Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ, πρώτος μεγάλος χαμένος από το νέο μοντέλο τιμολόγησης της Mwh - Στάση αναμονής από εταιρείες φυσικού αερίου

Η ΔΕΗ, πρώτος μεγάλος χαμένος από το νέο μοντέλο τιμολόγησης της Mwh - Στάση αναμονής από εταιρείες φυσικού αερίου
Οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτίμησαν αρνητικά τις κυβερνητικές εξαγγελίες
Σχετικά Άρθρα

Σε στάση αναμονής επενδυτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο νέο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης, η οποία σε διάστημα εννέα μηνών παρεμβαίνει για δεύτερη φορά αφού η πρώτη δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα διότι οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ είναι άγνωστο αν θα απαιτηθεί και άλλη κυβερνητική παρέμβαση.
Πάντως οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτίμησαν αρνητικά τις κυβερνητικές εξαγγελίες αφού οι τιμές των μετοχών των εταιρειών που παράγουν ενέργεια κινήθηκαν καθοδικά με το άνοιγμα των χρηματιστηριακών συναλλαγών καταγράφοντας ενδοσυνεδριακές απώλειες έως 3%.
Στις 12 το μεσημέρι η ΔΕΗ έπεφτε -2,05% στα 6,945 ευρώ, η Mytilineos με πτώση -2,97% στα 16,66 ευρώ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με απώλειες -2,99% στα 9,4 ευρώ αντίθετα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σημείωνε θετικό πρόσημο +0,69% στα 17,40 ευρώ.
Το ζητούμενο και καυτό θέμα που απασχολεί τους παραγωγούς ενέργειας είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις μονάδες φυσικού αερίου με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκρέκα να προσδιορίζει στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου ότι οι αλλαγές στο μηχανισμό τιμολόγησης θα φέρουν μείωση στην χονδρεμπορική τιμή έως 100 ευρώ ανά Mwh σε σχέση με την τρέχουσα τιμή. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί για έναν χρόνο από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Το τοπίο θα αρχίζει να ξεκαθαρίζει από τις αρχές Ιουνίου αφού το κυβερνητικό σχέδιο θα αποτυπωθεί σε νόμο για να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή για να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου μήνα.
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι το σχέδιο θα γνωστοποιηθεί στην αρμόδια Επίτροπο Ενέργειας αλλά δεν απαιτείται έγκριση , επισημαίνοντας ότι θα προχωρήσει κανονικά.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι παραγωγοί ενέργειας να χρησιμοποιήσουν ένδικα μέσα για να βγάλουν το νόμο αντισυνταγματικό ενώ οι παραγωγοί ενέργειας ακόμη δεν έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση για τον νέο μηχανισμό κοστολόγησης των θερμικών μονάδων φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο το φυσικό αέριο είναι η αιτία του «κακού» για την άνοδο της τιμής της Mwh.

Η ΔΕΗ θα χάσει τα πιο πολλά από το νέο μοντέλο

Σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας όλοι οι συντελεστές παραγωγής αμείβονται με βάση την τελική ημερήσια τιμή της Mwh, η οποία είναι και σχετικά υψηλότερη διότι ο παραγωγός που δίνει ρεύμα στο σύστημα σε ώρες αιχμής πουλάει σε υψηλή τιμή.
Με το νέο σύστημα τιμολόγησης, η πλήρης εικόνα του θα αποκαλυφθεί όταν πάρει την τελική μορφή ως κείμενο και έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Με τα έως τώρα δεδομένα, η ΔΕΗ θα είναι η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης διότι μέχρι σήμερα πληρώνεται σε τιμές άνω του κόστους για τις λιγνιτικές μονάδες όπως και για τις υδροηλεκτρικές της μονάδες, οι οποίες θα τιμολογούνται χαμηλότερα με βάση το κυβερνητικό σχέδιο.
Επίσης τα έσοδα προς το Ταμείο Μετάβασης θα μειωθούν διότι προέρχονται από τις ΑΠΕ που έχουν σταθερά τιμολόγια αμοιβής κοντά στην περιοχή των 80 ευρώ ανά Mwh. Η διαφορά από τη τελική τιμή της Mwh, υπολογίζονταν ως έσοδο για το Ταμείο. Με το νέο μηχανισμό θα περιοριστούν διότι θα μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος.

Τι λέει η κυβέρνηση - Τι θα ισχύσει από τον Ιούλιο

Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μία δραστική θεσμική παρέμβαση στην αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα εφαρμόζουμε νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής βάση του πραγματικού κόστους λειτουργίας τους και έτσι αποσυνδέονται από την χονδρική τιμή ενέργειας που μέχρι σήμερα επηρεάζεται από την διεθνή τιμή φυσικού αερίου.
Με τον τρόπο αυτό ανακτούμε το σύνολο των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ που για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται σε 1,630 δισ. ευρώ. Συνολικά μαζί με τις επιδοτήσεις από τον Προϋπολογισμό και το Ταμείο ενεργειακής μετάβασης το επόμενο εξάμηνο το σύνολο της οικονομικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς ρεύματος θα προσεγγίσει τα 3,2 δισ. ευρώ.
Επίσης από τη στιγμή που με τα μέτρα που λαμβάνουμε σταθεροποιούμε και αποσυνδέουμε την χονδρική τιμή αγοράς από την οριακή τιμή του συστήματος αναστέλλουμε τη ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα της λειτουργίας του νέου μηχανισμού.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές φυσικού αερίου ως τιμή αρχικού κόστους σε σχέση με την τιμή πώλησης ανά Mwh είναι υψηλότερη έως 100% ανά ημέρα, τα οποία για τους παραγωγούς υπολογίζονται ως έσοδα. Στη συνέχεια υπολογίζονται τα κόστη της επιχείρησης και του ομίλου και εμφανίζονται τα λειτουργικά κέρδη. Τα καθαρά κέρδη της δραστηριότητας διαμορφώνονται αρκετά χαμηλότερα. Το θεωρητικό κυβερνητικό σχέδιο για το νέο μοντέλο τιμολόγησης πρέπει να πάρει σάρκα και οστά ως τελικό κείμενο για να αποτιμηθεί η συμβολή του στη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης