Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει και το ΝΑΤΟ να ταπεινώσει τον Putin; Όχι – Η Ρωσία ακολουθεί την στρατηγική της Καρχηδόνας

Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει και το ΝΑΤΟ να ταπεινώσει τον Putin; Όχι – Η Ρωσία ακολουθεί την στρατηγική της Καρχηδόνας
Η Ρωσία ίσως έως τις αρχές Μαίου να έχει τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ήδη ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία από το Kharkiv στο βορά, ανατολικά στο Donbass δηλαδή Luhansk και Donetsk και έως τον νότο Μαριούπολη, Κριμαία και νότια προς Οδησσό στην Kherson

Στην Δύση κάποιοι ποντάρουν στο σενάριο η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο με την Ρωσία.
Κάποιοι στο ΝΑΤΟ ποντάρουν ότι θα ταπεινώσουν τον Putin τον ρώσο πρόεδρο.

Τι μπορεί τελικά να συμβεί;

Ακόμη και μια περιχαρακωμένη Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με την παλιά Σοβιετική Ένωση έχει τετραπλάσιο πληθυσμό από την προπολεμική Ουκρανία.
Διαθέτει πάνω από 10 φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας.
Η Ρωσία καλύπτει σχεδόν 30 φορές την έκταση της Ουκρανίας.
Και πώς η Ουκρανία θα διώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορά της όταν οι δυτικοί σύμμαχοί της θα θέσουν ιδιαίτερους περιορισμούς στη ζωογόνο στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που παρέχουν;
Μήπως και η Ουκρανία βολεύεται με την παρουσία των Ρώσν στα εδάφη της;

Τα συμφέροντα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι ακριβώς τα ίδια με εκείνα της πολιορκημένης Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ θέλει επίσης να ταπεινωθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, αλλά μόνο εάν ο πόλεμος μπορεί να περιοριστεί εντός των συνόρων της Ουκρανίας.
Η Δύση επιδιώκει μια ηχηρή επιβεβαίωση για την υποτιθέμενη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» που αποτρέπει τις επιθετικές εισβολές πέρα από τα εθνικά σύνορα - αλλά όχι με το τίμημα μιας πυρηνικής απειλής.

Έτσι, για να επιτευχθεί αυτή η μεγάλη ατζέντα, η Δύση περιορίζει ορισμένες από τις γενναιόδωρες προμήθειες της στην Ουκρανία.
Στέλνει πολλά θανατηφόρα όπλα - εφόσον μερικά από αυτά δεν θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στην Ρωσία ώστε να κάνει κάτι ακραίο, όπως η καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα για να διασώσει το κύρος της.

Υπάρχουν και άλλες επιπλοκές.

Ο χρόνος είναι κέρδος για την Ουκρανία.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο περισσότερες κυρώσεις θα βλάπτουν την ρωσική οικονομία και θα υπονομεύουν την δημόσια υποστήριξη στον πόλεμο εντός της Ρωσίας.
Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, όσο μεγαλύτερες είναι οι ρωσικές απώλειες τόσο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα σκληραίνουν τις επιθέσεις τους.
Ομολογουμένως, ο Putin δεν αγωνίζεται πλέον για να κερδίσει την Ουκρανία και να την αναγκάσει να υποταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Καταστρέφοντας τις υποδομές της Ουκρανίας δεν τις θεωρεί πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.
Αντίθετα, η Ρωσία προχωρά στο μοντέλο Καρχηδόνας στην Ανατολική Ουκρανία - ισοπεδώνοντας πόλεις, καταστρέφοντας μια ολόκληρη σύγχρονη κοινωνία για γενιές.

Δεν υπάρχει ακόμη καμία αποτρεπτική δύναμη που να μπορεί να σταματήσει τις βόμβες και τους πυραύλους του Putin.
Ο Ρώσος Πρόεδρος αισθάνεται απελευθερωμένος χωρίς να ενδιαφέρεται για τη διεθνή γνώμη.
Αντίθετα, πιστεύει ότι το μαστίγιο, μιας απρόβλεπτης Ρωσίας με 7.000 πυρηνικά όπλα, και το καρότο, να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, μπορεί να την φέρει στο προσκήνιο της ανθρωπότητας.

Έτσι, ο πόλεμος έχει γίνει πιο περίπλοκος ακριβώς επειδή ο Putin δεν πέτυχε στην αρχική του προσπάθεια σοκ και δέους να καρατομήσει την ουκρανική κυβέρνηση, να εισβάλει στις πόλεις και να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα.

Η στρατηγική του Putin είναι τώρα παραδόξως πολύ πιο απλή - και πιο δύσκολο να ανακοπεί.
Θα διεκδικήσει τη νίκη θεσμοθετώντας ρωσικά κράτη που μοιάζουν με το Βισύ στην περιοχή του Donbass και την Κριμαία.

Στο μεταξύ, οι αεροπορικές του επιθέσεις θα καταστήσουν την Ανατολική Ουκρανία μια αδρανή έρημο που θα χρειαστούν δεκαετίες για να ανοικοδομηθεί.
Ακόμη και μετά από μια ανακωχή, ο Putin μπορεί να απειλεί περιοδικά ότι θα επεκτείνει τις βλέψεις του προς την Δυτική Ουκρανία, εάν νιώσει ότι η Ουκρανία πλησιάζει και πάλι πολύ κοντά στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Μπορεί λοιπόν να κερδίσει ποτέ η Ουκρανία;

Η Ουκρανία πρέπει να ανακόψει την υπεροχή στον αέρα της Ρωσίας μέσω της χρήσης πιο εξελιγμένων και μεγαλύτερων αντιαεροπορικών πυραύλων και πολύ περισσότερων SAM και μικρότερων συστημάτων Stinger.
Ορισμένα έθνη του ΝΑΤΟ μπορεί να χρειαστεί να στείλουν στην Ουκρανία τα μαχητικά τους της σοβιετικής εποχής για να αντικαταστήσουν τις απώλειες - με όρους παραμονής εντός ουκρανικού εναέριου χώρου.
Ο Putin πολεμά τώρα ενάντια στην εφοδιαστική αλυσίδα όλης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών - και όλα αυτά που δεν μπορούν να φτάσουν.
Η ουκρανική πολεμική μηχανή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή αλλά ακόμη αντέχει.
Ο Putin δεν μπορεί να σταματήσει τις εισροές οπλικών συστημάτων της Δύσης αν δεν απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.

Η Ουκρανία μπορεί να φτάσει σε ένα οριακό σημείο σύντομα εάν καταφέρει τόσο να σταματήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις όσο και να εκδιώξει τα χερσαία στρατεύματα του Putin από τις πόλεις της.
Το Κίεβο κατάφερε να επιβιώσει αλλά δεν μπορεί να αντιταχθεί στην Ρωσία.
Και δεν μπορεί να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ για να κερδίσει την άμεση βοήθεια 30 άλλων κρατών.
Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει η Ουκρανία είναι να ωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα πίσω στις παραμεθόριες περιοχές και να αφήσει τις ρωσόφωνες περιοχές του Donbass να αναπτύξουν τις δικές τους σχέσεις με τον Putin.

Τι άλλο μπορεί να συμβεί;

Μπορεί η Ουκρανία να συμφωνήσει σε ένα δημοψήφισμα ή σε κάποιο είδος αποστρατικοποιημένης ζώνης και σε μικρής κλίμακας ανταλλαγές πληθυσμών για να διασφαλίσει ότι η Κριμαία δεν θα εξελιχθεί σε μόνιμο πεδίο μάχης.
Όλα αυτά δεν είναι καθαρή νίκη, αλλά είναι κάτι.
Η Ρωσία ίσως έως τις αρχές Μαίου να έχει τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ήδη ελέγχει την Ανατολική Ουκρανία από το Kharkiv στο βορά, ανατολικά στο Donbass δηλαδή Luhansk και Donetsk και έως τον νότο Μαριούπολη, Κριμαία και νότια προς Οδησσό στην Kherson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης