Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκηνές χάους στη Σαγκάη - Απόγνωση λόγω του σκληρού lockdown - Χωρίζονται οικογένειες, θανατώνονται κατοικίδια

Σκηνές χάους στη Σαγκάη - Απόγνωση λόγω του σκληρού lockdown - Χωρίζονται οικογένειες, θανατώνονται κατοικίδια
Με αυστηρές ποινές απειλούν οι αρχές της Σανγκάης όσους παραβιάζουν τα μέτρα lockdown
Σχετικά Άρθρα

Οι σκηνές χάους συνεχίζονται στη Σαγκάη… Εκατομμύρια κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, οικογένειες χωρίζονται, κατοικίδια θανατώνονται... Αυτή είναι η πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει φέρει σε απόγνωση τους κατοίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν ακόμα και πρόβλημα σίτισης, καθώς δεν μπορούν να προμηθευτούν κρέας, ρύζι και άλλα τρόφιμα.
Είναι η πρώτη φορά που η Σαγκάη επιβάλλει τόσο σκληρά περιοριστικά μέτρα. Μέχρι τον περασμένο μήνα, η πόλη είχε υιοθετήσει μια πιο χαλαρή πολιτική αντιμετώπισης της Covid-19, συγκριτικά με άλλες κινεζικές πόλεις. Αλλά στα τέλη Μαρτίου, παρατηρήθηκε εκρηκτική άνοδος των κρουσμάτων στη Σαγκάη. Έτσι, η πόλη αποφάσισε να ανακοινώσει ένα σταδιακό lockdown, πρώτα στην ανατολική συνοικία της και στη συνέχεια στη δυτική της περιφέρεια, λίγες μέρες αργότερα. Καθώς, όμως, τα κρούσματα συνέχιζαν να αυξάνονται, οι αξιωματούχοι στη Σαγκάη εγκατέλειψαν την ιδέα να κρατήσουν ανοιχτή τη μισή πόλη και -στις 3 Απριλίου- οι ειδικοί εισηγήθηκαν την επιβολή ενός καθολικού lockdown.
Η Σαγκάη, μια πόλη 26 εκατομμυρίων κατοίκων στη νοτιοανατολική ακτή της Κίνας, αποτελεί σημαντικό χρηματοοικονομικό κόμβο, ενώ φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Κατά συνέπεια, το lockdown έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών.
Το κλίμα απόγνωσης έχει γενικευτεί και η οργή έχει κυριεύσει τους κατοίκους που λεηλατούν καταστήματα τροφίμων.

Χωρίζονται οικογένειες

Την ίδια στιγμή, παιδιά έως 7 ετών με κορωνοϊό χωρίζονται από τις οικογένειές τους και τοποθετούνται σε κλινικές απομόνωσης σε νοσοκομεία της πόλης. Σύμφωνα, μάλιστα, με φωτογραφίες και αναφορές που φέρονται να έχουν διαρρεύσει, τα παιδιά συχνά στριμώχνονται στα κέντρα απομόνωσης και δεν έχουν επαρκή επίβλεψη από ενήλικες.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και μεγάλη κατακραυγή στην παγκόσμια κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιτρέψουν τελικά σε ορισμένους γονείς να μείνουν με παιδιά τους που έχουν μολυνθεί από τον Covid-19.
Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος υγείας της πόλης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι γονείς θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για να μείνουν με παιδιά με «ειδικές ανάγκες» και να τα συνοδεύσουν εάν κατανοούν πλήρως τους κινδύνους για την υγεία και υπογράψουν συμφωνία.

Σκοτώνουν κατοικίδια

Όπως δείχνουν τα ανατριχιαστικά βίντεο όσοι πολίτες βρεθούν θετικοί πρέπει να βάλουν τα κατοικίδια τους μέσα σε ειδικούς σάκους και να τα κατεβάσουν στο δρόμο. Από εκεί θα τα παραλάβουν άνδρες με στολές και θα τα θανατώσουν.

Aυστηρές ποινές σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα lockdown

Οι αρχές της οικονομικής πρωτεύουσας της Κίνας, της Σανγκάης, προειδοποίσαν σήμερα (13/4/2022) ότι όποιος παραβιάζει τους κανόνες του lockdown που έχει επιβληθεί στην πόλη λόγω της covid-19 θα αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα.
Η αστυνομία της Σανγκάης παρουσίασε αναλυτικά τους περιορισμούς που αφορούν τους περισσότερους από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης και τους ζήτησε «να πολεμήσουμε την επιδημία με μία καρδιά (…) και να εργαστούμε από κοινού για μια γρήγορη νίκη».
«Όσοι παραβιάζουν τα μέτρα αυτά θα αντιμετωπίζονται αυστηρά βάσει της νομοθεσίας από τα όργανα της δημόσιας ασφάλειας (…) Αν οι πράξεις τους αποτελούν αδίκημα, θα εξετάζονται βάσει της νομοθεσίας», τόνισε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.
Η Σανγκάη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη έξαρση της covid-19 που έχει καταγραφεί στην Κίνα από τότε που πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορονοϊός στην κινεζική πόλη Ουχάν, στα τέλη του 2019.
Εξάλλου η αστυνομία επεσήμανε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους της πόλης, με εξαίρεση όσους εργάζονται για την ανάσχεση της πανδημίας και όσους μεταφέρουν άτομα που έχουν άμεση ανάγκη για ιατρική βοήθεια.
Επίσης προειδοποίησε τους κατοίκους της πόλης, που έχουν αρχίσει να αγανακτούν καθώς παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και δυσκολεύονται ακόμη και να προμηθευτούν τα βασικά, να μην διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και να μην πλαστογραφούν άδειες μετακίνησης.
Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στη Σανγκάη 25.141 νέες ασυμπτωματικές μολύνσεις, άνοδος σε σχέση με τις 22.348 που είχαν αναφερθεί για τη Δευτέρα. Αύξηση σημείωσαν και οι συμπτωματικές μολύνσεις, φτάνοντας τις 1.189 από 994.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης