Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Όπισθεν ολοταχώς» από ΕΕ - Κολοσσοί ενέργειας συμμορφώνονται με τους όρους Putin για αέριο και ρούβλια

«Όπισθεν ολοταχώς» από ΕΕ - Κολοσσοί ενέργειας συμμορφώνονται με τους όρους Putin για αέριο και ρούβλια
Ενεργειακοί κολοσσοί της ΕΕ ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα πληρωμών για φυσικό αέριο που απαίτησε το Κρεμλίνο
Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Σε υποχώρηση απέναντι στους όρους της Ρωσίας για την προμήθεια του φυσικού αερίου αναγκάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αναζητά έναν εύσχημο τρόπο για να το παρουσιάσει, ώστε να μην θεωρηθεί ως νίκη του προέδρου Vladimir Putin. Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ενεργειακοί κολοσσοί ετοιμάζονται για πληρωμές στο πλαίσιο που έχει προτείνει η Μόσχα, σενάριο που συνεχίζει να διαψεύδει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μπλοκάροντας την προμήθεια αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, η Μόσχα αφενός απέδειξε -για ακόμα μία φορά- ότι δεν αστειεύεται και αφετέρου άφησε εκτεθειμένη την ΕΕ, που όπως φάνηκε δεν ανέμενε ότι ο Putin θα υλοποιήσει την απειλή του. Πλέον, έχει σημάνει συναγερμός σε όλες τις «μη φιλικές» προς τη Ρωσία χώρες, που αναζητούν τρόπους ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια τους. Οι δηλώσεις από πλευράς Ευρωπαίων αξιωματούχων περί ύπαρξης συγκεκριμένου σχεδίου και εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας δεν φαίνεται να πείθουν. Άλλωτε η εξάρτηση της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια είναι κάτι που δεν κρύβεται... Κι αυτό το γνωρίζει καλά και ο ίδιος ο Putin.

FT: Ενεργειακοί όμιλοι στην ΕΕ ετοιμάζονται να ικανοποιήσουν τους όρους του Vladimir Putin για το ρωσικό αέριο

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία -συμπεριλαμβανομένων δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου, της Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ και της OMV με έδρα τη Βιέννη- ετοιμάζονται να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και της Gazprom, του ρωσικού κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί, καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής.
Η ιταλική Eni, ένας άλλος από τους μεγάλους πελάτες της Gazprom, αξιολογεί τις επιλογές της, είπαν δύο πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Ιταλοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η υποστηριζόμενη από τη Ρώμη εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν αναμένεται η επόμενη πληρωμή της για ρωσικές προμήθειες, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.

Reuters: Μερικές εμπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια

Την ίδια στιγμή, το Reuters μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες λίγες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν αρχίσει να πληρώνουν σε ρούβλια τη Ρωσία για το φυσικό αέριο, αν και μεγάλοι πελάτες της δεν το έχουν κάνει ακόμη.

«Μερικές εμπορικές εταιρείες, ίσως περισσότερες από πέντε, έχουν αρχίσει τις πληρωμές», είπε μία πηγή, ζητώντας να μην κατονομαστεί, επειδή δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

H... προειδοποίηση από ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ

Για το ενδεχόμενο και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank να ισοδυναμεί με παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προειδοποιεί ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπογραμμίζει ότι η ΕΕ δεν έχει ένδειξη πως κάποια εταιρεία φυσικού αερίου της ΕΕ έχει κάνει κάτι τέτοιο.
Ο αξιωματούχος δήλωσε πως «εκ πρώτης όψεως» το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε ρούβλια από εισαγωγείς φυσικού αερίου φαίνεται ότι παραβιάζει τις κυρώσεις.
Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια επίσημη ένδειξη ότι εταιρείες της ΕΕ έχουν δημιουργήσει στην Gazprombank λογαριασμούς σε ρούβλια για την πληρωμή του φυσικού αερίου.
Επίσης διευκρίνισε πως η Πολωνία και η Βουλγαρία χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες μεθόδους πληρωμής για το ρωσικό αέριο, πριν η Μόσχα αναστείλει χθες, Τετάρτη, τις προμήθειες των χωρών αυτών με αέριο, και πως δεν χρησιμοποίησαν τον μηχανισμό που προτείνει η Μόσχα για να πληρώσουν σε ρούβλια.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αμφότερες οι χώρες επέμειναν στην αρχική μορφή πληρωμής», δήλωσε ο αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Όχι σε... απευθείας πληρωμές σε ρούβλια

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ' αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.
Πάντως, υπενθυμίζεται πως ούτε η Ρωσία έχει ζητήσει απευθείας πληρωμή σε ρούβλια... Αντιθέτως, αυτό που έχει ζητήσει είναι οι πληρωμές να γίνονται από τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους με την Gazprom, και στη συνέχεια η Gazprombank θα μετατρέπει τα ευρώ σε ρούβλια...

Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ ζητούν σαφέστερες οδηγίες από ΕΕ

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για σαφέστερη καθοδήγηση σχετικά με την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι οι τρέχουσες οδηγίες είναι πολύ διφορούμενες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε σε πρεσβευτές σε μια κλειστή συνάντηση την Τετάρτη ότι θα βελτιώσει τη διατύπωση των κατευθυντήριων γραμμών της, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση των συζητήσεων. Ορισμένες χώρες που έθεσαν το θέμα θέλουν από την Κομισιόν να διευκρινίσει αν οι αγοραστές έχουν κάποια εναλλακτική λύση από το να συναινέσουν στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.
Η σύγχυση προκλήθηκε μετά τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια. Την ίδια στιγμή, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες πραγματοποίησαν πληρωμές σε ρούβλια, αν και δεν είναι σαφές αν πρόκειται για χώρες της ΕΕ, ενώ άλλες εταιρείες είναι έτοιμες να ανοίξουν λογαριασμούς για να πληρώνουν σε ρούβλια.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Πολωνία και η Βουλγαρία, που υποστηρίχθηκαν από την Ελλάδα, τη Σλοβακία, τη Δανία, τη Λετονία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία, διαμαρτυρήθηκαν στη συνάντηση για την έλλειψη σαφήνειας και λεπτομερειών σε ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής. Η Πολωνία δήλωσε ότι η επιλεκτική ερμηνεία του ρωσικού διατάγματος αποτελεί εργαλείο για τη Ρωσία προκειμένου να διασπάσει την αλληλεγγύη της ΕΕ.

Το διάταγμα του Putin

Το διάταγμα Putin υποχρεώνει τις εταιρείες της Ευρώπης να ανοίξουν δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank, o ένας σε ευρώ και ο άλλος σε ρούβλια. Οι πληρωμές θα γίνονται από τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε ευρώ ή δολάρια, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις τους με την Gazprom, και στη συνέχεια η Gazprombank θα μετατρέπει τα ευρώ σε ρούβλια και θα τα καταθέτει στον δεύτερο λογαριασμό, μέσω του οποίου θα κατευθύνονται στην Gazprom.
To νέο αυτό πλαίσιο, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα «επιτρέπει στο ρωσικό κράτος μέσω ιδρυμάτων όπως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να ελέγχει μόνο του πότε και πώς ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις πληρωμής. Η διαδικασία στερεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες κάθε έλεγχο κατά τη στιγμή της πραγματικής καταβολής των οφειλών τους και εισάγει απρόβλεπτα πρόσθετα κόστη, τα οποία εξαρτώνται από την μονομερή απόφασή του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης