Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trump είχε δίκιο: Η στρατηγική του Putin για το φυσικό αέριο οδηγεί τη Γερμανία στο χειρότερο αδιέξοδο - Έρχεται βάναυση ύφεση

Ο Trump είχε δίκιο: Η στρατηγική του Putin για το φυσικό αέριο οδηγεί τη Γερμανία στο χειρότερο αδιέξοδο - Έρχεται βάναυση ύφεση
Το θυμάστε...;
Σχετικά Άρθρα
Ήταν το έτος 2018 όταν ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επιτέθηκε έντονα εναντίον της Γερμανίας πριν την έναρξη της πρώτης ημέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι είναι «όμηρος» της Ρωσίας επειδή βασίζεται σε αυτή για να καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες και ότι πλουτίζει μια χώρα που θεωρείται εχθρός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Trump δεν ήθελε καν να ακούσει παρά τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Stoltenberg να του δώσει εξηγήσεις στη διάρκεια της συνάντησής τους πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου.
Τελικά ο πόλεμος στην Ουκρανία τον δικαιώνει.
«Η Γερμανία πλουτίζει τη Ρωσία. Είναι όμηρος της Ρωσίας», κατήγγειλε στη διάρκεια ενός λογύδριου εναντίον της μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ.
«Η Γερμανία ελέγχεται εντελώς από τη Ρωσία. Πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την ενέργεια και εμείς πρέπει να πληρώνουμε για να την προστατεύσουμε από τη Ρωσία. Πώς εξηγείται αυτό; Δεν είναι σωστό», τόνισε ο Trump.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επικρίνει επανειλημμένα το σχέδιο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνέδεε απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Οι χώρες της ΕΕ εισάγουν τα δύο τρίτα (66%) του φυσικού αερίου που χρειάζονται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Το 2017 αυτό αντιστοιχούσε σε 360 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με κόστος 75 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία.

Αποδεικνύεται -προς μεγάλη απογοήτευση όλων όσοι κορόιδεψαν το τότε ξέσπασμα εκείνη την εποχή- ότι ο Trump είχε δίκιο και όπως εξηγεί λεπτομερώς ο αρθρογράφος του Bloomberg, η Γερμανία αντιμετωπίζει μόνο κακές ή... χειρότερες επιλογές καθώς η στρατηγική του Putin για το φυσικό αέριο γίνεται σαφής...

Το αδιέξοδο

Ο καγκελάριος Olaf Scholz πρέπει είτε να πληρώσει για το ρωσικό αέριο με τους όρους του Putin είτε να αντιμετωπίσει τις οδυνηρές οικονομικές συνέπειες μιας διακοπής.

Σε λίγες εβδομάδες, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει το ίδιο δίλημμα που αντιμετώπισαν η Πολωνία και η Βουλγαρία πριν από λίγες ημέρες: να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο με τους όρους του Putin, παραβιάζοντας ουσιαστικά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ή να επιλέξουν να δουν το Κρεμλίνο να κλείνει τις βαλβίδες.
Η πραγματικότητα δείχνει πως πρόκειται για μια ανείπωτη οικονομική ζημιά για τη Γερμανία: Η ύφεση θα είναι βάναυση. 
Τόσο το Βερολίνο όσο και η Μόσχα χρησιμοποιούν το όπλο αερίου – απλώς σε διαφορετικές ταχύτητες. Η Γερμανία σκοπεύει να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με την πάροδο του χρόνου, ίσως μέχρι το 2024, και εν τω μεταξύ να βρει επιπλέον προμήθειες και να δημιουργήσει υποδομές για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία κάνει το αντίθετο: χρησιμοποιεί το όπλο τώρα.
Μέχρι τώρα, ο Putin έχει ουσιαστικά ξεγράψει από το μυαλό του τις δραστηριότητές με τη Γερμανία όσον αφορά το φυσικό αέριο. 
Είτε σε τέσσερις εβδομάδες είτε σε 24 μήνες, η Ρωσία γνωρίζει ότι δεν θα πουλήσει ενέργεια στο Βερολίνο. 
Έτσι, το Κρεμλίνο αναγκάζει τον Shaulz σε κάποιες οδυνηρές επιλογές, με τον Putin να στρέφει προς όφελός του ορισμένα από τα οικονομικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά του καθεστώτος του.
Το Κρεμλίνο έχει πει στους ευρωπαίους πελάτες του φυσικού αερίου ότι εάν θέλουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να το πληρώσουν μέσω ενός λογαριασμού στη Gazprombank, έναν ελεγχόμενο από το κράτος δανειστή. Η πληρωμή περιλαμβάνει μια διαδικασία δύο σταδίων με δύο λογαριασμούς, έναν σε ευρώ και έναν σε ρούβλια. Το πρώτο βήμα είναι η πληρωμή σε ευρώ. το δεύτερο είναι η μετατροπή του σε ρούβλια για τον λογαριασμό του πελάτη. Μόνο μετά την ολοκλήρωση αυτής της μετατροπής, η οποία αγγίζει τεχνικά τη ρωσική κεντρική τράπεζα, η πληρωμή θεωρείται εκπληρωμένη. 
Η Γερμανία – και η Γαλλία και η Ιταλία – δεν σκόπευαν ποτέ να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο τώρα. 
Οι κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα ήθελαν να σταματήσουν τον Putin από το να έχει πρόσβαση σε αποθέματα σκληρού νομίσματος σε δισεκατομμύρια δολάρια και όχι να σταματήσουν τις πληρωμές φυσικού αερίου. 
Αλλά ο Putin ανέτρεψε την ιστορία: χρησιμοποιεί τώρα τις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον τους, αναγκάζοντάς τους να συναλλάσσονται με την κεντρική τράπεζα σε ρούβλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης