Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

UNWTO: Πώς θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του αγροτουρισμού

UNWTO: Πώς θα αξιοποιηθούν οι τεράστιες δυνατότητες του αγροτουρισμού

Ο τουρισμός αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας, αλλά και πολλές ευκαιρίες

Οι καλύτεροι τρόποι αξιοποίησης των τεράστιων δυνατοτήτων του αγροτουρισμού για την ανάπτυξη περιοχών και κοινοτήτων, αναζητήθηκαν σε εικονική συνάντηση ειδικών.
Στελέχη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), έθεσαν το θέμα «επί τάπητος» μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιχειρηματίες αγροτουρισμού και γαστρονομίας, εκπροσώπους της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της διεθνούς φήμης σεφ Fatamata Tarazid – Tarawali (γνωστή ως Chef Binta).
Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις μελλοντικές προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει ο τουρισμός που εξελίσσεται ταχέως στις αγροτικές περιοχές. Ο τουρισμός αντιμετωπίζει σήμερα πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας, αλλά και πολλές ευκαιρίες.

Ο αγροτουρισμός από τα βασικά στοιχεία ανάκαμψης

Όπως υπογράμμισε η Valentina Superti, Διευθύντρια Τουρισμού και Εγγύτητας (GROW.G) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η ανάκαμψη από την τρέχουσα παγκόσμια κρίση υγείας οδηγεί ήδη στον μετασχηματισμό του τουριστικού τομέα, ο οποίος σήμερα υποστηρίζει 23 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο αγροτουρισμός έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα βασικά στοιχεία για τη διατήρηση των εθνικών οικονομιών καθώς ανακάμπτουν και ανασυγκροτούνται».

Τι θα πρέπει να αξιοποιηθεί επειγόντως

Για την επιτάχυνση αυτού του μετασχηματισμού στον τομέα του τουρισμού, πρέπει να αξιοποιηθούν επειγόντως οι:

  • Δημιουργία πιο ελκυστικών ευκαιριών απασχόλησης.
  • Ανάπτυξη της βασικής υποδομής, όπως ξενοδοχεία και δρομολόγια μεταφορών.
  • Καλύτερη ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στους τρόπους με τους οποίους διαχειρίζονται οι τουριστικοί προορισμοί, από τις αρμόδιες αρχές.

Ο αγροτουρισμός ταιριάζει στις κύριες προτεραιότητες της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο αγροτουρισμός ταιριάζει στις κύριες προτεραιότητες της τρέχουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρατήρησε ο Maciej Golubiewski, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη να σχεδιαστούν τουριστικές δραστηριότητες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και να ωφεληθούν οι αγροτικές κοινότητες.
Ο Yoshihide Endo συντονιστής στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) παρουσίασε μια επισκόπηση του προγράμματος Παγκοσμίων Σημαντικών Συστημάτων Αγροτικής Κληρονομιάς (GIAHS).
Το GIAHS αντιπροσωπεύει όχι μόνο εκπληκτικά φυσικά τοπία αλλά και γεωργικές πρακτικές που δημιουργούν μέσα διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές συνδυάζοντας τη βιοποικιλότητα, τα ανθεκτικά οικοσυστήματα, την παράδοση και την καινοτομία με μοναδικό τρόπο.
Παράλληλα, ο UNWTO παρείχε στους συμμετέχοντες ενημέρωση σχετικά με την πρωτοβουλία Best Tourism Villages (BTV). Η Ευρώπη βασίζεται στη βαθιά ριζωμένη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της.
Επεξηγώντας τα κριτήρια του BTV, οι παρουσιάσεις των τοποθεσιών GIAHS στην Ισπανία (La Axarquía) και τη Σλοβενία ​​(Brda-Collio) έδειξαν πώς οι βέλτιστες πρακτικές αγροτουρισμού, όπως η στρατηγική και η εμπορία προϊόντων για τουρίστες, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε επιλεγμένες τοποθεσίες.
Οι παρουσιάσεις της Chef Binta και του εκπροσώπου της ASEAN Δρ. Frans Teguh, υπογράμμισαν τον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύεται ο χαρακτήρας των τουριστικών προορισμών, μέσω της αυθεντικής τοπικής κουζίνας.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης