Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σρι Λάνκα: Στην αγκαλιά του ΔΝΤ μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού – Η χειρότερη κρίση από το 1948

Σρι Λάνκα: Στην αγκαλιά του ΔΝΤ μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού – Η χειρότερη κρίση από το 1948

Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται ελλείψεις βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, ενώ πλήττεται και από διακοπές ηλεκτροδότησης 

Σχετικά Άρθρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχο» για τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της Σρι Λάνκα και ότι έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο συνεργασία με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας για ένα δανειακό πρόγραμμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 9 Απριλίου 2022.
«Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε τη Σρι Λάνκα σύμφωνα με τις πολιτικές μας και θα συμμετάσχουμε σε συζητήσεις για ένα πιθανό πρόγραμμα με ανώτερους υπευθύνους χάραξης πολιτικής τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη Σρι Λάνκα, Mashsaxiro Nozaki.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις», κατέληξε.

Ελλείψεις σε βασικά αγαθά

Η νησιωτική χώρα των 22 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται ελλείψεις βασικών αγαθών όπως τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα, ενώ πλήττεται και από διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Παράλληλα ο πληθωρισμός κινείται σε ύψη-ρεκόρ, χωρίς τίποτα να αφήνει να διαφανεί πότε ή πώς η χώρα θα ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού μείωσε τα έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές χρημάτων και, αντιμέτωπη με μεγάλη έλλειψη ξένου συναλλάγματος, η Σρι Λάνκα δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος της, που φθάνει τα 51 δισ. δολάρια.

Πρόγραμμα στήριξης

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει πως η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948 και ζήτησε δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Atzit Kabral, ο οποίος εναντιωνόταν στο κυβερνητικό σχέδιο να ζητηθεί πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης