Διεθνή

O Macron ζητά νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τις φρικαλεότητες στη Bucha - Στο στόχαστρο πετρέλαιο και άνθρακας

O Macron ζητά νέες κυρώσεις στη Ρωσία μετά τις φρικαλεότητες στη Bucha - Στο στόχαστρο πετρέλαιο και άνθρακας
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων στην Bucha
Σχετικά Άρθρα

(upd) Νέο γύρο κυρώσεων στη Ρωσία ζητά ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, μετά τις εικόνες με τις δολοφονίες αμάχων στην πόλη Bucha στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Bucha)», δήλωσε ο Macron στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στην Bucha απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα» πρόσθεσε ο ίδιος. Αυτές οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχοποιούν τον άνθρακα και το πετρέλαιο, πρότεινε ο Macron ο οποίος αυτό τον μήνα αναμένεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία.
Πάντως, η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι οι δυνάμεις της ευθύνονται για τους θανάτους αμάχων στην πόλη Bucha κατηγορώντας την Ουκρανία ότι έχει στήσει μια «παράσταση» για τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Καταδίκη από ΕΕ και προαναγγελία νέων κυρώσεων σε Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες φρικαλεότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν πλέον απελευθερωθεί», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Josep Borrell.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ υπογραμμίζει ότι «οι σφαγές στην πόλη Bucha και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας θα καταγραφούν στον κατάλογο των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν σε ευρωπαϊκό έδαφος».
«Οι ρωσικές αρχές είναι υπεύθυνες για αυτές τις φρικαλεότητες, που διαπράχθηκαν ενώ είχαν αποτελεσματικό έλεγχο της περιοχής», επισημαίνει ο Borrell και σημειώνει ότι οι δράστες εγκλημάτων πολέμου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, καθώς και οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στρατιωτικοί ηγέτες θα λογοδοτήσουν. Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ΕΕ στηρίζει πλήρως την έρευνα που ξεκίνησε ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και βοηθά τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας και την Κοινωνία των Πολιτών που επικεντρώνονται στη συλλογή και τη διατήρηση των αποδεικτικών στοιχείων για τα εγκλήματα πολέμου.
«Στεκόμαστε με πλήρη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό σε αυτές τις ζοφερές ώρες για ολόκληρο τον κόσμο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία και θα προχωρήσει επειγόντως σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας», σημειώνει ο Josep Borrell.
Ο ίδιος τονίζει ότι «ο πρόεδρος Putin πρέπει να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο αμέσως και χωρίς όρους».

Οι φρικαλεότητες στη Bucha

Οι εικόνες των νεκρών αμάχων στους δρόμους της Bucha έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της διεθνούς κοινότητας. Σοροί αμάχων, πολλοί με δεμένα χέρια, πληγές από εξ αποστάσεως πυροβολισμό και σημάδια βασανιστηρίων, βρέθηκαν στους δρόμους της Bucha μετά την ανάκτηση της πόλης από τα ουκρανικά στρατεύματα.
Η πόλη καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό την τρίτη ημέρα του πολέμου, στις 26 Φεβρουαρίου, και παρέμεινε απρόσιτη για περισσότερο από ένα μήνα. Πολλοί κάτοικοι εγκλωβίστηκαν στις αδιάκοπες μάχες και στερήθηκαν νερό και ρεύμα ενώ προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 22 ατόμων με πολιτικά ρούχα σε έναν μόνο δρόμο της πόλης. Ο ένας ήταν στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα ποδήλατο, άλλοι είχαν σακούλες με προμήθειες κοντά τους. Ένας άλλος άνδρας βρέθηκε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του. Οι αναφορές επιβεβαιώθηκαν από δημοσιογράφους του Associated Press που είπαν ότι είδαν τα πτώματα τουλάχιστον 21 ανθρώπων σε διάφορα μέρη γύρω από την Bucha.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης