Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα: Πρόσω ολοταχώς για Prodea - Noval και μάχη για την Μπλε Κέδρος

Εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητα: Πρόσω ολοταχώς για Prodea - Noval και μάχη για την Μπλε Κέδρος
Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Prodea, προγραμμάτιζε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την ιδιωτική διάθεση μετοχών έως 15% προκειμένου να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά μετοχών.
Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος των ακινήτων και, κυρίως, οι υπεραξίες των χαρτοφυλακίων των εταιρειών επενδύσεων σε Ακίνητα, οι οποίες έχουν στα βιβλία τους τα ακίνητα σε τιμές χαμηλότερες έναντι των τρεχουσών δημιουργούν μια κινητικότητα αφενός για την εισαγωγή νέων εταιρειών, και αφετέρου για την ιδιωτική διάθεση μετοχών.
Η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Prodea, προγραμμάτιζε πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την ιδιωτική διάθεση μετοχών έως 15% προκειμένου να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά μετοχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες για το placement ήδη έχουν προηγηθεί επαφές συμβούλων με ξένους Θεσμικούς επενδυτές και αναζητείται η κατάλληλη χρονική στιγμή ώστε η εταιρεία να αυξήσει την διασπορά με την συμμετοχή ξένων επενδυτικών εταιρειών.
Η Prodea κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο 373 ακινήτων υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε Ελλάδα (317), Κύπρο(24), Ιταλία (27), Ρουμανία (2), Βουλγαρία(2) με την μεικτή έυλογη αξία να ανέρχεται σε 2,3 δισ ευρώ στις 31/12/2021.
Η εταιρεία επικεντρώνεται κυρίως σε πράσινα γραφεία, logistics, ενω διαθέτει σημαντικό ποσοστό στην ΜHV( hospitality και ανάπτυξη γης).
Τα επόμενα 3-4 χρόνια αναμένεται να ολοκληρώσει νέα έργα ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Το 2021 τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 175,1 εκατ. ευρώ έναντι 62,1 εκατ, ευρώ καταγράφοντας άνοδο 178%.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Alpha Finance, η εσωτερική αξία της Prodea κυμαίνεται μεταξύ 6,02-7,02 ευρώ ανά μετοχή, ενω η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή είναι 8,10 ευρώ.
Η δε αναμενόμενη μερισματική απόδοση 2022 υπολογίζεται σε 5,1% έως 6,8% (2025 ). Η σταθερή άνοδος των τιμών και των μισθωμάτων καθώς η πρόσφατη τροπολογία για τα ενοίκια δημιουργούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της εσωτερικής αξίας για τις εταιρείες επενδύσεων ακινήτων, οι οποίες επωφελούνται και από το ευνοϊκό φορολογικό πλαίσιο.

Noval :35,2 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη

Aνάλογα ωφέλη προετοιμάζεται να κεφαλαιοποιήσει και η Noval Properties ΑΕΕΑΠ ( όμιλος Βιοχάλκο ) με την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, ύστερα από την έκδοση του πράσινου ομολόγου ύψους 120 εκατ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.
H Νoval με επενδυτικό πρόγραμμα 316 εκατ. ευρώ έως το 2025 έχει ως βασικό άξονα τον σχεδιασμό και υλοποίηση έργων ανάπλασης ακινήτων σε ενεργειακά αποδοτικές εγκαταστάσεις ( λ.χ Οrbit ). Η εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου στις 31/12/2021 ανερχόταν σε 314 εκατ. ευρώ και η εύλογη αξία των ακινήτων στις 30/6/2021 σε 389 εκατ. ευρώ. Tα καθαρά κέρδη μετά φόρων το 2021 ανήλθαν σε 35,2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,5 εκατ. ευρώ το 2020. H Νοval έχει περιθώριο εισαγωγής των μετοχών της στην κύρια αγορά μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Blue kedros : Μάχη με το χρόνο

Aντίθετα, η Μπλέ Κέδρος, συμφερόντων της οικογένειας Μ. Ευμορφίδη, δίνει μάχη με τον χρόνο καθώς σύμφωνα με ορισμένες πηγές έχει περιθώριο εισαγωγής των μετοχών της μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα αφού έχει εξαντλήσει (με υπέρβαση ) όλες τις προβλεπόμενες παρατάσεις από το νόμο. Η εταιρεία έχει καταθέσει ενημερωτικό δελτίο ωστόσο χρειάζεται αν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα διαφορετικά οδηγείται σε εκκαθάριση. Η εταιρεία διαθέτει 34 ακίνητα εύλογης αξίας 100 εκατ. ευρώ με ετησιοποιημένα έσοδα 6 εκατ. ευρώ.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης