Τελευταία Νέα
Διεθνή

H EKT φέρνει «εργαλείο» κρίσεων για να ελέγξει τις αποδόσεις των ομολόγων - Ανησυχία για τους υπερχρεωμένους της ΕΕ

tags :
H EKT φέρνει «εργαλείο» κρίσεων για να ελέγξει τις αποδόσεις των ομολόγων - Ανησυχία για τους υπερχρεωμένους της ΕΕ
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ΕΚΤ ετοιμάζει εργαλείο κρίσης το οποίο σκοπεύει να αναπτύξει σε περίπτωση έκρηξης στις αποδόσεων των ομολόγων

Eιδικό «εργαλείο» κρίσεων για την αντιμετώπιση πιθανής ραγδαίας ανόδου στις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, σε περίπτωση κάποιου εξωγενούς σοκ, ετοιμάζει η ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το τι ακριβώς θα είναι αυτό το «εργαλείο» που μπορεί να τεθεί στη διάθεση των θεσμών της Ένωσης, αλλά θα μπορούσε να αφορά την αγορά ομολόγων σε χώρες όπως η Ελλάδα από την ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες μέχρι στιγμής για το πότε αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο.
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, με τις αγορές να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της ευρωτράπεζας σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία προς την οικονομία της Ευρωζώνης. 
Εν προκειμένω εύλογη είναι η εξής απορία: Ένα μήνα αφότου η ΕΚΤ σταμάτησε την έκτακτη αγορά ομολόγων, ετοιμάζει κάτι ακόμα μεγαλύτερο;
Ο σιωπηρός κίνδυνος «επαναφοράς» αυξάνεται για άλλη μια φορά στις αγορές Sovereign CDS της ΕΕ...

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,85%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 8/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,85% , το 10ετές ιταλικό 2,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,64%.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της FED έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, συζήτησαν την συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. και συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Επίσης, η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλά μέλη της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Η ανησυχία των επενδυτών αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου, μεγάλος αριθμός μελών έκριναν ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού απαιτεί άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, παρότι η ανασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μεγάλη.
Συνολικά, στη συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης