Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε γεωπολιτικό vertigo η EE: Σχέδιο για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022

Σε γεωπολιτικό vertigo η EE: Σχέδιο για πλήρη απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022
Η ΕΕ θα πιέσει επίσης να αποκοπούν περισσότερες τράπεζες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να διευρύνονται σταδιακά έως τότε, σύμφωνα  πηγές κοντά στην ηγεσία της ΕΕ, αναφέρει το Bloomberg, σε δημοσίευμά του το Σάββατο 30 Απριλίου 2022.

Και άλλες τράπεζες εκτός SWIFT

Η ΕΕ θα πιέσει επίσης να αποκοπούν περισσότερες τράπεζες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC, δήλωσαν oι ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν επιβάλει κατά το παρελθόν κυρώσεις στη Sberbank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα το 6ο πσκέτο κυρώσεων

Μια απόφαση σχετικά με τις νέες κυρώσεις θα μπορούσε να ληφθεί το συντομότερο την ερχόμενη εβδομάδα σε μια συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών – μελών της ΕΕ, σύμφωνα τις πηγές τις οποίες επικαλείται το ρεπορτάζ.
Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημα και θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν συμβεί αυτό.

Διχασμένη η ΕΕ

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την έγκριση και των 27 κρατών μελών για να εγκριθούν και αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, αντιστέκονται εδώ και καιρό στα μέτρα που στοχεύουν το ρωσικό πετρέλαιο.
Η Γερμανία, που νωρίτερα ήταν είχε αρνητική στάση, έχει δώσει το «πράσινο φως» για μια σταδιακή απαγόρευση.

Γεωπολιτικό vertigo

Ένα εμπάργκο πετρελαίου θα αυξήσει δραματικά το διακύβευμα των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού και καυσίμων από τη Ρωσία, επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον Putin για την στρατιωτικη΄επιχείρηση στην Ουκρανία, όπως ο ίδιος την αποκαλεί,  και έρχεται την ώρα που οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές για τις προμήθειες φυσικού αερίου.
Το 2019, σχεδόν τα 2/3 των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προήλθαν από τη Ρωσία.

Πλαφόν στις τιμές και δασμούς

Άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών, ειδικούς μηχανισμούς πληρωμών και δασμούς.
Η Λευκορωσία θα συμπεριληφθεί στο πακέτο για τον ρόλο της στην υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της ως ορμητήριο για τα στρατεύματα κατά την έναρξη της επίθεσης.

Πληρωμές σε ρούβλια

Οι συζητήσεις διεξάγονται εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής των εισαγωγών φυσικού αερίου.
Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός που απαιτεί η Ρωσία για την πληρωμή των προμηθειών σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί.
Η Ρωσία από την πλευρά της υπογραμμίζει ότι θα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο σε χώρες που δεν συμμορφώνονται.

Αρχή με Πολωνία και Βουλγαρία

Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί επειδή δεν συμμορφώνονται με τους νέους όρους του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, αλλά άλλα κράτη είναι βέβαια ότι μπορούν να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.
Η ΕΕ έχει εισάγει ορυκτά καύσιμα αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (46 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και την Ατμόσφαιρική Ρύπανση.

Οι προτάσεις για διεύρυνση των κυρώσεων

Άλλες προτάσεις που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων περιλαμβάνουν περιορισμούς στις υπηρεσίες παροχής συμβουλών και στις υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, καθώς και στις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κυρώσεις σε πρόσωπα

Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν περισσότερες κυρώσεις σε πρόσωπα ρωσικής εθνικότητας, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αξιωματούχων, μεγιστάνων και των συνεργατών τους και όσων θεωρούνται υπεύθυνοι για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
Ορισμένα κράτη - μέλη πιέζουν επίσης για την αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιορισμών στο θαλάσσιο εμπόριο και τα λιμάνια ως μέρος του νέου έκτου πακέτου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg.

Αυστρία και Γερμανία σκληραίνουν ρητορικά τη στάση τους

Την ίδια ώρα, στη γραμμή της σκλήρυνσης της στάσης της ΕΕ έναντι των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία, συντονίζονται οι δηλω΄σεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει κατά πόσον είναι νόμιμες οι προσπάθειες των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να ανταποκριθούν στις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμές φυσικού αερίου», δήλωσε ο Robert Holzmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στον αυστριακό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF.
Ο Holzmann, επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και ένας από τους αξιωματούχους της χώρας που είναι αρμόδιος για την τήρηση των κυρώσεων, δήλωσε ότι ενώ έχει ακούσει ότι οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη μπορεί να ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να κάνουν πληρωμές, εναπόκειται τελικά στο εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβει απόφαση για τη νομιμότητα.
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner ισχυρίζεται ότι η Γερμανία δεν θα πληρώνει πλέον για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.
Αυτό το επισήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο 30 Απριλίου 2022.
«Και στο μέλλον δεν θα πληρώνουμε το φυσικό αέριο σε ρούβλια», δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανεξαρτητοποιηθούμε από τη Ρωσία [σε θέματα ενεργειακού εφοδιασμού] όσο το δυνατόν συντομότερα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι ζητά η Ρωσία

Στις 26 Απριλίου, η Gazprom έστειλε ειδοποίηση στις εισαγωγικές εταιρείες της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σχετικά με τον τερματισμό των προμηθειών φυσικού αερίου από τις 27 Απριλίου λόγω της άρνησής τους να κάνουν τις οριστικές εκκαθαρίσεις των πληρωμών σε ρωσικά ρούβλια.
Οι γερμανικές αρχές εξέφρασαν ανησυχία για αυτή την απόφαση και δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο διακοπής των παραδόσεων ενεργειακών προϊόντων στη Γερμανία.
Στις 31 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε ένα διάταγμα που από την 1η Απριλίου ορίζει μια νέα διαδικασία πληρωμής για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από αγοραστές από μη φιλικές χώρες.
Αυτά τα κράτη πρέπει να μεταφέρουν κεφάλαια σε ξένα νομίσματα στην Gazprombank, η οποία θα αγοράζει ρούβλια στα χρηματιστήρια και θα τα μεταφέρει σε ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια των εισαγωγέων.
Ταυτόχρονα, η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο σε όγκους και σε τιμές που είχαν καθοριστεί σε προηγούμενα συμβόλαια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης