Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά
Πλήθος κόσμου στις συγκεντρώσεις

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά σε διάφορες πόλεις της χώρας και διαδήλωσαν για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.
Στην Αθήνα, με σύνθημα τις λέξεις Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Ισότητα, πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.
Στην Πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα των διοργανωτών, ενώ στα μεγάφωνα τα αιτήματα για σταθερή εργασία για όλους και όλες, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση του βασικού μισθού ακόμα περισσότερο, κυριαρχούσαν.
«Σήμερα όλη η κοινωνία βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας. Το αίτημα της σημερινής συγκέντρωσης είναι ενιαίο για όλες τις οικογένειες, για όλα τα σπίτια. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς τώρα, μειώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, μειώσεις στα καύσιμα, μειώσεις στο ΦΠΑ τρόφιμα για να μπορέσουν να ζουν οι ελληνικές οικογένειες», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Δ. Μπράτης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα και η σημερινή συγκέντρωση είναι μέρος των αγώνων που θα συνεχίσουμε να έχουμε στο μέλλον για τα δικαιώματά μας».
Ο γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, Γ. Γεωργακόπουλος, ανέφερε πως «τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Ημέρα μνήμης για τους αγώνες που έγιναν, αλλά και αφετηρία για νέους. Σήμερα που ο πόλεμος, η ακρίβεια, η ανέχεια, η ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή πραγματικότητα, τα συνδικάτα οφείλουν με υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα να διεκδικήσουν την επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αυξήσεις μέσα από συλλογικές συμβάσεις. Κυρίως να συμβάλλουν σε ένα κίνημα για ειρήνη, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μ. Γιαννακός, τόνισε ότι: «σήμερα έχουμε σε αναστολή εργασίας 7.500 συναδέλφους οι οποίοι είναι οκτώ μήνες χωρίς μισθό, ένα μέτρο χωρίς κανένα υγειονομικό όφελος. Παρότι έχουμε τους περισσότερους νεκρούς ανά 1.000 κατοίκους και συνεχίζουν να πεθαίνουν ασθενείς ,παραμένουν εκτός ΕΣΥ οι συνάδελφοι τους οποίους κάποτε χειροκροτούσαν. Δουλεύουμε με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρσι και 7.500 άνθρωποι είναι σε αναστολή. Με τους μισθούς που λαμβάνουμε και την ακρίβεια που τσακίζει, δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε το σούπερ μάρκετ ούτε τη ΔΕΗ. Οι υγειονομικοί που καταχειροκροτούνταν, λαμβάνουν μισθό 740 ευρώ το μήνα».

Στο Σύνταγμα

«Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», ήταν το σύνθημα της μεγάλης απεργιακής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
«Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τις οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, στο δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Γ. Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».

Στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.
«Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων, όσων πάλεψαν για έχουμε εμείς δικαιώματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χ. Κυπριανίδης, στη συγκέντρωση έξω από το ΕΚΘ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «τα αιτήματα για ειρήνη, ισότητα, δημοκρατία, δικαιοσύνη είναι και σήμερα επίκαιρα», ενώ η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «ήρθε καθυστερημένα» και δεν επαρκεί για να καλύψει την ακρίβεια, λόγω της ενεργειακής κρίση.
Αφού χαιρέτησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Εργάτη.
Στη συγκέντρωση μπροστά στο ΕΚΘ συμμετείχε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, ο οποίος δήλωσε ότι και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας η δημοτική αρχή θα κάνει ότι είναι δυνατόν να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους και τους πολίτες.
Σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τίμησαν τους αγωνιστές της εργατικής τάξης και ανέδειξαν τα αιτήματα της, καταγγέλλοντας την ακρίβεια, τον πόλεμο και ζητώντας καλύτερους μισθούς, συντάξεις, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.
Επιπλέον, άλλο δρώμενο πραγματοποιήθηκε στην οδό Συγγρού, με αναπαράσταση της πομπής του πρώτου νεκρού της ιστορικής κινητοποίησης του Μάη του "36 που ενέπνευσε τον "Επιτάφιο" και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου στην παλιά θέση του Μνημείου του Εργάτη, ενώ συγκέντρωση πραγματοποίησαν στην Καμάρα συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κόμματα και κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, κινήσεις και συλλογικότητες, οι οποίοι και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο Μνημείο του Εργάτη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης