Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με καπέλο 131% οι χρεώσεις στο πρόγραμμα ΕΝ.Α της Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Πώς παγιδεύονται οι καταναλωτές

Με καπέλο 131% οι χρεώσεις στο πρόγραμμα ΕΝ.Α της Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Πώς παγιδεύονται οι καταναλωτές

Η εταιρία χρεώνει προς 580 ευρώ τη Mwh αυξημένη κατά 131% σε σχέση με την τιμή των 251 ευρώ ανά Mwh του Ιανουαρίου

Σχετικά Άρθρα

«Παγίδα» τα εικοσαετή συμβόλαια που προσφέρει το πρόγραμμα Ενεργειακή Ανεξαρτησία (ΕΝ.Α) του Ήρων ενώ η τιμή της Kwh είναι διπλάσια σε σχέση με της τρέχουσας αγοράς.
Οι καταναλωτές στην προσπάθεια τους να μειώσουν όσο είναι εφικτό το ενεργειακό κόστος που τους έχει ανατρέψει τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό ερευνούν όλες τις επιλογές της αγοράς.
Η διοίκηση του ΗΡΩΝ με νέα διαφημιστική καμπάνια προωθεί το πρόγραμμα, το οποίο να σημειωθεί κατά την εκκίνηση του ήταν μια πολύ καλή ιδέα αφού καλλιεργούσε στους καταναλωτές τη χρήση ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) δίνοντας την ευκαιρία να επενδύουν λαμβάνοντας αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.

Δυσκολεύονται να κατανοήσουν

Ο εμπνευστής του προγράμματος και πρόεδρος της ΗΡΩΝ Γιώργος Κούβαρης προωθεί το προϊόν με κάθε τρόπο καθώς θεωρεί ότι είναι το καλύτερο της αγοράς για τους καταναλωτές ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να εξηγεί τα οφέλη του προγράμματος στους υπαλλήλους της εταιρείας που ακόμη και αυτοί δυσκολεύονται να το κατανοήσουν παρ΄ότι είναι πιο κοντά στο γνωστικό αντικείμενο της ενέργειας.

Ποια είναι η τιμή χρέωσης ανά Kwh στο ΕΝ.Α;

Το πρόγραμμα ΕΝ.Α μετά την έκρηξη του ενεργειακού κόστους έχασε την πραγματική του αξία για τους χρήστες του προγράμματος διότι στην πράξη αποδεικνύεται ένα «βαρέλι δίχως πάτο» με την εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Η υπερβάλλουσα αύξηση της Kwh κατά 275% σε σχέση με πέρυσι εξανεμίζει τα οικονομικά οφέλη για τον καταναλωτή διότι πρέπει να αυξήσει την συμμετοχή του αντίστοιχα στο πρόγραμμα για να αποτυπωθεί η μείωση του λογαριασμού .

Προπληρώνεις το ρεύμα που θα καταναλώνεις

Στην πράξη ο καταναλωτής προπληρώνει την ενέργεια που θα καταναλώσει χωρίς ο ΗΡΩΝ να τον επιβραβεύει για την επιλογή του με κάποια έκπτωση.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία επενδυτική ζυγαριά που γέρνει προς την πλευρά της εταιρείας όταν έχει εξασφαλίσει έναν πελάτη για 20 χρόνια και τον κρατά κλειδωμένο ενώ στην περίπτωση που εγκαταλείψει νωρίτερα το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες του συμβολαίου που κάθε άλλο συμφέρουσες είναι για τον καταναλωτή.
Το ΕΝ.Α του Ήρων τα …παίρνει όλα ενώ ξεχνά ότι ο καταναλωτής θα συμπορευτεί μαζί της για τα επόμενα 20 χρόνια.

Πληροφορίες εκτος πραγματικότητας

Η ιστοσελίδα της εταιρείας δίνει πληροφορίες οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας και καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο τη σύγκριση με άλλα προγράμματα της αγοράς.
Το παράδειγμα αναφέρει ότι αν είσαι ένας καταναλωτής που πληρώνει 350 ευρώ το χρόνο για ενέργεια όταν η συμμετοχή του στο πρόγραμμα φτάσει στα 2.300 ευρώ θα απολαμβάνει δωρεάν τη χρέωση προμήθειας του λογαριασμό σου για 20 χρόνια από την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Η χρέωση ανά Kwh

Στο τέλος της σύμβασης των 20 ετών ο χρήστης του προγράμματος θα λάβει εκπτώσεις συνολικής αξίας 6.900 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το συμβόλιαο αναφέρει ότι ο καταναλωτής θα λάβει και όχι ζεστό χρήμα.
Πάντως ο ενδιαφερόμενος δεν γνωρίζει την τιμή της Kwh ή τη μέση τιμή της Kwh για τα επόμενα χρόνια 20 χρόνια εφόσον δεν τον γνωρίζει ούτε ο εμπνευστής του προγράμματος.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής τινάζει στο αέρα το ΕΝ.Α ενώ θα ήταν πιο χρήσιμο για τους καταναλωτές να λειτουργεί συνδυαστικά με ένα σταθερό πρόγραμμα χρέωσης της Kwh.

To calculator του Γιώργου Κούβαρη.

Ο χρήστης του προγράμματος που θα βάλει 100 ευρώ σε ένα χρόνο αντιστοιχεί σε κατανάλωση ενέργειας 145 Kwh το χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει η ιστοσελίδα της εταιρείας.
Η αξία της Kwh ανέρχεται σε 0,68 ευρώ ανά Kwh.
Δηλαδή 680 ευρώ ανά Mwh που να σημειωθεί είναι αυξημένη κατά 126% υψηλότερη σε σχέση με την αξία της ενέργειας σήμερα.
Στα 20 χρόνια του συμβολαίου χωρίς να έχει μεταβληθεί το αρχικό ποσό της επένδυσης των 100 ευρώ αντιστοιχούν σε ηλεκτρική κατανάλωση 2900 Kwh με τη συνολική έκπτωση στην αξία του ρεύματος να φθάνει τα 304,50 ευρώ.
Ο Ήρων θα δίνει έκπτωση 15,23 ευρώ στον καταναλωτή που έχει επενδύσει στο πρόγραμμα 100 ευρώ.
Το κόστος της Kwh διαμορφώνεται στα 0,58 ευρώ που σημαίνει ότι η αξία της Mwh ανέρχεται σε 580 ευρώ όταν μέσα στην κρίση  το κόστος ανά Mwh τον Ιανουάριο ήταν 251,3 ευρώ ανά Mwh και το Φεβρουάριο ήταν στα 230,7 ευρώ.
Σήμερα οι πάροχοι ενέργειας τιμολογούν το κόστος της Kwh από 0,30 έως 0,33 ευρώ ενώ το πρόγραμμα ΕΝ.Α προς 0,58 ευρώ.
Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα ΕΝ.Α χρεώνει την τιμή της Mwh υψηλότερα κατά 131% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή της αγοράς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης