Τελευταία Νέα
Διεθνή

ESM: Ποια είναι η ιταλική πρόταση για τη διαδοχή του Klaus Regling στο ταμείο διάσωσης της ΕΕ

ESM: Ποια είναι η ιταλική πρόταση για τη διαδοχή του Klaus Regling στο ταμείο διάσωσης της ΕΕ

Τη Δευτέρα 2 Μάιου 2022 λήγει η προθεσμία για την επιβολή υποψηφιοτήτων

Σχετικά Άρθρα

Η Ρώμη προτείνει τον Marco Buti, έναν κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ, για να ηγηθεί του ταμείου διάσωσης του μπλοκ μόλις αποχωρήσει ο νυν διευθύνων σύμβουλος Klaus Regling αργότερα αυτό το έτος, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της ΕΕ όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Politico το Σάββατο 30 Απριλίου 2022.

Εμπόδιο η εθνικότητα;

Ο Buti, αξιωματούχος της ΕΕ που επί του παρόντος ενεργεί ως επικεφαλής του συμβουλίου του Επιτρόπου Οικονομίας Paolo Gentiloni, διηύθυνε το σκέλος της οικονομικής και χρηματοοικονομικής πολιτικής της ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία.
Περιγράφεται ως εξαιρετικά ικανός και γνώστης των πολιτικών περιπλοκών εντός της ΕΕ.
Κανείς δεν αμφιβάλλει για τα προσόντα του, αλλά η εθνικότητά του μπορεί να είναι εμπόδιο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η περίπτωση της Ιταλίας

Το ζήτημα είναι η μελλοντική ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που δημιουργήθηκε το 2012 και διαθέτει χρηματοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ για να σταθεροποιήσει τις οικονομίες της ευρωζώνης που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης του χρέους.
Έχει χρησιμοποιηθεί πέντε φορές από την έναρξη της λειτουργίας τους, από χώρες που ουσιαστικά είχαν αποβληθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η Ιταλία δεν έφτασε ποτέ σε αυτό το σημείο, αλλά ήταν επίσης γενικά απρόθυμη στην ιδέα να λάβει οποιαδήποτε βοήθεια λόγω των προϋποθέσεων που ετίθεντο - βλέπε μνημόνια...

Δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη

Ακόμη και όταν ο ESM άνοιξε νέες πιστωτικές γραμμές κατά την έναρξη της πανδημίας, με έναν συνδυασμό ελαφρύτερων προυπεοθέσεων για τη λήψη της χρηματοδότησης, η ιταλική κυβέρνηση εκείνη την εποχή απέφυγε την προσφορά λόγω του στιγματισμού του ταμείου ως ... μνημονιακό.
Για αυτόν τον λόγο, η Ιταλία είναι ένα από τα δύο κράτη μέλη που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη συνθήκη του ESM — το άλλο είναι η Γερμανία, η οποία αναμένει την ετυμηγορία του συνταγματικού της δικαστηρίου.

Οι διαπραγματεύσεις

Ωστόσο, η αντίθεση της Ρώμης έχει αμβλυνθεί κάπως υπό τον πρωθυπουργό Mario Draghi.
Η κυβέρνησή του επιθυμεί τώρα να κυρώσει σύντομα, με διάταγμα τη λειτουργία του το οποίο έχει προγραμματιστεί για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, επιβεβαίωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Ωστόσο, η προθεσμία για την παρουσίαση των υποψηφίων είναι η Δευτέρα (2/5), και οι προσπάθειες της Ρώμης να εξασφαλίσει υποστήριξη για την υποψηφιότητά της από άλλες χώρες της ΕΕ συναντούν αντίσταση καθώς ορισμένες χώρες αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα του να τεθεί επικεφαλής ένας Ιταλός.

Έως τον Ιούνιο

Ο στόχος είναι να υποστηριχθεί μια συναινετική υποψηφιότητα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 23 Μαΐου και να επικυρωθεί τον Ιούνιο.
Τουλάχιστον τρεις ακόμη χώρες εξετάζουν να παρουσιάσουν τον δικό τους υποψήφιο: το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πορτογαλία.
Αλλά δεν έχουν προταθεί ακόμη επίσημες υποψηφιότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης