Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πώς θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα και οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης

Πώς θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα και οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης
Το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2022 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους
Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα από εργοδότες και κράτος σε όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης, ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές βαρύνεται ο προϋπολογισμός.
Στην περίπτωση κατά την οποία η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου έως την 31ή Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το επίδομα εορτών Πάσχα του έτους 2022 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται από αυτούς κατά το χρόνο που ορίζεται στην υπ' αρ. 19040/7.12.1981 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 742). Για την ίδια κατηγορία εργαζομένων, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το Υπουργείο Εργασίας.
  • Για το έως την 31η.3.2022 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως τη Μ. Τετάρτη του έτους 2022 για το διάστημα υπαγωγής από 1.4.2022 έως 30.4.2022, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.5.2022.Η αναλογία της παρούσας υποπαραγράφου υπολογίζεται επί του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας του αντίστοιχου διαστήματος.

Διαδικασία καθορισμού δικαιούχων

  • Η πληρωμή προς τους δικαιούχους - εργαζόμενους της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ολοκληρώνεται αυτοματοποιημένα από τα δεδομένα που τηρούνται στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», αναφορικά με τις ημέρες αναστολής των συμβάσεων εργασίας εκάστου μισθωτού, τις ημέρες υπαγωγής στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και τα καταβαλλόμενα για τις αντίστοιχες αιτίες ποσά οικονομικής ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η αναλογία του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, πιστώνεται απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό (ΙΒΑΝ) εκάστου μισθωτού.
  • Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα απολύτως αναγκαία στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για το σκοπό του ελέγχου και της πληρωμής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, που βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ασφαλιστικές εισφορές

Οι ασφαλιστικές εισφορές (ασφαλισμένου και εργοδότη) επί του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022, για τους εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, και οι οποίες αντιστοιχούν στο χρόνο αναστολής της σύμβασης εργασίας, υπολογίζονται επί του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου του εργαζομένου, και καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον e-ΕΦΚΑ επί του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 για τους ανωτέρω εργαζόμενους προσδιορίζονται μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) που υποβάλλεται από τον εργοδότη για το επίδομα εορτών Πάσχα 2022, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
i. Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης καταχωρίζονται στην ΑΠΔ τα στοιχεία της πραγματικής απασχόλησης.
ii. Για την αναλογία του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καταχωρίζονται στην ίδια ΑΠΔ τα στοιχεία του ονομαστικού μισθού ή του ημερομισθίου, με πλήρη ή μειωμένη απασχόληση ή εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τις συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, όπως αυτά θα καταχωρίζονταν εάν δεν είχαν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας Η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων της ΑΠΔ γίνεται με βάση τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.
iii. Στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσει - εργοδότες έχουν καταβάλει σε εργαζόμενους της περ. α, αποδοχές οικειοθελώς ή εξ ελευθεριότητας ή λόγω διακοπής της αναστολής της σύμβασης εργασίας για ορισμένο χρονικό διάστημα, τα ποσά των αποδοχών αυτών καταχωρίζονται στην ΑΠΔ για το επίδομα εορτών Πάσχα 2022 με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.
iv. Το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στις αποδοχές που καταχωρίζονται στην ΑΠΔ για το επίδομα εορτών Πάσχα 2022 βάσει της περ. ii καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό


Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης