Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι Τράπεζες βλέπουν αυξημένα έσοδα στον Τουρισμό 5% έως 7% με πτώση EBITDA λόγω ενέργειας – πρώτων υλών

Οι Τράπεζες βλέπουν αυξημένα έσοδα στον Τουρισμό 5% έως 7% με πτώση EBITDA λόγω ενέργειας – πρώτων υλών
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, τα τουριστικά έσοδα – εκτός απροόπτου – εκτιμάται ότι , θα ξεπεράσουν φέτος και το έτος ρεκόρ του 2019
Σχετικά Άρθρα

Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα εμφανίσουν άνοδο εσόδων το 2022, αλλά τα κέρδη τους θα μειωθούν εξαιτίας του αυξημένου κόστους ενέργειας
και της ανόδου των πρώτων υλών.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, τα τουριστικά έσοδα – εκτός απροόπτου – εκτιμάται ότι , θα ξεπεράσουν φέτος και το έτος ρεκόρ του 2019, σημειώνοντας άνοδο 5-7% , δηλαδή θα κυμανθούν κοντά στα 19 δισ. ευρώ ή και υψηλότερα. Αυτά τα υψηλά έσοδα, όμως, δεν σημαίνουν και αύξηση κερδών.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο, όμως, λειτουργικών κερδών ( ΕBIDTA), οι εκτιμήσεις των τραπεζών για τις τουριστικές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι, θα φθάσουν στο 80% της χρονιάς ρεκόρ του 2019.
Πρόσφατα, τραπεζικά στελέχη υπολόγιζαν τα τουριστικά έσοδα του 2022 να υπερβαίνουν τα 15 δις. ευρώ, δηλαδή κοντά στο 80% των εσόδων του 2019, ωστόσο στην ανοδική αναθεώρηση των εσόδων συμβάλλουν και οι αυξήσεις των τιμών σε πολυτελή ξενοδοχεία ( έως 30% ) για δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα.
Παρά την άνοδο των εσόδων, όπως προαναφέρθηκε, οι ξενοδοχειακές μονάδες δύσκολα θα εμφανίσουν αποτελέσματα στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων τους ( κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ) εξαιτίας του κόστους της ενέργειας, αλλά και των συνεχών ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες.
Απο τον περασμένο Οκτώβριο, οι ξενοδοχειακές μονάδες αντιμετωπίζουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος γι αυτό και τους πρώτους μήνες του χρόνου παρατηρήθηκε στις τράπεζες μια αύξηση των αιτημάτων για κεφάλαια κίνησης, τα οποία διεκπεραιώθηκανδίχως προβλήματα.

Στο 15% των συνολικών εξόδων το κόστος της ενέργειας

Ειδικότερα, το υψηλό κόστος της ενέργειας αποτελεί μια βασική παράμετρος των συνολικών εξόδων καθώς ανέρχεται πλέον στο 15% του συνολικού κόστους, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.
Μια δεύτερη πηγή η οποία αναμένεται να περιορίσει την κερδοφορία είναι και το συνεπακόλουθο του αυξημένου πληθωρισμού, δηλαδή οι συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες πρώτων υλών.
Παρά τα αυξημένα κόστη στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, μέχρι σήμερα, τα δανειακά χαρτοφυλάκια μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας δεν εμφανίζουν καθυστερήσεις ή επισφάλειες καθώς οι χορηγήσεις των προηγούμενων χρόνων δόθηκαν σε επιχειρήσεις με ισολογισμούς που δοκιμάστηκαν τόσο σε περιόδους κρίσης όσο και από την πρόσφατη πανδημία. Αν όμως στην φετινή χρονιά αναμένεται έκρηξη επισκεπτών στην Ελλάδα δεν φαίνεται να συμβεί το ίδιο και με το 2023, χρονιά η οποία θεωρείται ως κρίσιμη καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν όλο το αυξημένο κόστος στην ενέργεια, αλλά δεν θα έχουν πιθανότατα και τα έσοδα της φετινής χρονιάς.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης