Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αυξημένο κατά 100% το ενεργειακό κόστος στην ΕΥΑΘ – Τι απαντά για τιμολόγια, εισπράξεις και μέρισμα

Αυξημένο κατά 100% το ενεργειακό κόστος στην ΕΥΑΘ – Τι απαντά για τιμολόγια, εισπράξεις και μέρισμα

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία μέτοχος στις εταιρείες ύδρευσης πρέπει να είναι το δημόσιο, δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό και στις επενδύσεις

Σχετικά Άρθρα

Αυξημένο κατά 100% ήταν το ενεργειακό κόστος στο τέταρτο τρίμηνο της ΕΥΑΘ, όπως ανέφερε η διοίκηση κατά την τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΒΝ, είπε πως στο πρώτο τρίμηνο η εικόνα είναι αντίστοιχη αλλά περιμένει πως η επιδότηση που έχει ανακοινώσει το κράτος θα βοηθήσει κάπως.
Πάντως η διοίκηση από τότε που ανέλαβε έχει κάνει προσπάθειες να μειώσει το ενεργειακό κόστος και θεωρούσε πως θα μπορέσει να υπάρξει μία επιβάρυνση, αλλά φυσικά δεν μπορούσε να προβλέψει μία τέτοια εξέλιξη.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγης Παπαδόπουλος σημείωσε πως, η σημερινή ενεργειακή κρίση φαίνεται πως έχει πολλά κοινά στοιχεία με την πετρελαϊκή κρίση του 1973.
Το 2021 πάνω από 3,4 εκατ. ευρώ στοίχισε περισσότερο το ενεργειακό που κυρίως ήταν στο τέταρτο τρίμηνο.
Συνολικά το 2021 το ενεργειακό κόστος ανήλθε στα 17,2 εκατ. ευρώ από 13,1 εκατ. ευρώ και από δεύτερο μεγαλύτερο κόστος για την εταιρεία πέρασε πρώτο.
Μέσω ενεργειών όπως φωτοβολταϊκά, επιχειρεί να μειώσει το κόστος, ενώ με μέτρα βελτίωσης απόδοσης κατάφερε και μείωσε το κόστος ενέργειας το 2021 κατά 3,2% το 2021.
Παρά την αύξηση πάντως του κόστους ενέργειας δε θα αλλάξει τιμολογιακή πολιτική μέχρι το 2023 η εταιρεία σεβόμενη τους καταναλωτές, αλλά και παράλληλα δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την κερδοφορία της εισηγμένης.
Η ΕΥΑΘ πέτυχε ρεκόρ εισπράξεων το 2021 με αποτέλεσμα την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων στα 91,3 εκατ. ευρώ.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις δεν έχει παρατηρηθεί κάποια μείωση των εισπράξεων, αντιθέτως συνεχίζεται η καλή πορεία του 2021 και στη νέα χρήση λόγω και της ρύθμισης των χρεών μεγάλων πελατών.
Μέχρι το 2030 στοχεύει σε μείωση του ενεργειακού ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% και μείωση του υδατικού αποτυπώματος κατά 20%.

Επενδυτικό πρόγραμμα

Οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ ενώ επενδύσεις άλλων 50 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε στάδιο συμβασιοποίησης.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο κατασκευή επέκτασης και εγκατάστασης επεξεργασίας νερού συνολικού ύψους 21,7 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών της ΕΥΑΘ αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% σύμφωνα με τη διοίκηση.
Άλλα 41 εκατ. ευρώ επενδύονται στην ανακαίνιση και ενεργειακή βελτίωση με λειτουργική αναβάθμισης της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων.
Η ΕΥΑΘ συμμετέχει μέσω της θυγατρικής της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες ΑΕ και ως μέλος Ένωσης Εταιρειών, στον Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό «Υλοποίηση Φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, Εγκαταστάσεων Νερού και Δικτύων, με Σ.Δ.Ι.Τ.
Το έργο βρίσκεται στη β’ φάση, ενώ είναι έργο αξίας περίπου 167 εκατ. ευρώ, με περίοδο
Κατασκευής τα 3 έτη και περίοδο λειτουργίας και συντήρησης, 27 έτη.
Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία μέτοχος στις εταιρείες ύδρευσης πρέπει να είναι το δημόσιο, δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό και στις επενδύσεις, είπε η εταιρεία, σημειώνοντας πως ξεπερνάει η απόφαση την ΕΥΑΘ και πως η διοίκηση έχει ζητήσει γνωμοδότηση και περιμένει να δει τι θα γίνει.
Τέλος αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα που στο τέλος του έτους ξεπερνούσαν τα 90 εκατ. ευρώ και απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ, αν χρειάζεται να έχει τόσο μεγάλο ταμείο σε σύγκριση με την αποτίμηση ή αν σκέφτεται να αυξήσει το μέρισμα, η διοίκηση απάντησε πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως το τωρινό, αισθάνεται ασφάλεια με τη ρευστότητα που έχει και πως θα προτείνει ένα καλό μέρισμα, αλλά οι μέτοχοι θα αποφασίσουν το ύψος του.

Τα αποτελέσματα χρήσης 2021

Η εισηγμένη ανακοίνωσε μικρή μείωση EBITDA το 2021 και σταθερά σχεδόν καθαρά κέρδη στα 11,3 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ το 2020.
Να σημειωθεί πως τα ταμειακά διαθέσιμα των 91,3 εκατ. ευρώ αποτελούν το 57% της αποτίμησης των 160,4 εκατ. ευρώ, ενώ το p/e για τη χρήση είναι 14,2 φορές χωρίς να αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα.
Το μέρισμα που προτείνει η γενική συνέλευση είναι 0,219 ευρώ ανά μετοχή ή μερισματική απόδοση 4,9%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης