Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βομβαρδίζουν το Donbass οι Ρώσοι, επιθέσεις σε Οδησσό - Ερείπια και το Τσερνίχιφ – Στον ΟΗΕ η σφαγή στη Bucha

Βομβαρδίζουν το Donbass οι Ρώσοι, επιθέσεις σε Οδησσό - Ερείπια και το Τσερνίχιφ – Στον ΟΗΕ η σφαγή στη Bucha
Οι Ρώσοι στρατιώτες είναι χασάπηδες, κτήνη είπε ο Zelensky κάνοντας λόγο για γενοκτονία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τις φρικαλεότητες στη Bucha, βόρεια του Κιέβου, να συγκλονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία για «γενοκτονία» και για «εγκλήματα πολέμου», αιτιάσεις που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά, κάνοντας λόγο για «προβοκάτσια» από το Κίεβο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τόσο στην ανατολική όσο και στη νότια Ουκρανία.
Μάλιστα, η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στη Bucha, υποστηρίζοντας πως με την προβοκάτσια αυτή το Κίεβο θέλει να διακόψει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και να κλιμακώσει τη βία.
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι έχουν επικεντρωθεί πλέον στο Donbass, εκεί όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι ελέγχουν περισσότερο από το 90% της περιφέρειας του Λουχάνσκ και πάνω από το 50% του Ντονέτσκ (σημειώνεται πως πριν την έναρξη του πολέμου οι φιλορώσοι αυτονομιστές έλεγχαν το ένα τρίτο αυτών των επαρχιών).
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως τους Ρώσους στρατιώτες στις μάχες του Donbass θα συνδράμουν και μισθοφόροι από την ιδιωτική εταιρεία Wagner, ενώ επιθέσεις καταγράφονται και στη νότια Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Χερσώνα – που τελεί υπό το ρωσικό έλεγχο – αλλά και στην Οδησσό.
Πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται πως αποσύρονται από το βόρειο μέτωπο, καθώς μετά τα προάστια του Κιέβου, αποχώρηση δυνάμεων αναφέρεται και στην πόλη Σούμι, η οποία και αυτή αποτέλεσε πεδίο πολύ σκληρών μαχών.

Στον ΟΗΕ η σφαγή στη Bucha

Τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη σφαγή στη Bucha ζητά η Ρωσία, η οποία κατηγορεί την Ουκρανία για προβοκάτσια.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζει ότι οι εικόνες και τα πλάνα με τα πτώματα των αμάχων στην Bucha είχαν «παραγγελθεί» από τις ΗΠΑ ως μέρος της συνωμοσίας κατά της Ρωσίας.
«Ποιοι είναι οι ενορχηστρωτές αυτής της πρόκλησης;
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» είπε η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για ένα ευρύτερο σχέδιο προκειμένου να πληγεί η εικόνα της Ρωσίας.
«Το γεγονός ότι οι δηλώσεις για τη Ρωσία έγιναν τα πρώτα λεπτά με την δημοσιοποίηση αυτού του υλικού δεν αφήνει καμία αμφιβολία ως προς το ποιος «παρήγγειλε» αυτήν την ιστορία» τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.
33_3.JPG
Έρευνες από Ρωσία και Ουκρανία

Μέχρι στιγμής, οι ουκρανικές Αρχές αναφέρουν πως έχουν περισυλλέξει 330 με 340 πτώματα, αν και οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων πτωμάτων συνεχίζονται.
Η Εισαγγελέας της Ουκρανίας είπε πως θα διεξαχθούν ιατροδικαστικές εξετάσεις στις σορούς ώστε να γίνει κατανοητό το πλαίσιο, στο οποίο διαπράχθηκαν αυτά τα εγκλήματα, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή ξένων ερευνητών.
Αλλά και ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας διέταξε επίσημη έρευνα για τα όσα έγιναν στην Bucha, κάνοντας λόγο για προβοκάτσια της Ουκρανίας.
11_21.jpg
Zelensky: Κτήνη και χασάπηδες οι Ρώσοι

Δολοφόνους, «χασάπηδες», κτήνη και βιαστές χαρακτήρισε τους Ρώσους στρατιώτες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με αφορμή τις φρικαλεότητες που καταγράφονται στην πόλη Bucha, στα περίχωρα του Κιέβου, η οποία αποτέλεσε σκληρό πεδίο μάχης μεταξύ των Ουκρανών και των Ρώσων στρατιωτών.
Στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky υποστήριξε πως μπορεί να έρθουν στο φως κι άλλες «φρικαλεότητες», να αποκαλυφθούν «ακόμη περισσότεροι θάνατοι και εγκλήματα» στις περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο.

 

«Διότι αυτή είναι φύση του ρωσικού στρατού που εισέβαλε στη χώρα μας.
Είναι κτήνη που δεν ξέρουν άλλο τρόπο να δρουν» ανέφερε ο Zelensky, επισημαίνοντας πως θέλει κάθε μητέρα Ρώσου στρατιώτη να δει τα πτώματα των αμάχων στην Bucha και αλλού.
10_14.jpg
9_21.jpg
«Τι έκαναν;
Γιατί τους σκότωσαν;
Τι έκανε ένας άμαχος που απλά οδηγούσε το ποδήλατό του;
Γιατί άμαχοι σε μια ειρηνική ουκρανική πόλη βασανίστηκαν μέχρι θανάτου;
Γιατί στραγγάλισαν γυναίκες αφού τους έβγαλαν τραβώντας τους από τα αυτιά τα σκουλαρίκια;
Πώς μπόρεσαν να βιάζουν γυναίκες και να τις σκοτώνουν μπροστά στα παιδιά τους;
Να περιγελούν τα θύματά τους ακόμα και μετά τον θάνατό τους;
Γιατί πάτησαν πτώματα με άρματα μάχης;
Τι έκανε η Bucha στη Ρωσία σας;» υποστήριξε ο Zelensky.
6_102.JPG
Βομβαρδίζουν το Donbass, στόχος η Μαριούπολη

 

Όσον αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις οι Ρώσοι έχουν επικεντρώσει τις επιθέσεις τους στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία ενώ στρατηγικός τους στόχος αποτελεί η κατάληψη της Μαριούπολης.
Ήδη οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, αν και αναφέρεται πως οι Ουκρανοί εξακολουθούν να κρατούν και να αντιστέκονται στο κέντρο της Μαριούπολης.
4_134.jpg
Υπ. Άμυνας Μ. Βρετανίας: Οι Ρώσοι επικεντρώνονται στο Donbass

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να επικεντρώνουν τις επιθέσεις τους στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, «οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενοποιούνται και να αναδιοργανώνονται καθώς επικεντρώνουν εκ νέου την επίθεσή τους στην περιοχή Donbass στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner που συνδέεται με το ρωσικό κράτος, μετακινούνται στην περιοχή» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
1_114.jpg

Επιθέσεις σε Χερσώνα, Οδησσό

Επιθέσεις όμως και σειρά εκρήξεων αναφέρθηκαν τόσο στην Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία όσο και στην Οδησσό.
Στην Οδησσό, από τις πυραυλικές επιθέσεις, καταστράφηκαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων.
Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάγιφ.
Ρωσικές ρουκέτες έπληξαν και το λιμάνι του Μικολάγιφ, στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια που βρίσκονται στα νότια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του Μικολάγιφ και της Μαριούπολης, καθώς προσπαθούν να αποκόψουν την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα και να οργανώσουν μία χερσαία δίοδο από τη Ρωσία στην Κριμαία.

Αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως είπε ο επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ενώ σημείωσε ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιφ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός.

Κατεστραμμένη κατά το 70% η Τσερνίγκιφ

Κατεστραμμένη κατά το 70% είναι και η ουκρανική πόλη Τσερνίγκιφ, στη βόρεια Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Vladyslav Atroshenko, δεν υπάρχει θέρμανση στην πόλη ενώ και η οικονομία της έχει παραλύσει από τις ρωσικές επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς.
Μάλιστα έκανε λόγο για σοβαρές συνέπειες από τους βομβαρδισμούς, αναφέροντας πως καταγράφονται αντίστοιχες εικόνες με αυτές στη Bucha και στη Μαριούπολη.
8_19.jpg
7_29.jpg

Πυραυλικές επιθέσεις στο Χάρκοβο

Για 7 νεκρούς και 34 τραυματίες από την χθεσινή επίθεση σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο κάνουν λόγο οι ουκρανικές Αρχές.
Συγκεκριμένα, ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Κυριακή (3/4/2022) την περιφέρεια Σλομπίντσκι του Χαρκόβου.
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 14 τραυματίστηκαν από ρωσικό βομβαρδισμό στο Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Vitaly Kim μέσω του Telegram.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας έφηβος 15 ετών.

 

Ουκρανία: Οι Ρώσοι κινητοποιούν άλλους 60.000 στρατιώτες

Για μια «μυστική κινητοποίηση» άλλων 60.000 στρατιωτών από τη Ρωσία κάνει λόγο στην τελευταία του ανακοίνωση ο ουκρανικός στρατός.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας σχεδιάζουν να εμπλέξουν στις μάχες άλλους 60.000 στρατιώτες» αναφέρει ο ουκρανικός στρατός αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στις απώλειες που είχαν οι Ρώσοι μέχρι στιγμής στο πεδίο της μάχης.
Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός αναφέρει πως οι δυνάμεις του κατάφεραν να αποτρέψουν επτά επιθέσεις στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπου και οι Ρώσοι ρίχνουν πλέον το κύριο βάρος των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων.

OHE: Περίπου 3.500 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί

Περίπου 3.500 άμαχοι Ουκρανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως περισσότεροι από 1.400 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ενώ πάνω από 2.000 έχουν τραυματιστεί.
Ο ΟΗΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια συντηρητική εκτίμηση και ότι οι νεκροί και οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι στην πραγματικότητα.
Οι περισσότερες απώλειες έρχονται από τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης