Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του OPEC+ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου

Ρωσία: Συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο του OPEC+ για τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου

Τηλεφωνική συνομιλία του Vladimir Putin με τον διάδοχο του θρόνου Mohammed bin Salman

Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Mohammed bin Salman έδωσαν από κοινού μια «θετική αξιολόγηση» της συνεργασίας τους στην ομάδα παραγωγών του OPEC+ για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του το Σάββατο 16 Απριλίου 2022.
Η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε το Κρεμλίνο, και οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις καταστάσεις στην Ουκρανία και την Υεμένη.

Η συμφωνία με τον OPEC+

Με τις προμήθειες αργού να είναι αβέβαιες στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την επακόλουθη σειρά κυρώσεων από τη Δύση, η Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε. θα αντισταθούν στην κριτική και τις πιέσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με report του Stratfort.
Αν και δύσκολα θα παρεκκλίνουν μονομερώς από τη συμφωνία του OPEC+ για την παραγωγή, θα χρησιμοποιήσουν το ειδικό τους βάρος για να καθησυχάσουν τις αγορές αργού με αντάλλαγμα τη βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και μια πιθανή στήριξη των ΗΠΑ στην επέμβαση τους στην Υεμένη και στην άμυνα απέναντι στο Ιράν και τους αντιπροσώπους τους.
Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να παράσχουν νέα διπλωματική στήριξη στην Υεμένη, με την Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι, ενώ είναι επίσης πιθανό να συζητήσει νέες πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Η.Α.Ε.
44a90fbe6d9bb24cee788705bbf9b4e1.jpg
Οι προβλέψεις για την παραγωγή

Ο ΙΕΑ,τη ίδια ώρα,  αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση φέτος κατά 260.000 βαρέλια την ημέρα μετά τα νέα lockdown που επέβαλε η Κίνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
«Βλέπουμε τώρα ότι οι οικονομικοί αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και προφανώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου.
Η αγορά φαίνεται πιο ισορροπημένη», δήλωσε στέλεχος του Οργανισμού στην τηλεόραση του Bloomberg.
FQb-28AXwAQVrD_.jpg
Το ρωσικό πετρέλαιο και οι κυρώσεις

O ΙΕΑ την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την έλλειψη ρωσικού πετρελαίου από την αγορά λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Όπως ανέφερε, η παραγωγή της Ρωσίας τον Μάιο μπορεί να είναι 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μικρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, περίπου η μισή σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του.
Ωστόσο, σημείωσε, ότι η απώλεια αυτή μπορεί να διπλασιασθεί τον Μάιο.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αν και οι τιμές υποχώρησαν στη συνέχεια, εξακολουθούν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, εκτινάσσοντας τον πληθωρισμό στις αναπτυγμένες οικονομίες.
 
Κίνα και Ιαπωνία

Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου, η τιμή του πετρελαίου Brend διαμορφωνόταν πάνω από τα 106 δολάρια, με άνοδο 2% σε σχέση με την προηγούμενη, λόγω των δηλώσεων του Vladimir Putin για αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας και της Ιαπωνίας επηρέασαν στην αντίθετη κατεύθυνση την αγορά.
Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή, οι χώρες – μέλη του ΙΕΑ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ανακοίνωσαν ότι θα αποδεσμεύσουν συνολικά 240 εκατ. βαρέλια το επόμενο εξάμηνο, πρόκειται για ποσότητα – ρεκόρ.
 
Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

«Οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ εισβολής επίπεδα, αλλά παραμένουν ανησυχητικά υψηλές και συνιστούν σοβαρή απειλή για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε ο ΙΕΑ.
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε 99,4 εκατ. βαρέλια κατά μέσο όρο την ημέρα φέτος, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.
«Η ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να ανακάμπτει μετά τον κορωνοϊό.
Ο αεροπορικός κλάδος ανακάμπτει, υπάρχει μη ικανοποιημένη ζήτηση, επομένως αναμένουμε αύξηση», πρόσθεσε.
Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του OPEC+ αρνήθηκαν να αυξήσουν την παραγωγή τους, εν μέρει λόγω της πεποίθησής τους ότι δεν υπάρχει πραγματική έλλειψη στην αγορά και εν μέρει για να διατηρήσουν τον συνασπισμό του OPEC+, του οποίου ηγούνται μαζί με τη Ρωσία.
Chinese Demand Destruction Fights Risk of Russian Oil Ban - bestinau
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης