Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η εταιρία με P/E κάτω του 6 που βρίσκεται σε χρηματιστηριακή αδράνεια - Τα αίτια, το growth story και οι αδύναμοι κρίκοι

Η εταιρία με P/E κάτω του 6 που βρίσκεται σε χρηματιστηριακή αδράνεια - Τα αίτια, το growth story και οι αδύναμοι κρίκοι
H συμπεριφορά της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι υποτονική με ελάχιστες εξάρσεις, παρότι η διασπορά της είναι θεωρητικά επαρκής
Σχετικά Άρθρα

Πέτυχε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας αλλά διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστή κερδών μετά φόρων κάτω από 6.
Ευνοείται από τις υψηλές τιμές των καυσίμων καθώς οι πωλήσεις σε αξία εκτινάχθηκαν ενώ η μείωση των πωληθέντων ποσοτήτων ήταν οριακή. Προχώρησε σε καθαρή αποπληρωμή Τραπεζικών Δανείων ύψους €9,7 εκατ.. με το δανεισμό να υποχωρεί στα 26,9 εκ ευρώ.
Κι όμως παρ όλα αυτά η συμπεριφορά της μετοχής στο Χρηματιστήριο είναι υποτονική με ελάχιστες εξάρσεις.
Πρόκειται για την Revoil επί πολλά χρόνια εισηγμένη που φαίνεται ότι το μεγάλο της ζήτημα είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα ενώ η διασπορά της θεωρητικά είναι επαρκής καθώς εμφανίζεται με βάση το μετοχολόγιο να ξεπερνά το 25%.
Ωστόσο είναι σαφές πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι στιγμής ούτε από πλευράς βασικών μετόχων ούτε από πλευράς εταιρίας στο ζήτημα του marketing επί της μετοχής ώστε η χρηματιστηριακή συμπεριφορά να εμπνέει εμπιστοσύνη σε σχέση με τον κίνδυνο να εγκλωβιστεί κάποιος επενδυτής λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας αλλά και πολλές φορές σημαντικής απόκλισης μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης.
Βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα του μερίσματος που για μια ακόμα χρονιά δεν θα διανείμει η εταιρία αλλά και το γεγονός ότι η ρευστότητά της δεν της προσφέρει μεγάλη άνεση γεγονός που έχει οδηγήσει το βασικό μέτοχο να παράσχει ταμειακές διευκολύνσεις που στο τέλος του 2021 ήταν 1 εκ ευρώ από 1,65 εκ ευρώ το 2020.

Πάντως τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 4,23 εκ ευρώ. Επιπλέον εταιρία έχει δικαστικές εκκρεμότητες 4,7 εκ ευρώ (έχει ήδη καταβάλει τα 2 εκ ευρώ) που μπορεί να της δημιουργήσουν υποχρεώσεις 2,7 εκ ευρώ αν τελεσιδικήσουν σε βάρος της ή να της δώσουν ρευστότητα 2 εκ ευρώ αν τελεσιδικήσουν υπέρ της.
Πάντως την ίδια στιγμή όμως το επιχειρηματικό στόρι φαίνεται να κινείται σε αντίθετη τροχιά. Οι όγκοι πωλήσεων έχουν αυξηθεί στο πρώτο τετράμηνο του 2022 ενώ ταυτόχρονα έχουν ανατιμηθεί περαιτέρω οι τιμές των καυσίμων γεγονός που παραπέμπει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε αύξηση κύκλου εργασιών αλλά και κερδοφορίας και χωρίς καν αν αυξηθεί το περιθώριο κέρδους της εταιρίας.
Πέραν αυτού η εταιρία έχει να περιμένει και από τις δραστηριότητές της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Μπορεί το 2022 να μην είναι σημαντική η συνεισφορά τους αλλά αυτό να αναμένεται να αλλάξει το 2023-2024 και μετά.

Ήδη το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο 3,34 MW στην Αρκαδία.
Επίσης δύο αιολικά πάρκα 18MW και 13,2MW στα οποία ο Όμιλος συμμετέχει με 75% και 50% αντίστοιχα, βρίσκονται στη διαδικασία περιβαλλοντικής αξιολόγησης/αδειοδότησης.
Τέλος εντός του πρώτου τετράμηνου του 2022 ο Όμιλος προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγορά ενός Αιολικού πάρκου 41,4 MW στη Βοιωτία το οποίο διαθέτει άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.

Επισημαίνεται ότι οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα € 674,25 εκατ. το 2021 από € 560,50 εκατ. το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,3% λόγω της μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων, καθώς οι συνολικές πωλούμενες ποσότητες των προϊόντων του Ομίλου έκλεισαν με μικρή πτώση 1,63%.
Tα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) έκλεισαν υψηλότερα στα € 12,29 εκατ. έναντι €10,61 εκατ. το 2020.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων μετά από φόρους, ο Όμιλος έκλεισε με κέρδη €4,7 εκατ. από κέρδη €3,24 εκατ. τη χρήση του 2020.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης