Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στριμώχνουν την Ρωσία Ασφαλιστικές και AM Best - Ένας ακόμα μοχλός πίεσης σε λειτουργία

Στριμώχνουν την Ρωσία Ασφαλιστικές και AM Best - Ένας ακόμα μοχλός πίεσης σε λειτουργία

Η παύση εμπορικών δραστηριοτήτων και πιστοληπτικής αξιολόγησης της AM Best έρχεται αμέσως μετά την απόφαση της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των δύο ρωσικών ασφαλιστικών εταιρειών

Την ‘κάθαρση’ των Ρώσων ζητά ο παγκόσμιος οργανισμός αξιολόγησης για τις ασφαλιστικές AM Best, σταματώντας όλες τις εμπορικές δραστηριότητες σε πελάτες του στη Ρωσία, καθώς και τις αξιολογήσεις για ασφαλιστές και αντασφαλιστές που εδρεύουν στη χώρα.
Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Απριλίου 2022.
Ο παύση εμπορικών δραστηριοτήτων και πιστοληπτικής αξιολόγησης της AM Best έρχεται αμέσως μετά την απόφαση της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των δύο ρωσικών ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και να βρίσκεται υπό εξέταση αξιολόγηση με αρνητικές προοπτικές.
Λίγο νωρίτερα, η AM Best είχε αλλάξει το Country Risk Tier για τη Ρωσία σε CRT-5 από CRT- 4 θέλοντας να δείξει το σημαντικό αυξημένο γεωπολιτικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κίνδυνο για την χώρα.

Συσπείρωση οίκων αξιολόγησης

Άλλοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης έχουν, επίσης λάβει μέτρα καθώς οι στρατιωτικές και πολιτικές συρράξεις συνεχίζονται, με την S&P Global Ratings να έχει παύσει τις αξιολογήσεις της σε ρωσικές εταιρείες, αλλά και την Moody’s και την Fitch να προειδοποιεί τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές να κινδύνους αποθεματοποίησης, κερδοφορίας και μειωμένο αποτέλεσμα.
Μείζον θέμα στις ασφαλιστικές έχει προκαλέσει η απάντηση της Ρωσίας στην Δύση με την κρατικοποίηση περί των 800 αεροσκαφών ξένων ιδιοκτητών, εγείροντας κατά αυτόν τον
τρόπο αξιώσεις από εταιρείες leasing προς (αντ)ασφαλιστικές, όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το ΒΝ.
Μάλιστα σύμφωνα με την Moodys οι Ευρωπαϊκές μεγάλες (αντ)ασφαλιστικές κινδυνεύουν να γράψουν στα βιβλία τους ζημιές 11 δισεκ. δολαρίων από το γεγονός ότι μονομερώς η Ρωσία αποφάσισε να καταχωρήσει τα αεροσκάφη στα μητρώα της.
Η Fitch υπολογίζει την ζημία στα 13 δισεκατομμύρια τονίζοντας ότι αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά του κλάδου ασφάλιση αερομεταφορών.

Αλλεπάλληλοι εκβιασμοί και συμφέροντα

Οι εταιρείες χρονομίσθωσης ενδέχεται να αξιώσουν ακόμα και ολική ανάκτηση αεροσκαφών, ωστόσο η αξία των αεροσκαφών οι διαπραγματεύσεις με τους ασφαλιστές για τις αξίες δεν θα είναι εύκολες για τις εταιρείες leasing από το γεγονός και μόνο ότι η κρατικοποίηση έγινε με απόφαση της Ρωσικής κυβέρνησης με βίαιο τρόπο.
Σημαντική έκθεση στον κίνδυνο αυτό έχουν τα Lloyds του Λονδίνου, λιγότερη η AXA XL, η Chubb, η Fidelis, η Kiln η Tokio Marine.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης