Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 3 δισ. σχέδια επενδύσεων, πωλήσεις μετοχών πάγωσαν στην Ελλάδα λόγω Ουκρανίας – ενεργειακής κρίσης

Πάνω από 3 δισ. σχέδια επενδύσεων, πωλήσεις μετοχών πάγωσαν στην Ελλάδα λόγω Ουκρανίας – ενεργειακής κρίσης
Εύλογα οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδος έχουν αναθεωρηθεί από 5% σε 3,5% στο θετικό σενάριο ή 2,5% στο βασικό σενάριο
Σχετικά Άρθρα

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού αποτέλεσαν το βασικό αντικίνητρο ώστε να παγώσουν σχέδια 3 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα.
Υπήρχαν πολλά σχέδια από placement στις τράπεζες π.χ. στην Εθνική από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – το bankingnews έχει έγκαιρα αναφέρει ότι μετατίθενται για το 2023 – έως εξαγορές σε ξενοδοχεία, ακίνητα ή επενδυτικά σχέδια που είχαν εκπονηθεί ή πωλήσεις μετοχών σε εταιρίες από τους βασικούς μετόχους.
Το ύψος αυτών ήταν περίπου 3 δισεκ. ευρώ και έχουν παγώσει επειδή το μείγμα Ουκρανία, πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση μείωσε την ορατότητα.
Πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι άκρως ακατάλληλη για επενδύσεις και ανάληψη ρίσκου.

Οι παράγοντες αυτοί επί της ουσίας είναι οι αιτίες όπου και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στις 890 μονάδες κάτω από τις 900 μονάδες και παρά τα εμπόδια… δεν είναι μακριά η επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία.
Παρ΄ όλα αυτά οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί, η Ρωσία δεν θα αποχωρήσει από την Ανατολική και Νότια Ουκρανία και οι κυρώσεις δεν θα αρθούν κατά της Ρωσίας…
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και οι τράπεζες στην Ελλάδα θα υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις και προβλέψεις τους για τα κέρδη του 2022.
Επίσης τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων…

Εύλογα οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδος έχουν αναθεωρηθεί από 5% σε 3,5% στο θετικό σενάριο ή 2,5% στο βασικό σενάριο.
Το ΑΕΠ της Ελλάδος μπορεί να συρρικνωθεί περισσότερο εάν ο συνδυασμός πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός παραμείνουν μεγαλύτερο διάστημα του αναμενόμενου.
Ήδη το α΄ 6μηνο του 2022 έχει χαθεί και ο κίνδυνος να χαθεί συνολικά και όλο το 2022 έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το επενδυτικό ρίσκο μειώνεται οπότε πρέπει να αναθεωρηθούν όλες οι εκτιμήσεις για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου για το 2022.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάει χειρότερα από ότι έχει προβλεφθεί και προφανώς όλες οι υπερφίαλες εκτιμήσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να εγκαταλειφθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης