαμε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», απάντησε η υπουργός Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης