Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς η JP Morgan και η Viva Wallet σχεδιάζουν να προσφέρουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη

Πώς η JP Morgan και η Viva Wallet σχεδιάζουν να προσφέρουν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Viva Wallet Χάρη Καρώνη, η αμερικανική τράπεζα θα υποστηρίξει το σχέδιο της εταιρείας του να επεκταθεί στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων

Η JPMorgan Chase & Co. σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ποσοστό που απέκτησε πρόσφατα στην ελληνική εταιρεία πληρωμών Viva Wallet για να παράσχει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη - μια φιλοδοξία που θα λειτουργήσει συνεκτικά στις κατακερματισμένες τραπεζικές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Viva Wallet Χάρη Καρώνη, η αμερικανική τράπεζα θα υποστηρίξει το σχέδιο της εταιρείας του να επεκταθεί στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων, υπό τη μορφή Merchant Advance Loan.
Τα δάνεια της Viva Wallet θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού, που ανήκει στην JPMorgan, καθιστώντας την έτσι την πρώτη εμπορική τράπεζα που προσφέρει χρηματοδότηση σε όλη την Ευρώπη, είπε ο Καρώνης.
«Δεν υπάρχει κανείς που να προσφέρει δάνεια σε ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή», είπε, σημειώνοντας ότι η Viva Wallet διαθέτει την απαραίτητη άδεια για να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε 24 ευρωπαϊκές χώρες.
«Σύμφωνα με το υπάρχον μοντέλο, οι τράπεζες προσφέρουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών σε λίγες χώρες.
Θέλουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες σε όλες τις χώρες».
Οι μεταβιβάσεις δανείων στο όχημα ειδικού σκοπού της JP Morgan θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της Viva, είπε ο Καρώνης.

Η επένδυση στη Viva

Yπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκλεισε με αποτίμηση άνω των 1,5 δισ. ευρώ για τη Viva Wallet, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα θα αναλάβει και το ομολογιακό δανεισμό που είχε κλείσει στις αρχές του 2020 η Viva από τις Tencent – EBRD-Breyer Capital, ενώ θα χρηματοδοτήσει με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ την περαιτέρω ανάπτυξη της Viva Wallet.
Περίπου το 51% της Viva παραμένει στους Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι οποίοι διατηρούν και το management, ενώ η JP Morgan θα ελέγχει δύο θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή, το 2021 η JP Morgan είχε την πιο παραγωγική της χρονιά κυνηγώντας fintech startups, επιδιδόμενη σε ένα κυνήγι εξαγορών και επενδύσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, ο παππούς του οποίου μετανάστευσε στις ΗΠΑ αφού εργάστηκε ως τραπεζίτης στην Αθήνα, ταξίδεψε στην Ελλάδα για τη σύναψη της συμφωνίας, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πάντως, η εξαγορά πρέπει να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις ρυθμιστικές αρχές, για τις οποίες ο Καρώνης προειδοποίησε ότι μπορεί να διαρκέσουν για μήνες.
«Θέλουμε να είμαστε η πρώτη τράπεζα χωρίς δικό μας χαρτοφυλάκιο δανείων», είπε.
«Θα είμαστε κάτι σαν επίτροποι, πουλώντας τα δάνεια στο SPV», ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο και αξιοποιώντας τους τεράστιους πόρους της JPMorgan για την επέκταση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Ο Καρώνης είπε επίσης ότι η Viva Wallet θα προσφέρει τεχνολογικές λύσεις στην JP Morgan για χρήση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής tap-on της εταιρείας, η οποία μπορεί να μεταφορτωθεί σε smartphone και να δέχεται πληρωμές με κάρτα, καθιστώντας έτσι περιττά τα παλαιού τύπου τερματικά.
Tέλος, σύμφωνα με τον CEO της Viva Wallet, δεν πρόκειται να υπάρξει εισαγωγή σε κανένα χρηματιστηριακό δείκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης