Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Συρρίκνωση ισολογισμού κατά 95 δισ. δολ. τον μήνα από τον Μάιο - Διχασμός για το ύψος της επιτοκιακής αύξησης

Πρακτικά Fed: Συρρίκνωση ισολογισμού κατά 95 δισ. δολ. τον μήνα από τον Μάιο - Διχασμός για το ύψος της επιτοκιακής αύξησης
Πολλά μέλη της Fed ήθελαν αύξηση επιτοκίου στις 50 μονάδες βάσης, για την τιθάσευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. συζήτησαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, που συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών. 

Στη συνεδρίαση, η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλοί πληθωρισμοί της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της Fed οι επιτοκιακές αυξήσεις θα ξεκινούν από τις 50 μονάδες βάσης.
Στην πραγματικότητα, το κλίμα τον περασμένο μήνα ήταν... hawkish, ωστόσο η αβεβαιότητα που προκαλεί η Ουκρανία επέτρεψε… χαλαρότητα.
«Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο της Επιτροπής, τους πληθωριστικούς κινδύνους και το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για το μακροπρόθεσμο επίπεδό τους θα προτιμούσαν μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε αυτή τη συνεδρίαση», αναφέρεται στα πρακτικά.
Βάσει του προγράμματος συρρίκνωσης του ισολογισμού της, η Fed θα επιτρέπει ένα ανώτατο επίπεδο αποδέσμευσης τίτλων χρέους κάθε μήνα ενώ οι υπόλοιποι θα επανεπενδύονται, με τη διαδικασία να αρχίζει τον Μάιο.
Επίσης στη συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι της Fed αύξησαν επίσης απότομα τις προοπτικές τους για τον πληθωρισμό, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προσδοκίες τους για οικονομική ανάπτυξη.
Σημειώνεται πως οι αγορές αναζητούσαν στη δημοσιοποίηση των πρακτικών λεπτομέρειες σχετικά με το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική από εδώ και στο εξής.
Υπενθυμίζεται πως ο ισολογισμός της Fed είχε φτάσει στα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια μηνιαίων αγορών ομολόγων, στον απόηχο της πανδημικής κρίσης.
Αυτές οι αγορές ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από ένα μήνα, παρά τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από οτιδήποτε είχαν δει οι ΗΠΑ από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 - ένα κύμα που κατέπνιξε ο τότε Πρόεδρος Paul Volcker, παρασύροντας την οικονομία σε ύφεση.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει ολοένα και πιο hawkish στις απόψεις τους σχετικά με τον περιορισμό του πληθωρισμού.
Ο κυβερνήτης Lael Brainard δήλωσε την Τρίτη ότι η μείωση των τιμών θα απαιτήσει έναν συνδυασμό σταθερών αυξήσεων και επιθετικής μείωσης του ισολογισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια συνολικά κατά 250 μονάδες βάσης φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης