Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι άλλαξε και έγινε πιο αποδοτική η ρωσική προέλαση; – Ο Putin σχεδιάζει μπαράζ αναγνωρίσεων ανεξάρτητων ζωνών στην Ουκρανία

Τι άλλαξε και έγινε πιο αποδοτική η ρωσική προέλαση; – Ο Putin σχεδιάζει μπαράζ αναγνωρίσεων ανεξάρτητων ζωνών στην Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις στον άξονα Izyum πιθανότατα ωφελούνται από την απουσία προετοιμασμένων ουκρανικών αμυντικών θέσεων έναντι επιθέσεων από την κατεύθυνση του Kharkiv προς το Donbass

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει ένα πιο υγιές σχέδιο επιχειρησιακής τακτικής στην ανατολική Ουκρανία, τουλάχιστον κατά μήκος της γραμμής από το Izyum έως το Rubizhne αναφέρει το αμερικανικό Institute for the Study of War που παρακολουθεί και αξιολογεί σε καθημερινή βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η αλλαγή του ρώσου επικεφαλής και η τοποθέτηση στρατηγού που έχει δραστηριοποιηθεί σε μάχες πόλεων αρχίζει να αποδίδει.

Τα ρωσικά στρατεύματα ακολουθούν τακτικές παράλληλων σχηματισμών σε απόσταση υποστήριξης ο ένας από τον άλλο, επιτρέποντάς τους να φέρουν περισσότερη μαχητική ισχύ από ότι υποστήριζε η προηγούμενη πρακτική τους.

Τα ρωσικά στρατεύματα σε αυτή τη γραμμή σημειώνουν καλύτερη πρόοδο από οποιαδήποτε άλλη ρωσική προέλαση σε αυτή τη φάση του πολέμου.
Κινούνται από το Izyum νοτιοδυτικά προς το Barvinkove και νοτιοανατολικά προς το Slovyansk.
Μεταφέρουν επίσης αρκετές στήλες δυτικά και νότια του Rubizhne, πιθανότατα σκοπεύοντας να το περικυκλώσουν και να ολοκληρώσουν την κατάληψη ευρύτερων περιοχών.
Ωστόσο, οι ρωσικές προόδους ακόμη και σε αυτήν την περιοχή προχωρούν μεθοδικά και όχι ραγδαία και δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα μπορέσουν να οδηγήσουν ή αν θα μπορέσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε μεγάλους αριθμούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις στον άξονα Izyum πιθανότατα ωφελούνται από την απουσία προετοιμασμένων ουκρανικών αμυντικών θέσεων έναντι επιθέσεων από την κατεύθυνση του Kharkiv προς το Donbass.
Η Ουκρανία έχει προετοιμαστεί να υπερασπιστεί τη γραμμή επαφής με το κατεχόμενο από τη Ρωσία Donbass από το 2014 και τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να αγωνίζονται για να διεισδύσουν σε αυτές τις προετοιμασμένες άμυνες - όπως φαίνεται από τις επανειλημμένες ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν την Avdiivka, ακριβώς βόρεια της πόλης Donetsk ή να προχωρήσουν μέσω της Popasna, λίγο περισσότερο από την αρχική γραμμή επαφής.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιτίθενται σε Ουκρανούς υπερασπιστές στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Azovstal, παρά τους ισχυρισμούς του Ρώσου προέδρου Putin ότι δεν υπάρχουν άλλες μάχες στην πόλη.
Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα εξακολουθούν να κατέχουν ορισμένες θέσεις πέρα από το ίδιο το εργοστάσιο και οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολεμούν έξω από το εργοστάσιο, να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο και να επιτίθενται σε θέσεις κοντά στο εργοστάσιο.
Η εντολή του Putin να μην κυνηγήσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες στις σήραγγες και τις κατακόμβες της εγκατάστασης του Azovstal προφανώς δεν απέκλεισε τις συνεχείς προσπάθειες για την εξασφάλιση τουλάχιστον ολόκληρης της περιμέτρου του εργοστασίου και πιθανώς επίσης του σημαντικού αυτοκινητόδρομου Μ14 που εκτείνεται κατά μήκος του προς τα βόρεια και τα βορειοδυτικά.

Τι συμβαίνει με την Οδησσό;

Τα δύο τάγματα μηχανοκίνητων τυφεκίων που διατηρεί η Ρωσία στην Υπερδνειστερία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου δεν είναι πιθανώς επαρκή για να πραγματοποιήσουν μια αξιόπιστη επίθεση στην Οδησσό από μόνα τους, ούτε οι Ρώσοι είναι πιθανό να είναι σε θέση να τα ενισχύσουν αρκετά ώστε να τους επιτρέψουν να το πράξουν.
Θα μπορούσαν να υποστηρίξουν πιο περιορισμένες επιθέσεις στα βορειοδυτικά της Οδησσού, προκαλώντας πιθανώς πανικό και δημιουργώντας ψυχολογικά αποτελέσματα προς όφελος των ρωσικών επιχειρήσεων στη νότια Ουκρανία.

Έρχονται αναγνωρίσεις τμημάτων της Ουκρανίας από την Ρωσία ως ανεξάρτητα κρατίδια

Τα σχόλια του αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk και άλλων Ρώσων αξιωματούχων δεν αποκλείουν την πιθανότητα ο Putin να αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη Μολδαβική Δημοκρατία της Πρίνδνεστρου (PMR) στην Υπερδνειστερία καθώς αναγνώριζε τις Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Luhansk.

H Μολδαβική Δημοκρατία της Πρίνδνεστρου (PMR) στην Υπερδνειστερία θα μπορούσε στη συνέχεια να ζητήσει πρόσθετη ρωσική προστασία και ο Putin θα μπορούσε να επιχειρήσει να στείλει κάποιες πρόσθετες δυνάμεις στην Υπερδνειστερία. Οποιεσδήποτε τέτοιες δραστηριότητες θα αύξαναν σε μεγάλο βαθμό εντάσεις και φόβους στη Μολδαβία και τη γειτονική Ρουμανία, ασκώντας πρόσθετη πίεση στο ΝΑΤΟ, δίνοντας πιθανώς στον Putin μια φτηνή «νίκη» και αποσπώντας την προσοχή από τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Οι συνεχείς ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ίδρυση «λαϊκών δημοκρατιών» στις κατεχόμενες περιοχές της νότιας Ουκρανίας υποδηλώνουν ότι ο Putin να σκοπεύει να αποκαλύψει μια σειρά από νέες «ανεξάρτητες» «λαϊκές δημοκρατίες» ως μέρος του εορτασμού της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαίου 2022.
Το επίπεδο πρόβλεψης είναι ευρύ και δεν υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη προσέγγιση στο ζήτημα.

Τα βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο νότια από το Izyum και βορειοδυτικά του Rubizhne, αλλά οι ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις σε άλλα σημεία της γραμμής στην ανατολική Ουκρανία παραμένουν λιγότερο αποτελεσματικές.

Οι μάχες συνεχίζονται στη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές προφανώς εξακολουθούν να κατέχουν θέσεις πέρα από το εργοστάσιο Azovstal.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίθεση στην Οδησσό, πιθανώς για να αποσταθεροποιήσουν τη Μολδαβία αλλά και για να κερδίσουν τον ψυχολογικό πόλεμο.
Εάν πέσει η Οδησσός τότε η Ουκρανία δεν θα έχει πρόσβαση στην θάλασσα.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Υποδεέστερη Κύρια Προσπάθεια - Μαριούπολη

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες και εναέριες επιθέσεις εναντίον των εναπομεινάντων Ουκρανών στρατιωτών στη Μαριούπολη στις 26 Απριλίου.
Ο Επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας του Donetsk, Pavlo Kyrylenko, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 35 αεροπορικές επιδρομές στο Azovstal στις 26 Απριλίου, προκαλώντας μεγάλη φωτιά σε τμήμα του εργοστασίου.

Κύρια προσπάθεια — Περιφέρειες Donetsk και Luhansk

Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου στο Donetsk και Luhansk και έκαναν οριακές προόδους κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιθέσεων στις 26 Απριλίου όπου συνεχίζονται έντονες μάχες.
Δυνάμεις της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk ισχυρίστηκαν ότι είχαν τον έλεγχο του Rubtsi και Yatskivka, που βρίσκονται στα διοικητικά σύνορα μεταξύ των περιφερειών Donetsk και Kharkiv.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι στοιχεία της 90ης Φρουράς Τάνκ Μεραρχίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας κινούνται προς την κατεύθυνση της Kreminna.

Υποστηρικτική προσπάθεια Kharkiv και Izyum

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις νότια του Izyum προς τις κατευθύνσεις Barvinkove και Slovyansk.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών, της 20ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων και του 68ου Σώματος Στρατού πραγματοποιούν μετρημένες προόδους προς την κατεύθυνση του Barvinkove, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Izyum.
Μια φιλορωσική πηγή ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές μονάδες πεζοναυτών επιχειρούν προς την κατεύθυνση του Slovyansk, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Izyum.
Η φιλορωσική πηγή υποστήριξε επιπλέον ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές κρατούν το Dovhenke, που είναι ο τελευταίος οικισμός στην περιοχή Kharkiv στην κατεύθυνση Slovyansk.
Η προέλαση σε Izyum-Barvinkove και Izyum-Slovyansk πιθανότατα οδηγεί προς τα διοικητικά σύνορα του Donetsk προκειμένου να συγχωνευθούν οι επιθετικές ενέργειες νότια του Izyum με τις επιθέσεις στην Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DNR).
Το Barvinkove και το Slovyansk βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους που οδηγούν νότια από το Izyum.

Ο στόχος της ρωσικής προέλασης προς το Barvinkove δεν είναι αμέσως προφανής, καθώς οδηγεί τα ρωσικά στρατεύματα πιο μακριά από άλλα τμήματα στρατού στο Slovyansk.
Ο δρόμος συνεχίζει νοτιοανατολικά από το Barvinkove μέχρι τα όρια της Περιφέρειας του Donetsk, ωστόσο, και είναι πιθανό ότι οι ρωσικές δυνάμεις από τον άξονα Izyum πρόκειται να λάβουν θέσεις κατά μήκος μεγάλο μέρος των συνόρων για να υποστηρίξουν ότι η Ρωσία «ασφάλισε τα σύνορα των περιοχών Donetsk και Luhansk.

Υποστηρικτική Προσπάθεια 2 - Νότιος Άξονας

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν ολόκληρη τη γραμμή επαφής στον Νότιο Άξονα και πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις προς την κατεύθυνση του Mykolaiv και του Kryvyi Rih. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να αναγκάζουν τους κατοίκους της Velyka Oleksandrivka (περίπου 15 χιλιόμετρα από τα διοικητικά σύνορα Kherson-Mykolaiv) να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες στις πόλεις Novodmytrivka και Bilousove, αμφότερες σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τα διοικητικά σύνορα Kherson-Mykolaiv.
Η ρωσική παρουσία σε περιοχές κοντά στα σύνορα πιθανώς υποδηλώνει προετοιμασία για επίθεση προς την κατεύθυνση του Mykolaiv.
Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Οδησσό, την Zaporizhia, την Dnipropetrovsk και το Mykolaiv στις 26 Απριλίου

Υποστηρικτική προσπάθεια 3 – Sumy και βορειοανατολική Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν περιοχές στην περιοχή Sumy κοντά στα ρωσικά σύνορα μεταξύ 23 και 26 Απριλίου.
Η ουκρανική συνοριακή φρουρά ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν πάνω από 15 φορές σε πέντε διαφορετικούς οικισμούς στο Sumy στις 26 Απριλίου .

Άμεσα θέματα παρακολούθησης

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιτίθενται νοτιοανατολικά από το Izyum, δυτικά από την Kreminna και την Popasna και βόρεια από την πόλη Donetsk μέσω Avdiivka ή άλλου άξονα.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εξαφανίσουν τους εναπομείναντες ουκρανούς στρατιώτες του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη .

Η Ρωσία αποζητάει εμπλοκή της Υπερδνειστερίας ή μπορεί να κινηθεί για να δημιουργήσει μια πιο σοβαρή κρίση στην Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία γενικότερα.
χχχ1_1.png

χχχ2_1.png
χχχ3_1.png

χχχ4_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης