Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Πόσο έχει εξασθενήσει ο εθισμός της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο - Τι θα συμβεί αν η Μόσχα κλείσει πρόωρα τις κάνουλες

Commerzbank: Πόσο έχει εξασθενήσει ο εθισμός της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο - Τι θα συμβεί αν η Μόσχα κλείσει πρόωρα τις κάνουλες
Μια διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα επιβραδύνει την ευρωπαϊκή μεταποίηση, λέει η Commerzbank
Σχετικά Άρθρα

Στη δυνατότητα ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία αναφέρεται με ανάλυσή της η Commerzbank.
Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η απειλή της Ρωσίας να κλείσει απότομα τις στρόφιγγες παραμένει ισχυρή.
Το ίδιο ισχυρή φαίνεται να είναι πλέον και η βούληση της Ευρώπης να επιδιώξει την «απεξάρτηση» της από τη ρωσική ενέργεια
Σε αυτό το περιβάλλον, από τη μια, τα αποθέματα «δείχνουν» ότι η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου «χαλάρωσε» το πρώτο τρίμηνο, παρά τις σημαντικά λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Από την άλλη, σημειώθηκε μικρή πρόοδος σε ό,τι αφορά τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Μια διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα επιβραδύνει την ευρωπαϊκή μεταποίηση, ενώ τώρα φαίνεται ότι έχουν βρεθεί νέοι τρόποι πληρωμής, γεγονός που δείχνει ότι και οι δύο πλευρές δεν θέλουν να διακόψουν τις εμπορικές σχέσεις τους.
Την ίδια στιγμή, η ΕΕ παραμένει σθεναρά προσηλωμένη στη μείωση της μέχρι τώρα μεγάλης εξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Όμως, υπάρχει κάποια πρόοδος ως προς αυτό;

Βελτιωμένη κατάσταση εφοδιασμού με μειωμένες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Τα καλά νέα πρώτα: η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου είναι λιγότερο σφιχτή σήμερα από ό,τι στην αρχή του έτους, παρά τη μείωση των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Αυτό, τουλάχιστον, υποδηλώνεται από τα αποθέματα:
Το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των συνήθων επιπέδων αποθεμάτων έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά σε λίγο κάτω από τις 8 ποσοστιαίες μονάδες - τον Ιανουάριο ήταν σχεδόν διπλάσιο (Διάγραμμα 1).
Αυτό οφείλεται εν μέρει στις αυξημένες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Από την άλλη, η κατανάλωση φυσικού αερίου κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα, χάρη στον μάλλον ήπιο χειμώνα και στην απότομη μείωση κατανάλωσης ρεύματος.
Ταυτόχρονα, οι παραδόσεις από τη Ρωσία το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν από το ήδη μειωμένο επίπεδο του τέταρτου τριμήνου: οι προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη μέσω των κύριων αγωγών NordStream 1, Yamal και μέσω της Ουκρανίας ήταν 30% λιγότερες από πέρυσι.
1_313.JPG
Κατά προσέγγιση, το ποσοστό της Ρωσίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ είναι πιθανό να έχει μειωθεί στο 35%, ενώ το 2021 ήταν ακόμη στο 45%.

Δεσμεύσεις για πρόσθετη προσφορά βραχυπρόθεσμα

Ωστόσο, αυτές οι τάσεις δεν μπορούν απλώς να επεκταθούν, λέει η Commerzbank.
Oι προσπάθειες των χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν πρόσθετες προμήθειες είχαν μέχρι στιγμής περιορισμένη μόνο επιτυχία:
Επετεύχθησαν λιγοστές συμφωνίες.
Με διαφορά, η σημαντικότερη δέσμευση ήταν του Προέδρου των ΗΠΑ Biden, ο οποίος αναμένεται να προσφέρει 15 δισεκ. κυβ. μέτρα (bcm) LNG.
Η Νορβηγία θα προμηθεύσει την ΕΕ με έως και 1,4 bcm επιπλέον έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Ιταλία πρόκειται να λάβει επιπλέον 2 bcm από την Αλγερία στο μέλλον.
Επομένως, οι πρόσθετες προμήθειες που είναι γνωστές σε εμάς ανέρχονται σε λιγότερο από 20 bcm.
Αυτή η ποσότητα θα αντισταθμίσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για ενάμιση μήνα.
Φυσικά, ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω εφοδιασμός (LNG), όπως συνέβαινε ήδη τους πρώτους τρεις μήνες, επειδή οι τιμές στην ΕΕ ήταν υψηλότερες από ό,τι στην Ασία, όπου η ζήτηση ήταν χαμηλή στην αρχή του έτους.
Υπάρχει επίσης η προοπτική μακροπρόθεσμων συνεργασιών: Το Κατάρ, για παράδειγμα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στην αγορά LNG, έδειξε ότι είναι ανοιχτό σε πιθανή συμφωνία κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Habeck.
Θέλει επίσης να επεκτείνει σημαντικά τη δυναμικότητά του, από τους 77 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (περίπου 100 bcm) σε 126 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (καλά 160 bcm). Ωστόσο, δεν αναμένεται αυτό να συμβεί μέχρι το 2027.
Οι προσδοκίες για πρόσθετες προμήθειες έχουν αμβλυνθεί, εν μέρει επειδή το 90% των προμηθειών φυσικού αερίου συνδέεται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο συνασπισμού για την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου.
Αλλά ακόμη και τότε, θα παραμείνει αναμφίβολα δύσκολο έργο η δημιουργία πρόσθετων αποθεμάτων, ειδικά βραχυπρόθεσμα.
Από την πλευρά της προσφοράς, εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της εγχώριας παραγωγής ρεύματος - άλλωστε, ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ κατέστη εξαρτημένη από τη Ρωσία ήταν ότι η εγχώρια παραγωγή είχε μειωθεί απότομα.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει λύση βραχυπρόθεσμα.
Αντίθετα, με το κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων στο Groningen της Ολλανδίας, η παραγωγή είναι πιο πιθανό να μειωθεί.
Η ολλανδική κυβέρνηση τόνισε για άλλη μια φορά ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Οπότε και εδώ δεν αναμένονται ραγδαίες αυξήσεις.
Επιπλέον, είναι αμφίβολο πόσα μπορούν να εξοικονομηθούν από την πλευρά της ζήτησης.
Οι προτάσεις εδώ κυμαίνονται από την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ταχεία χρήση αντλιών θερμότητας και την ταχύτερη επέκταση των ηλιακών πάνελ στέγης έως τη μείωση της θερμοκρασίας δωματίου ή άλλα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με την ΕΕ, με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν συνολικά περίπου 35 bcm κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Παρόλο που ορισμένα από αυτά τα μέτρα θα υποστηριχθούν σίγουρα από κυβερνητικά κίνητρα, δεν είναι βέβαιο σε ποιο βαθμό και πόσο γρήγορα μπορούν να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες εξοικονόμησης.
2_269.JPG
Και τι θα γίνει αν η Ρωσία κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου;

Τι σημαίνει αυτό σε περίπτωση που τελικά θα διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου;
Τότε τουλάχιστον ορισμένες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να περιορίσουν τη ζήτηση.
Είναι αλήθεια ότι η ζήτηση θα πέσει στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον μήνα τους καλοκαιρινούς μήνες για εποχικούς λόγους, που θα μπορούσαν απλώς να καλυφθούν από την αναμενόμενη εισροή φυσικού αερίου ακόμη και χωρίς ρωσικές προμήθειες.
Ωστόσο, τότε δεν θα ήταν δυνατή η αναπλήρωση των αποθεμάτων για την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Αλλά η ΕΕ θέλει στην πραγματικότητα να θέσει σταθερούς στόχους πλήρωσης για αυτό.
Άλλωστε, το 25% με 30% της χειμερινής ζήτησης καλύπτεται από τα αποθέματα.
Δεδομένου ότι τα νοικοκυριά καθώς και οι ειδικά προστατευόμενες εγκαταστάσεις θα πρέπει να παρέχονται κατά προτεραιότητα σύμφωνα με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, πρωτίστως θα πληγεί ο μεταποιητικός τομέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης