Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές: Υποθερμία στον κλάδο ζωής - Αντισταθμίζουν οι γενικές ασφαλίσεις δεν σώζουν όμως από το αρνητικό πρόσημο

Ασφαλιστικές: Υποθερμία στον κλάδο ζωής - Αντισταθμίζουν οι γενικές ασφαλίσεις δεν σώζουν όμως από το αρνητικό πρόσημο
Οριακά ανοδικά έκλεισε η παραγωγή αστικής ευθύνης αυτοκινήτου

Συνεχίζεται η διολίσθηση της παραγωγής ασφαλίστρων στον κλάδο ζωής.
Οριακά ανοδικά έκλεισε η παραγωγή αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, ενώ επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις της αγοράς για μεγάλη αύξηση στην παραγωγή των λοιπών κλάδων κατά ζημιών.
Η μεγάλη αύξηση +10% στους λοιπούς κλάδους κατά ζημιών αντισταθμίζουν σε μεγάλος μέρος τις μεγάλες απώλειες του κλάδου ζωής -11% στην συνολική παραγωγή ασφαλίστρων η οποία όμως δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.

Δείχνουν τις τάσεις της χρονιάς οι γενικές ασφαλίσεις

Αναλυτικότερα η ασφαλιστική παραγωγή στον κλάδο ζωής στο διάστημα Ιανουαρίου Φεβρουαρίου 2022 διαμορφώθηκε στα 313.795.338 εκ., σημειώνοντας πτώση 10,7%: ειδικά, οι ασφαλίσεις σημείωσαν πτώση 21,7% στα 183.026.175, ενώ φρέναρε και η ανάπτυξη (+15%) των unit linked στα 98.777.307 ευρώ.
Θετική πορεία είχαν οι ασφαλίσεις κατά ζημιών με αύξηση 7,1% στα 391.475.879 ευρώ. Στα επιμέρους, η αστική ευθύνη οχημάτων σημείωσε οριακή αύξηση 0,8% στα 116.677.813 ευρώ ενώ η παραγωγή των λοιπών κλάδων κατά ζημιών εκτοξεύτηκε στο +10% στα 274.798.065 ευρώ . Η συμμετοχή του κλάδου ζημιών, ωστόσο δεν ήταν αρκετή στο να κλείσει τόσο η ψαλίδα και να εμφανιστεί στο τελικό αποτέλεσμα θετικό πρόσημο. Η συνολική παραγωγή διαμορφώθηκε στα 705.271. 218 ευρώ σημειώνοντας πτώση 1,6%.

H πίτα μεγαλώνει η αγορά συρρικνώνεται

Με την αγορά να συρρικνώνεται, οι πέντε μεγαλύτερες μεγάλες ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και ζημιών στην εγχώρια αγορά σε όρους τεχνικών προβλέψεων κατέχουν το 81% της αγοράς ενώ οι 5 μεγαλύτερες ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών, σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, κατέχουν μερίδιο που ανέρχεται σε 46% της σχετικής αγοράς.
Στην ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης λειτουργούν 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις: 2 επιχειρήσεις ασφαλίσεων ζωής,18 επιχειρήσεις ασφαλίσεων κατά ζημιών και 17 επιχειρήσεις που ασκούν ταυτόχρονα δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής και ασφαλίσεων κατά ζημιών.

Στην γωνία οι ΕΠΥ περιμένουν για μερίδια

Από τις 37 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, 35 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή Οδηγία “Φερεγγυότητα II, ενώ 2 επιχειρήσεις εξαιρούνται, λόγω μεγέθους, από την εφαρμογή πλήθους απαιτήσεων που αφορούν και τους τρεις βασικούς πυλώνες της Φερεγγυότητας ΙΙ.
Εκ των 35 ασφαλιστικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στις διατάξεις της Φερεγγυότητας II, οι 12 ανήκουν σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στο εξωτερικό και 5 σε ασφαλιστικούς ομίλους με έδρα στην Ελλάδα.
Επίσης, 5 ασφαλιστικές επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, δραστηριότητα στην Ελλάδα, με καθεστώς είτε ελεύθερης εγκατάστασης (υποκατάστημα) είτε ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, ασκούν και 250 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ με ετήσια παραγωγή τους να φτάνει στο19% περίπου στο σύνολο της αγοράς.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης