Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη στο Donbass μετά από 50 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία - Απειλές Μόσχας σε Κίεβο… και Φινλανδία

Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη στο Donbass μετά από 50 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία - Απειλές Μόσχας σε Κίεβο… και Φινλανδία
Δεν έχει βυθιστεί το ρωσικό καταδρομικό Moskva - Διαψεύδει η Μόσχα ότι επλήγη από τους Ουκρανούς
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ουσιαστικά να έχουν «παγώσει» και να μην φαίνεται καμία κινητικότητα και πρόοδος ύστερα από 50 ημέρες πολέμου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται στη νότια και ανατολική Ουκρανία, με τη Ρωσία μάλιστα να απειλεί ότι θα βάλει και πάλι στο στόχαστρο το Κίεβο.
Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ευρείας κλίμακας επίθεση που φέρεται να προετοιμάζει η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και ιδιαίτερα στην περιοχή του Donbass, με την αντίστροφη μέτρηση για τη «μητέρα των μαχών» να έχει αρχίσει, η είδηση της ημέρας αφορά το ρωσικό καταδρομικό Moskva, το οποίο φλέγεται στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι έφεραν καίριο πλήγμα στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, χτυπώντας το με πυραύλους επιφανείας Neptune, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Μόσχα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να κάνει λόγο για εκδήλωση πυρκαγιάς που είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν τα πυρομαχικά και το πλοίο να υποστεί σοβαρές ζημιές.
Και ενώ όλοι έχουν εστιάσει στην ανατολική Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ουκρανών στο ρωσικό έδαφος (γίνεται λόγος για επιθέσεις Ουκρανών στο χωριό Γκορντέγιεφκα της περιοχής Κορενέφσκι), τότε το Κίεβο και τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα μπουν στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού, κάτι που όπως διαμηνύουν, δεν έχει γίνει έως σήμερα.
Την ίδια στιγμή, οι μάχες στη Μαριούπολη συνεχίζονται, αν και φαίνεται πως είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, να πέσει όλη η πόλη στα χέρια του ρωσικού στρατού, δυνάμεις του οποίου έχουν κινητοποιηθεί και στα σύνορα με την Φινλανδία, ύστερα από την πρόθεση της τελευταίας να θέσει σε δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο ένταξης της στο ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται πως το Κρεμλίνο έχει πει πρόσφατα πως τυχόν ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα αποσταθεροποιήσει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ σε σημερινές του δηλώσεις ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Dmitry Medvedev είπε πως σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να αποκατασταθεί η ισορροπία στην περιοχή της Βαλτικής, η οποία δεν θα θεωρείται πλέον μη - πυρηνική ζώνη.
1_29.png
Υπουργείο Άμυνας Ρωσίας: Σοβαρές ζημιές στο καταδρομικό Moskva, δεν έχει βυθιστεί

Για σοβαρές ζημιές στο καταδρομικό πλοίο Moskva ύστερα από φωτιά που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει έκρηξη των πυρομαχικών κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο διαψεύδει τους Ουκρανούς που υποστηρίζουν ότι χτύπησαν το πλοίο, το οποίο βρίσκεται στην Μαύρη Θάλασσα, με πυραύλους επιφανείας Neptune.
Στην τελευταία του ενημέρωση το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει ότι το καταδρομικό ρωσικό πλοίο Moskva δεν έχει βυθιστεί, ότι η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στο πλοίο έχει περιοριστεί και ότι δεν υπάρχουν πλέον εκρήξεις πυρομαχικών.
Σημειώνεται πως το Moskva υπέστη σοβαρές ζημιές με το Κίεβο να υποστηρίζει ότι έπληξε το ρωσικό πλοίο με δύο πυραύλους επιφανείας Neptune, θέση που διαψεύδει η Μόσχα, η οποία κάνει λόγο για πυρκαγιά στο πλοίο που είχε ως αποτέλεσμα να εκραγούν τα πυρομαχικά.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η φωτιά έχει περιοριστεί, δεν υπάρχει κάποιο ανοιχτό μέτωπο ενώ έχουν σταματήσει και οι εκρήξεις.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, το πλοίο δεν έχει βυθιστεί, ενώ και βασικό πυραυλικός οπλισμός του δεν έχει υποστεί ζημιά.
«Το πλήρωμα του πλοίου εκκένωσε έγκαιρα στα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν στην περιοχή.
Έχουν ληφθεί μέτρα για τη ρυμούλκυση του πλοίου στο λιμάνι» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το TASS, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για το πώς εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο πλοίο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνω στο πλοίο βρίσκονταν περισσότεροι από 500 Ρώσοι ναύτες.
Το καταδρομικό Moskva τέθηκε σε υπηρεσία το 1983 (αρχικά ονομαζόταν Slava, αλλά μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και συγκεκριμένα το 1996 μετονομάστηκε σε Moskva) και αποτελεί τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 αναπτύχθηκε στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία.
8_23.jpg
Θέμα ωρών η πτώση της Μαριούπολης

Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως παρά τις συνεχείς επιθέσεις και βομβαρδισμούς των Ρώσων, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καταλάβουν το λιμάνι της Μαριούπολης, αν και οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν πως το έχουν ήδη καταλάβει.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι μάχες στη Μαριούπολη συνεχίζονται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, γύρω από το εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα Azovstal.
Εάν οι Ρώσοι καταλάβουν και αυτήν την περιοχή, τότε θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης.
5_74.jpg

Θέλουν να κινητοποιήσουν 70.000 στρατιώτες στο Ντονέτσκ

Την θέση πως οι Ρώσοι επιχειρούν να κινητοποιήσουν 60.000 με 70.000 άτομα από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ενόψει της μεγάλης επίθεσης στην ευρύτερη περιοχή του Donbass διατυπώνει στην τελευταία του ενημέρωση ο ουκρανικός στρατός.
«Η ρωσική διοίκηση έχει αναθέσει το έργο της κινητοποίησης 60.000 με 70.000 ατόμων στο έδαφος της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» αναφέρει το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, εκτιμώντας πως μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει επιτευχθεί μόλις το 20% αυτού του στόχου.
Παράλληλα, αναφέρει πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να μεταφέρουν δυνάμεις κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας και να ανατροφοδοτούνται με πυρομαχικά καθώς και ότι το τελευταίο 24ωρο απετράπησαν 8 ρωσικές επιθέσεις σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
32111.jpg
5_73.jpg

Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Ζαπορίζιγια

Βομβαρδισμοί καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο τόσο στο Χάρκοβο, μέρος της οποίας εξακολουθεί να τελεί υπό πολιορκία από τις ρωσικές δυνάμεις όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζιγια, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ανασύνταξη των ρωσικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Ουκρανία.
6_47.jpg
Πάνω από 100 πτώματα αμάχων στη Σούμι

Για τον εντοπισμό πάνω από 100 πτωμάτων αμάχων στη Σούμι, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, κάνουν λόγο οι τοπικές αρχές.
«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια.
Αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα» ανέφερε ο περιφερειάρχης Dmytro Sivitski, ο οποίος είπε πως αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).
7_33.jpg
Zelensky: Η ΕΕ να σταματήσει να χορηγεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας – Εμπάργκο στο πετρέλαιο

Να σταματήσει να χορηγεί τη στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας και να επιβάλλει εμπάργκο στο πετρέλαιο τώρα ζήτησε στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Ο Zelenksy υποστήριξε ότι εάν η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη, θα πρέπει να αποχωρήσει από τη διεθνή κοινότητα.
«Είτε η ρωσική πλευρά θα επιδιώξει πραγματικά την ειρήνη ή ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου, θα πρέπει να εγκαταλείψει τη διεθνή σκηνή για πάντα» υποστήριξε ο Zelensky.
Αναφερόμενος στα συνεχή πυρά της Ρωσίας στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, ο Zelensky είπε πως όλα αυτά τα απανωτά χτυπήματα δείχνουν την ανασφάλεια του ρωσικού στρατού.
«Παρά τα σημαντικά αποθέματα του σοβιετικού στρατιωτικού εξοπλισμού και παρά τον σημαντικό αριθμό στρατιωτών, οι ρωσικές δυνάμεις αμφιβάλουν για την ικανότητα τους να μας σπάσουν, να σπάσουν την Ουκρανία.
Και εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να δικαιολογήσουμε τις αμφιβολίες τους» υποστήριξε ο Zelensky, ο οποίος για ακόμα μια φορά εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden για τη δέσμευση του για τη νέα μαζική αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Όπλα αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στέλνουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν στην Ουκρανία επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συνολικά η αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η στρατιωτική βοήθεια προβλέπει συστήματα πυροβολικού, 40.000 βλήματα πυροβολικού, 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 300 drones Switchblade, ενώ ο πρόεδρος Biden υποστήριξε επίσης ότι έχει εγκρίνει τη μεταφορά και πρόσθετων ελικοπτέρων (11 ελικοπτέρων Μi – 17).

Ρωσία: Θα τα χτυπήσουμε

Πάντως, η Ρωσία διεμήνυσε χθες Τετάρτη 13/4 πως θα θεωρήσει όλα τα οχήματα που μεταφέρουν όπλα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Riabkov, «οποιεδήποτε απόπειρες της Δύσης να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον ρωσικό στρατό ή στους αυτονομιστές συμμάχους της στην Ουκρανία θα κατασταλούν σκληρά».
«Προειδοποιούμε ότι οι μεταφορές όπλων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που διασχίζουν το ουκρανικό έδαφος θα θεωρηθούν από εμάς ως νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» υποστήριξε ο Riabkov.

BBC: Πώς θα εξελιχθεί η μάχη στο Donbass

Με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να έχει καταστήσει το Donbass ως τον απώτερο στόχο πλέον της ρωσικής επίθεσης και με τους Ουκρανούς να έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή τα καλύτερα και πιο ετοιμοπόλεμα στρατεύματα τους, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως οι στρατιωτικές συγκρούσεις των επόμενων ημερών, πιθανότατα θα είναι οι πιο σκληρές που θα έχουμε να δούμε εδώ και πολλές γενιές σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το BBC επικαλείται την Ρωσίδα ειδικό σε θέματα πολιτικής ασφάλειας Aglaya Snetkov προκειμένου να σκιαγραφήσει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η μάχη στην ανατολική Ουκρανία.
«Βλέπουμε έναν αργό πόλεμο φθοράς.
Οι Ρώσοι θα επικεντρωθούν στην καταστροφή των ουκρανικών θέσεων και υποδομών.
Ο Putin θα επιτεθεί από τα βόρεια και από τη Μαριούπολη στο νότο για να ασκήσει περαιτέρω πίεση και να πάρει παραχωρήσεις» τονίζει η Snetkov, η οποία ερωτηθείσα για το ποια θα είναι η μορφή των συγκρούσεων, εκτιμά ότι η Ρωσία θα στοχεύσει κυρίως τις σιδηροδρομικές υποδομές και δίκτυο, αν και εκφράζει την ανησυχία της ότι θα υπάρξουν και περισσότερες απώλειες ανάμεσα στους αμάχους.
«Δεν ξέρουμε ακόμα αν στο σχεδιασμό τους είναι να καταλάβουν αυτές τις περιοχές στα ανατολικά με ανελέητο βομβαρδισμό» υποστηρίζει η Snetkov, η οποία τονίζει ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να μεταφερθεί στο Donbass βαρύς στρατιωτικός οπλισμός, ιδιαίτερα εάν αυτός μεταφέρεται από τη Λευκορωσία ή τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης