Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκίνησε η μάχη του Donbass, στην Ανατολική Ουκρανία - Ρωσία: Καταστρέψαμε μεγάλο φορτίο όπλων από ΗΠΑ και ΕΕ

Ξεκίνησε η μάχη του Donbass, στην Ανατολική Ουκρανία - Ρωσία: Καταστρέψαμε μεγάλο φορτίο όπλων από ΗΠΑ και ΕΕ
Τουλάχιστον 7 νεκροί από τις επιθέσεις στη Lviv...
Σχετικά Άρθρα

Την έναρξη μιας μεγάλης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, κάνοντας λόγο για τη «μάχη του Ντονμπάς», μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.
Συγχρόνως, την καταστροφή μεγάλων φορτίων όπλων που είχαν φτάσει από ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουκρανία δημοσιοποίησε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστράτηγος Ιgor Konashenkov 
«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Zelensky σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.
Νωρίτερα, ο προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.
«Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αndrej Yermak σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.
Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.
Μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της γύρω από το Κίεβο, η Ρωσία συγκέντρωσε τον κύριο όγκο των δυνάμεών της στην ανατολική Ουκρανία, στόχο συχνών βομβαρδισμών μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Σε ανάρτηση της στο Facebook, η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας έχει επικεντρωθεί στο να θέσει υπό τον έλεγχο της το σύνολο των περιφερειών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Αναφέρει επίσης ότι μάχες διεξάγονται στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου όπως είπε η Ρωσία επιχειρεί να εισβάλει στο λιμάνι της πόλης. 
Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σήμερα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 
Παράλληλα, θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρείται η πλήρης κατάληψη της Μαριούπολης από τις ρωσικές δυνάμεις, εξέλιξη που σημαίνει πως θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στο Donbass που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο της Μόσχας. 
Η ύστατη μάχη αναμένεται να δοθεί στο εργοστάσιο Azovstal - σύμφωνα με τις τοπικές αρχές βρίσκονται και άμαχοι -, το οποίο αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο των Ουκρανών υπερασπιστών της Μαριούπολης. 
Το Κίεβο υποστηρίζει πως στόχος των Ρώσων είναι να ισοπεδώσουν τη Μαριούπολη, αν και επισημαίνει πως η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα στα χέρια του ρωσικού στρατού και πως οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πολεμήσουν μέχρι τέλους. 
Πέρα πάντως από τη Μαριούπολη και το Donbass, στόχος έγινε και η Lviv, στη δυτική Ουκρανία, όπου μετά από μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 7 νεκροί, με τις τοπικές αρχές να υποστηρίζουν πως απώτερος στόχος των Ρώσων είναι να καταστρέψει τους Ουκρανούς ως έθνος. 

Ρωσία: Καταστρέψαμε μεγάλο φορτίο όπλων που έφτασαν από ΗΠΑ και ΕΕ

Την καταστροφή μεγάλων φορτίων όπλων που είχαν φτάσει από ΗΠΑ και ΕΕ στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Υποστράτηγος Ιgor Konashenkov.
Όπως σημείωσε, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν στην περιοχή Λβιβ το 124ο Κοινό Κέντρο Υποστήριξης Εφοδιαστικής της Διοίκησης των Δυνάμεων Διοικητικής Μέριμνας των Ουκρανικών Στρατευμάτων.
«Το κέντρο διοικητικής μέριμνας και οι μεγάλες αποστολές ξένων όπλων που έφθασαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκές χώρες καταστράφηκαν», δήλωσε ο Konasenkov.
Τόσο πύραυλοί μας όσο και το πυροβολικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας έπληξαν 331 στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα, εννέα σημεία ελέγχου, μια αποθήκη πυραυλικών και πυροβολικών όπλων, καθώς και 315 περιοχές συγκέντρωσης εχθρικού εξοπλισμού στις περιοχές των οικισμών Ποπασνάγια και Νοβομαγιόρκογιε επλήγησαν.
Επίσης, σκοτώθηκαν 120 Ουκρανοί εθνικιστές» πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός μπήκε στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ 

Ρώσοι στρατιώτες εισήλθαν σήμερα στην πόλη Κρεμίνα στην ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, και δέχθηκαν ουκρανικά πυρά στη γειτονική πόλη Ρούμπινζε, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 
«Μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εξαπολύθηκε τη νύχτα» της Κυριακής προς Δευτέρα στην Κρεμίνα, δήλωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουχάνσκ Sergey Gayday, σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook. 
«Ο ρωσικός στρατός έχει ήδη εισέλθει εκεί, με μια τεράστια ποσότητα πολεμικού υλικού... 
Οι υπερασπιστές μας υποχώρησαν σε νέες θέσεις», πρόσθεσε. 
Η Κρεμίνα, με πληθυσμό 18.000 κατοίκους, βρίσκεται περίπου 50 χλμ βορειοανατολικά του Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς που αποτελεί έναν από τους στόχους της Μόσχας σε αυτή την περιοχή. 
Η πόλη είναι κοντά στο Ρούμπινζε, που δέχθηκε σφοδρά πυρά από ουκρανικό πυροβολικό και όλμους, σημείωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. 
Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν αυτήν την τοποθεσία, ειδικά από το χωριό Νοβοντρούζεσκ, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά. 
Από αυτό το χωριό, μπορούσε κανείς να δει και να ακούσει ισχυρές εκρήξεις στο Ρούμπινζε, ορισμένες φορές ακολουθούμενες από πυρκαγιές, με μαύρους και λευκούς καπνούς να υψώνονται πάνω από την πόλη. 
Στις 13 Απριλίου, ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών του Λουχάνσκ, Leonid Pasehnik, είχε πει ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να ελέγχουν «μέρος» της πόλης Ρούμπινζε. 
«Μόλις απελευθερώσουμε (όλη την περιοχή), θα λάβουμε μια απόφαση για να παράσχουμε βοήθεια στους αδελφούς μας στο Ντονέσκ και, τελικά, στη Ρωσία», πρόσθεσε. 
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κατηγόρησε χθες το βράδυ τη Ρωσία ότι θέλει να «καταστρέψει» ολόκληρη την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και ότι «ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση» στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

6_107.JPG
Ουκρανία: Άμαχοι στο εργοστάσιο Azovstal όπου θα δοθεί η τελευταία μάχη στη Μαριούπολη

Στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, το οποίο αποτελεί το τελευταίο οχυρό των Ουκρανών υπερασπιστών της Μαριούπολης, βρίσκονται και πολλοί άμαχοι, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.
Σύμφωνα με τον Mikhailo Vershinin, αξιωματικό της αστυνομίας της Μαριούπολης, στο εργοστάσιο και συγκεκριμένα στις υπόγειες εγκαταστάσεις του, βρίσκονται και πολλοί κάτοικοι για να γλιτώσουν, όπως είπε, από τους βομβαρδισμούς των Ρώσων.
«Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους.
Βλέπουν τι συμβαίνει στην πόλη και για τον λόγο αυτό παραμένουν στο χώρο του εργοστασίου» είπε ο Vershinin, ο οποίος εκτίμησε ότι περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο μετρούσε περίπου 400.000 κατοίκους.

 

Οι Ρώσοι κλείνουν τη Μαριούπολη, επιβάλλουν σύστημα εισόδου – εξόδου

Οι Ρώσοι σκοπεύουν να κλείσουν τη Μαριούπολη και να επιβάλλουν ένα «σύστημα εισόδου – εξόδου» από την πόλη υποστηρίζει ο Petro Andriushchenko, σύμβουλος του δημάρχου της Μαριούπολης.
Σε σειρά αναρτήσεων του στο Telegram ο Andriushchenko υποστηρίζει ότι μετά την άρνηση των Ουκρανών να παραδοθούν ύστερα από το ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης τους, οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να προχωρήσουν στην επιβολή ενός «συστήματος εξόδου – εισόδου» στην πόλη καθώς και να χορηγήσουν «δελτία μετακίνησης» σε όλους εκείνους που παραμένουν στην πόλη.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Andriushchenko τα δελτία αυτά θα είναι απαραίτητα προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης.
«Εκατοντάδες πολίτες πρέπει να σταθούν στην ουρά για να πάρουν ένα πάσο, χωρίς το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα είναι αδύνατο όχι μόνο να μετακινούνται μεταξύ συνοικιών της πόλης, αλλά και να βρίσκονται στους δρόμους», είπε ο Andriushchenko, αναφέροντας πως με αυτόν τον τρόπο οι ρωσικές δυνάμεις επιθυμούν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για αυτούς που εξακολουθούν να είναι στην πόλη.

Επτά νεκροί από ισχυρές εκρήξεις στη Λβιβ 

Επτά νεκροί και τουλάχιστον 11 τραυματίες, ανάμεσα τους και ένα παιδί, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πυραυλικές επιθέσεις που καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί στη Lviv, στη δυτική Ουκρανία.
Οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για πέντε πυραυλικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές, αναφέροντας πως οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από την κατεύθυνση της Κασπίας Θάλασσας.
Σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη Maksym Kozystkiy, τρεις πύραυλοι χτύπησαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ενώ ένας τέταρτος ένα εργοστάσιο ελαστικών.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της Lviv, Andriy Sadovyi κατηγόρησε τη Ρωσία ότι σκόπιμα στοχεύει πολίτες, κάνοντας λόγο για γενοκτονία και για ηθελημένη εξόντωση των Ουκρανών, υποστηρίζοντας πως οι Ρώσοι δεν έχουν τίποτα ιερό.
«Ο εχθρός θέλει να μας καταστρέψει ως έθνος.
Έχουμε μόνο μια επιλογή, να πολεμήσουμε» είπε ο Sadovyi υποστηρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός αριθμεί 40 εκατομμύρια.
Το χτύπημα αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Mikhail Podolyak, συμβούλου του Zelensky, ο οποίος είπε πως οι Ρώσοι λένε κυνικά σε όλο τον κόσμο πως έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν Ουκρανούς.
«Πέντε ισχυροί πύραυλοι έπληξαν ταυτόχρονα πολιτικές υποδομές στη Lviv.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να επιτίθενται με βάρβαρο τρόπο στις ουκρανικές πόλεις από τον αέρα, δηλώνοντας κυνικά σε όλο τον κόσμο πως έχουν το δικαίωμα να σκοτώνουν Ουκρανούς» υποστήριξε ο Podolyak.
5_76.jpg

Στη ζώνη του ρουβλίου Kherson, Zaporizhzhya 

Εν τω μεταξύ, ο Zelensky υποστήριξε ότι οι περιοχές της Kherson και της Zaporizhzhya στα νότια της Ουκρανίας μεταφέρονται στη «ζώνη του ρουβλίου» και υπάγονται στη ρωσική διοίκηση.
Σύμφωνα με τον Zelensky, οι ενέργειες αυτές ακολουθούν το παράδειγμα των αυτονομιστικών Λαϊκών Δημοκρατιών σε Donetsk και Luhansk.
Σημειώνεται πως τις προηγούμενες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή της Kherson, οι Ρώσοι είχαν δώσει σε κατοίκους χρηματικά ποσά σε ρούβλια προκειμένου να μπορούν έκτακτες συναλλαγές τους, όπως αγορά τροφίμων, φαρμάκων, κοκ. 
9_26.jpg
Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Οι Ρώσοι θέλουν να ισοπεδώσουν τη Μαριούπολη με κάθε κόστος

T
ην θέση πως οι Ρώσοι θέλουν να ισοπεδώσουν τη Μαριούπολη με κάθε κόστος διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό CBS ο Kuleba υποστήριξε ότι η Μαριούπολη «δεν υπάρχει πια», υποστηρίζοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα θέλουν να την ισοπεδώσουν.
Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Schmymal υποστήριξε ότι η πόλη «δεν έχει πέσει ακόμα», επισημαίνοντας πως οι Ουκρανοί υπερασπιστές της θα πολεμήσουν μέχρι τέλους.
«Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα.
Υπάρχουν ακόμα στρατιωτικές μας δυνάμεις.
Υπάρχουν ακόμα εκεί στρατιώτες μας.
Και θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος» είπε ο Schmymal.
Σε περίπτωση που η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων, θα πρόκειται για μια πολύ σημαντική στρατιωτική επιτυχία της Μόσχας τόσο σε συμβολικό όσο και σε ουσιαστικό επίπεδο, ενώ παράλληλα θα συνιστά ένα ισχυρό – και οικονομικό – πλήγμα για το Κίεβο. 

Gaidai (Ουκρανία): Φύγετε τώρα από το Λουχάνσκ – Είναι η τελευταία σας ευκαιρία 

Έκκληση στους πολίτες να του Λουχάνσκ να το εγκαταλείψουν τώρα που προλαβαίνουν απηύθυνε για ακόμα μια φορά ο κυβερνήτης του Luhansk, Sergei Gaidai.
«Η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη.
Αυτή ίσως να είναι η τελευταία φορά που ακόμα έχουμε την ευκαιρία να σας σώσουμε» είπε απευθυνόμενος στους πολίτες του Luhansk ο Gaidai.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές πως απώτερος στόχος της είναι να κατακτήσει τις ανατολικές επαρχίες του Luhansk και του Donetsk της Ουκρανίας, οι οποίες είναι γνωστές και ως Donbass. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης