Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία – Εκλογές: Οι αγορές αποτιμούν το ρίσκο της εκλογής Le Pen – Οι προβλέψεις για ευρώ και ομόλογα

Γαλλία – Εκλογές: Οι αγορές αποτιμούν το ρίσκο της εκλογής Le Pen – Οι προβλέψεις  για ευρώ και ομόλογα

 Το ευρώ, οι γαλλικές μετοχές, ακόμη και τα ιταλικά ομόλογα είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έχουν ήδη δεχτεί πιέσεις

Σχετικά Άρθρα

Οι επενδυτές σε ευρωπαϊκά assets έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αύξηση των πιθανοτήτων νίκης της ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου την Κυριακή 10 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

To εκλογικό ντέρμπι

Το ευρώ, οι γαλλικές μετοχές, ακόμη και τα ιταλικά ομόλογα είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεχτεί πιέσεις, καθώς οι δημοσκοπήσεις περιόρισαν δραματικά τη διαφορά μεταξύ του προέδρου Emmanuel Macron και της κύριας διεκδικήτριάς του Marine Le Pen.

Το sell off στα futures

Οι εκλογές της Κυριακής 10 Απριλίου 2022 αναμένεται να οδηγήσουν τον Macron και τη Le Pen σε δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου, όπου ο καθένας θα επιδιώξει να δημιουργήσει έναν ευρύτερο συνασπισμό ψηφοφόρων σε μια μετωπική αντιπαράθεση.
Εάν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που αναμένονται γύρω στις 8 μ.μ. στο Παρίσι υποδηλώνουν ότι η Le Pen έχει καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες, το ευρώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών της περιοχής θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα πωλήσεων κατά τις ώρες διαπραγμάτευσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Κρίσιμο το ποσοστό συμμετοχής

“Σε περίπτωση που ο Macron έχει χαμηλότερες επιδόσεις έναντι των δημοσκοπήσεων, υπάρχει περιθώριο να τιμολογηθεί μεγαλύτερο ασφάλιστρο εκλογικού κινδύνου στα γαλλικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η Aila Mihr, ανώτερη αναλύτρια της Danske Bank A/S.
«Προσέξτε τις εκτιμήσεις για την προσέλευση των ψηφοφόρων που δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η χαμηλότερη συμμετοχή, όπως υποδηλώνουν οι δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να πλήξει τον Macron».
Η συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής στο Παρίσι ήταν 25,5%, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 3 μονάδες χαμηλότερη από ό,τι ήταν την ίδια ώρα στις προεδρικές εκλογές του 2012 και του 2017.

Άνοδος του πολιτικού ρίσκου

Μια καθυστερημένη άνοδος της Le Pen, της υποψήφιας του Εθνικού Συναγερμού, έθεσε το γαλλικό πολιτικό ρίσκο στο ραντάρ των αγορών για άλλη μια φορά.
Τα πράγματα φάνηκε να εξελίσσονται καλύτερα για τον Macron μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, μετατοπίζοντας το επίκεντρο από την εσωτερική πολιτική και επιτρέποντας στον εν ενεργεία υπουργό να προβάλει τον εαυτό του ως ένα ασφαλές ζευγάρι χεριών σε ταραγμένους καιρούς.
Ο 44χρονος Macron ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία μόλις πριν από λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η προεκλογική εκστρατεία της Le Pen

Αλλά η Le Pen, της οποίας οι περιοδείες σε πόλεις και χωριά επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως ο πληθωρισμός, έχει κάνει τους επενδυτές να αντισταθμίζουν τις πιθανότητες ανατροπής.
Η 53χρονη εθνικίστρια έχει προβάλει τον εαυτό της ως υπερασπιστή των «μικρών» έναντι της φήμης του Macron ως «προέδρου των πλουσίων».
Υποσχέθηκε να μειώσει τις τιμές της βενζίνης και να φορολογήσει τις μεγάλες ενεργειακές εταιρείες.
Market Reaction to French Election: What to Expect - Bloomberg
Πτώση των μετοχών

Οι γαλλικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των τραπαζών BNP Paribas SA και Societe Generale SA, επλήγησαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το προβάδισμα του Macron μειώνεται.
Οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Αν και ο πρώτος γύρος είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αναδείξει έναν απόλυτο νικητή, θα ρίξει φως στο πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.
Market Reaction to French Election: What to Expect - Bloomberg
Τα σενάρια για τη φορολόγηση

Το ενδεχόμενο επαναφοράς του φόρου υψηλού πλούτου στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, μαζί με την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την κρατικοποίηση των αυτοκινητοδρόμων και τη μείωση των τιμών των διοδίων, θα πλήξει πιθανότατα τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, των μέσων ενημέρωσης, των ειδών πολυτελείας και των υποδομών, καθώς και τις εταιρείες με κυβερνητικά μερίδια, όπως η Electricite de France SA και η Aeroports de Paris, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Barclays Plc.
Από την άλλη πλευρά, τα σχέδια της Le Pen υπέρ της ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης θα μπορούσαν να ωθήσουν τις μετοχές των εγχώριων επιχιερήσεων στους τομείς του λιανικού εμπορίου, του λιανικού εμπορίου τροφίμων και της αναψυχής.
H Carrefour SA, που θεωρείται πιθανός στόχος εξαγοράς, θα μπορούσε να επωφεληθεί.

Πώς θα επηρεαστεί η Ευρώπη

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. λένε ότι οι επιπτώσεις μιας νίκης της Le Pen θα ήταν μεγαλύτερες για την Ευρώπη από ό,τι για τη Γαλλία μόνο, δεδομένου ότι ο Macron έχει επιδιώξει να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Θα μπορούσε να αυξήσει το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές, ώστε να συνεπάγεται πτώση των τιμών του δείκτη Stoxx Europe 600 κατά 7%, έγραψαν σε σημείωμά τους οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Peter Oppenheimer.

Πτώση του ευρώ

Ο κίνδυνος της Le Pen έχει ήδη επιβαρύνει το ευρώ, το οποίο διολίσθησε κατά 1,5% την περασμένη εβδομάδα έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τα πρώτα στάδια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το αρνητικό κλίμα στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης είναι κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από τις γαλλικές εκλογές του 2017, αν και αυτό αντανακλά επίσης την αντιστάθμιση κινδύνου  για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.

To κόστος δανεισμού

Η διαφορά των spreads της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Το ισοδύναμο μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού χρέους, ένας δείκτης του ευρύτερου κλίματος της ευρωζώνης, έχει αυξηθεί σχεδόν 20 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα σε περίπου 170 μονάδες βάσης και η ομάδα της Goldman Sachs βλέπει ότι θα εκτοξευθεί μεταξύ 180 και 210 μονάδων βάσης εάν κερδίσει.

Δεν υπάρχει το σενάριο του Frexit

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι επενδυτές δεν ανησυχούν όσο το 2017.
Στην τρίτη προσπάθειά της να κατακτήσει την κορυφαία θέση της Γαλλίας, η Le Pen προσπάθησε να μετριάσει τις απόψεις της για να διευρύνει τη βάση της.
Έχει εγκαταλείψει την ιδέα του Frexit, δηλαδή μιας γαλλικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρόμοιας με εκείνη του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Κανένας από τους κύριους υποψηφίους σήμερα δεν θέλει να βγει απευθείας από την ΕΕ και αυτό δεν συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια», δήλωσε ο Gilles Guibout, επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της Axa Investment Manager.
«Θα υπάρξουν προσαρμογές, όποιος και αν κερδίσει, αλλά όχι συνταρακτικές  αλλαγές στην πολιτική».

Δεν υπάρχει πανικός

Ακόμη και αν η Le Pen κερδίσει την προεδρία, οι ψηφοφορίες τον Ιούνιο θα καθορίσουν πόσα από τα σχέδιά της μπορεί να «περάσει».
Μια ισχυρή εμφάνιση και στις δύο αυτές περιπτώσεις θα μπορούσε να οδηγήσει το ευρώ κάτω από την ισοτιμία έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της Nomura Holdings Inc. αν και αυτό παραμένει ένα ακραίο σενάριο.
«Δεν υπάρχει ακόμη "πανικός" που να συνδέεται με τις γαλλικές εκλογές, αλλά σίγουρα βλέπουμε αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους των επενδυτών, οι οποίοι πρέπει τώρα να ενσωματώσουν αυτή την εκλογική αβεβαιότητα στους γεωπολιτικούς και νομισματικούς κινδύνους που ήδη υπάρχουν», δήλωσε ο Alexandre Baradez, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην IG France.
«Μια νίκη Le Pen θα αποτελούσε σοκ για τις αγορές.
Θα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις και θα έβλαπτε την εικόνα της Γαλλίας για τους ξένους επενδυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης