Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕSMA: Στη μέγγενη του Putin οι αγορές εμπορευμάτων – Το εφιαλτικό σενάριο της ρωσικής χρεοκοπίας, το τεράστιο σοκ

ΕSMA:  Στη μέγγενη του Putin οι αγορές εμπορευμάτων – Το εφιαλτικό σενάριο της ρωσικής χρεοκοπίας, το τεράστιο σοκ
Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των αγορών (ΕSMA), Verena Ross καταγράφει το εκρηκτικό μείγμα του σεναρίου των ρωσικής χρεοκοπίας, των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους δανεισμού
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικούς κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω μιας πιθανής κρατικής πτώχευσης της Ρωσίας, υψηλών ποσοστών πληθωρισμού και πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων, εντοπίζει η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των αγορών (ΕSMA), Verena Ross.

Ο εποπτικός φορέας της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ΕSMA αναμένει άγριες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια για αρκετό καιρό μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ταραχώδεις ανακατατάξεις

«Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και στις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε η επικεφαλής της ESMA, Verena Ross σε συνέντευξή της στην Handelsblatt τη Κυριακή 27 μαρτίου 2022.
«Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ταραχώδεις περιόδους ενόψει αυτού του μείγματος».

Πρόβλημα αποτίμησης

Η ESMA παρακολουθεί επί του παρόντος ιδιαίτερα προσεκτικά τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τα funds που επικεντρώνονται στη Ρωσία, την Ουκρανία ή τις αγορές εμπορευμάτων.
«Τα προϊόντα που συνδέονται στενά με τη ρωσική ή την ουκρανική αγορά αντιμετωπίζουν επί του παρόντος όχι μόνο προβλήματα ρευστότητας, αλλά και προβλήματα αποτίμησης», δήλωσε η Ross, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της ΕSMA από τον Νοέμβριο 2021.
Συνολικά, οι κίνδυνοι στις αγορές παραμένουν υψηλοί, σημειώνει.
Goldman, Barclays Cut 2022 Russia Outlook, See Double-Digit Drop - BNN  Bloomberg
Το σοκ στις αγορές

H ίδια τονίζει πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν ήταν μόνο ένα σοκ για όλους μας προσωπικά, αλλά και για τις αγορές.
Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διορθώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.
Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα γίνουν σαφείς μόνο σταδιακά.
Οι κυρώσεις έχουν τροποποιηθεί αρκετές φορές.
Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ πολλών συμμετεχόντων στην αγορά ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν λεπτομερώς.
Συγκεντρώνουμε αυτές τις ερωτήσεις και στη συνέχεια ζητάμε διευκρινίσεις από την Επιτροπή της ΕΕ εγκαίρως».
200444a0c963786b69bb75c923cf7a8a.webp
Εμπορεύματα και αγορές παραγώγων

Η Ross, επίσης, επισημαίνει πως «υπήρξαν ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, όπως για παράδειγμα του νικελίου.
Σε ορισμένα συμβόλαια παραγώγων στον τομέα της ενέργειας, οι επενδυτές έπρεπε να καταθέσουν εξασφαλίσεις στις λεγόμενες «κλήσεις περιθωρίου».
Παρακολουθούμε στενά αν οι συμμετέχοντες στην αγορά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ως αποτέλεσμα και αν αυτές μπορεί να έχουν αντίκτυπο και σε άλλους επενδυτές ή τράπεζες.
Συνολικά, οι κίνδυνοι για τις αγορές παραμένουν υψηλοί».
Why do countries default on their debts? | World Economic Forum
Κατάλληλη αποτίμηση

Η ίδια ξεκαθαρίζει πως «παρακολουθούμε στενά τις εταιρείες και τα αμοιβαία κεφάλαια που επικεντρώνονται στη Ρωσία, την Ουκρανία ή τις αγορές εμπορευμάτων.
Για τα προϊόντα που συνδέονται στενά με τη ρωσική ή την ουκρανική αγορά, υπάρχουν σήμερα όχι μόνο προβλήματα ρευστότητας αλλά και αποτίμησης.
Δεν είναι εύκολο να παρουσιαστεί μια κατάλληλη αποτίμηση ορισμένων κεφαλαίων στην παρούσα κατάσταση», επισημαίνει.

Απροσδιόριστος ο αντίκτυπος

Παράλληλα, συμπληρώνει ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει πολλά από τα νέα δεδομένα.
Ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος μιας χρεοκοπίας του ρωσικού κράτους.
Η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι υψηλή και η μεταβλητότητα είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αυτό δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και στις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για ταραχώδεις περιόδους ενόψει αυτών των μειγμάτων», καταλήγει.

Esma-Chefin Verena Ross Quelle: ESMA
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης