Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Βourla (Pfizer) στο Capital Link: Σε πλήρη κανονικότητα οι κοινωνίες το 2023 - Επενδυτική ευκαιρία η Ελλάδα

Βourla (Pfizer) στο Capital Link: Σε πλήρη κανονικότητα οι κοινωνίες το 2023 - Επενδυτική ευκαιρία η Ελλάδα
Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα φύγει ο ιός, αλλά εάν θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Αλβέρτος Μπουρλά

Την πεποίθησή του ότι οι κοινωνίες θα έχουν επανέλθει σε μια πλήρη μορφή κανονικότητας μέχρι το τέλος του χρόνου εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Αλβέρτος Μπουρλά (Dr. Albert Bourla), κατά την ομιλία του.
Ο Δρ. Μπουρλά, ο οποίος έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα και κολακευτικά λόγια από τους ομιλητές που τον προλόγισαν – μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο εφοπλιστής Νικόλαος Τσάκος – θέλησε να κάνει μια ειδική αναφορά στο στάτους της πανδημίας, εκφράζοντας για μια ακόμη φορά την αισιοδοξία του πως τα πιο δύσκολα έχουν ήδη περάσει.
“Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα φύγει ο ιός, αλλά εάν θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω, εάν θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό που κοστίζει περισσότερο είναι ό,τι έχει να κάνει με την κοινωνική απόσταση. Νομίζω, λοιπόν, ότι φτάνουμε εκεί: αφενός λόγω των εργαλείων που έχουμε (σ.σ. εμβόλια, θεραπείες) και αφετέρου λόγω της πίεσης που ασκεί η κοινωνία στις κυβερνήσεις για να άρουν τα μέτρα”, τόνισε ο Δρ. Μπουρλά.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, ο χρονικός ορίζοντας προς το τέλος της χρονιάς δεν αναφέρεται επειδή θα υπάρχουν περισσότερα εργαλεία από αυτά που υπάρχουν σήμερα, αλλά επειδή θα καθοδηγηθεί νομοτελειακά η κατάσταση από την προαναφερόμενη συγκυρία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως ακόμη κι αν εξασθενεί η ανοσία που αποκτάται από τα υφιστάμενα εμβόλια ή τη νόσηση, η αποτελεσματικότητα είναι αδιαμφισβήτητη και, σε συνδυασμό με τις θεραπείες, τα χειρότερα για το συντριπτικό ποσοστό των ασθενών αποφεύγονται.
“Για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού στον αναπτυγμένο κόσμο θεωρώ ότι η ζωή θα επανέλθει. Οι νέες εξελίξεις θα αφορούν την παρασκευή νέων εμβολίων η ισχύ των οποίων θα διαρκεί για ένα χρόνο. Δεν είναι εύκολο να εγγυηθείς για αυτό, όμως χάρη στην τεχνολογία υπάρχουν άσοι που μπορείς να βγάλεις από το μανίκι σου, για ένα εμβόλιο που μπορεί να αποδώσει το μέγιστο δυνατό. Χάρη στον εμβολιασμό, λιγότερος κόσμος θα χρειαστεί να νοσηλευτεί. Με την θεραπεία, αυτό αποφεύγεται σε ποσοστό 90%. Άρα λοιπόν μπορείς να χαλαρώσεις τα μέτρα. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε πλήρως τις ζωές μας στα χέρια μας”, προσέθεσε ο Δρ. Μπουρλά.
Πάντως, ο διοικητικός επικεφαλής της Pfizer εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, με χαρακτηριστική περίπτωση την Αφρική, όπου υπάρχει μεγάλη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο, με αποτέλεσμα να προσφέρουν, μεταξύ άλλων, μια σημαντική δυνατότητα στον ιό να μεταλλαχθεί.
“Σήμερα υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εμβολίων και διατίθενται σε αυτές τις χώρες, χωρίς κόστος. Δυστυχώς, η διστακτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από άλλα σημεία του πλανήτη. Αυτό οφείλεται στην παραπληροφόρηση αλλά και τις αποστάσεις. Για παράδειγμα, εδώ για να πας σε ένα κέντρο εμβολιασμού θες 20 λεπτά. Εκεί, μπορεί να χρειάζεται και μια ολόκληρη μέρα για να πας να εμβολιαστείς. Αυτό είναι πρόβλημα, διότι αφήνει περιθώρια να μεταλλάσσεται ο ιός”, κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

Η επένδυση στην Θεσσαλονίκη

Στην συνέχεια, ο Δρ. Μπουρλά αναφέρθηκε στην μεγάλη επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη – η οποία είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του – που είχε ξεκινήσει ως σχεδιασμός πριν από την πανδημία.
Ο Δρ. Μπουρλά αναφέρθηκε στο χρονικό της επένδυσης και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι έγινε πραγματικότητα, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν αφορούσε τόσο στην ελληνική του καταγωγή, αλλά στο γεγονός ότι η Ελλάδα προσέφερε μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία, με μια πλειάδα διαθέσιμων υποψηφίων στελεχών.
“Η Pfizer αποφάσισε αρχικά να κάνει μια μεσαίου βεληνεκούς επένδυση στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι πως ήταν δική μου η απόφαση.
Δεν το αποφάσισα επειδή ήθελα να επιστρέψω κάτι στην Ελλάδα.
Ναι, θα ήταν ευχάριστο για εμένα και θα ικανοποιούσε την καρδιά μου.
Όμως, η πραγματικότητα είναι πως υπάρχει επενδυτική ευκαιρία εκεί.
Συνειδητοποίησα ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία για να κάνουμε κάτι εκεί.
Επίσης, σκέφτηκα και πόσο δυσκολευόμαστε σε άλλα σημεία του κόσμου - για παράδειγμα εδώ στις ΗΠΑ - να προσελκύσουμε το κατάλληλο ταλέντο σε συγκεκριμένα πεδία”, ανέφερε ο Δρ. Μπουρλά.
Στην συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer έπλεξε το εγκώμιο των στελεχών που εργάζονται σήμερα στην μονάδα της εταιρείας στην Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούν μόνο να δώσουν αποδείξεις για τον εαυτό τους, αλλά και για την ελληνική αγορά εργασίας.
“Δεν θεωρούν ότι έχουν ως αποστολή μόνο να κάνουν καλή δουλειά για την Pfizer. Επιπλέον, το βλέπουν ως ευκαιρία να αποδείξουν σε όλους ότι ήμασταν σωστοί που πήγαμε στην Ελλάδα και ότι θα έρθουν ακόμη περισσότερα πράγματα”, τόνισε ο Δρ. Μπουρλάς.
Δινοτας μια μικρή εικόνα για το πώς δουλεύουν αυτές οι κολοσσιαίες εταιρίες, ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη λειτουργεί σε καθημερινό επίπεδο ως μια γέφυρα μεταξύ των ασιατικών εγκαταστάσεων της εταιρίας και των μητρικών στις ΗΠΑ, αφού η διαφορά ώρας μεταξύ Ασίας και Αμερικής δεν επιτρέπει της απευθείας συνεργασία ενώ ο «δίαυλος» Θεσσαλονίκη έχει ανεκτή διαφορά ώρας και με τις δύο περιοχές.
Τέλος, θέλοντας να τονίσει το κλίμα αισιοδοξίας της εκδήλωσης, επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στον χώρο της ανάπτυξης και των ευκαιριών καθώς και την πίστη του στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες της χώρας. Καταλήγοντας, ο διοικητικός επικεφαλής της Pfizer, επανέλαβε την πίστη του στις επενδυτικές δυνατότητες της Ελλάδας, προσκαλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να ζητήσει και την δική του γνώμη.
Μαλιστα εκλεισε την ομιλια του καταχειροκροτουμενος με την ακολουθη φραση – προσκληση :

“Όποιος από εσάς γνωρίζει κάποιον που ρωτάει για επένδυση στην Ελλάδα, πείτε του να μιλήσει μαζί μου”,

Η φυσική ευγένεια, η αμεσότητα, το χιούμορ, η έλλειψη κάθε είδους έπαρσης ήταν τα χαρακτηριστικά μιας βαθύτατα ανθρώπινης και σε πολλά σημεία συγκινητικής ομιλίας, τα οποία ανέδειξαν τα στοιχεία του ήθους ενός σπουδαίου ανθρώπου, αποδεικνύοντας ότι μάλλον τίποτα δεν είναι τυχαίο, όσο κι αν ο ίδιος με ταπεινοφροσύνη ισχυρίστηκε ότι πολλοί στη θέση του θα ανέρχονταν στο ύψος των περιστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης