Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Συμφωνήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Καταστρέφει χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων η Ρωσία

Ουκρανία: Συμφωνήθηκαν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι - Καταστρέφει χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων η Ρωσία
Σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Vadim Denisenko, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να - καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται για 32η ημέρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες σε πολλές πόλεις, με τον πρόεδρο Zelensky απαιτεί από χώρες της Δύσης να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα του οπλοστασίου τους, σημειώνοντας ότι το Κίεβο χρειάζεται τανκς, μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα κατά πλοίων.
Ήδη, το ρωσικό σφυροκόπημα στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στον εκτοπισμό σχεδόν 4 εκατομμυρίων, ενώ έχει προκαλέσει φόβους για μια ευρύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και στη Δύση.
Στο μεταξύ, η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν δύο «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές στην πρώτη γραμμή, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει να επιτραπεί στους ανθρώπους να φύγουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από τη νότια πόλη Μαριούπολη, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Irina Vereshchuk.

Η Ρωσία καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων

Στο μεταξύ, σύμβουλος στο ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, ο Vadim Denisenko, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να καταστρέφει ουκρανικούς χώρους αποθήκευσης καυσίμων και τροφίμων, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να διασκορπίσει τα αποθέματα των προϊόντων αυτών στο εγγύς μέλλον.
Μιλώντας στην τοπική τηλεόραση, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία μεταφέρει εκ περιτροπής δυνάμεις στα σύνορα της Ουκρανίας και πως θα μπορούσε να προσπαθήσει ξανά να προωθηθεί στο έδαφος της Ουκρανίας.

Το Κίεβο ζητά από τον Ερυθρό Σταυρό να μην ανοίξει γραφείο στη ρωσική πόλη Ροστόφ

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην ανοίξει γραφείο στην πόλη Ροστόφ επί του Ντον της Ρωσίας, τονίζοντας πως έτσι θα νομιμοποιούσε τους «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» της Μόσχας και την αρπαγή και αναγκαστική απέλαση Ουκρανών.
Ο επικεφαλής της ΔΕΕΣ δήλωσε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, S. Lavrov, πως μια συμφωνία ανάμεσα στον ρωσικό και τον ουκρανικό στρατό θα πρέπει να επιτευχθεί πριν οι άμαχοι μπορέσουν να απομακρυνθούν κανονικά από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα Ρωσικά ΜΜΕ, ο επικεφαλής της Ερυθρού Σταυρού ζήτησε από τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ενός γραφείου του Ερυθρού Σταυρού στο Ροστόφ επί του Ντον.
Ωστόσο, ο Μιχαΐλο Ραντουτσκίι, επικεφαλής της επιτροπής δημόσιας υγείας στην ουκρανική Βουλή, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό να αλλάξει τα σχέδιά του, λέγοντας πως «η Επιτροπή καλεί τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να μην νομιμοποιήσει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να μην υποστηρίξει την αρπαγή Ουκρανών και τις αναγκαστικές απελάσεις της».
Σημειώνεται ότι το Ροστόφ επί του Ντον είναι η μεγαλύτερη ρωσική πόλη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας και διοικητική πρωτεύουσα της περιοχής του Ροστόφ που έχει χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για προσωρινούς καταυλισμούς διαμονής ανθρώπων που απομακρύνονται από την πολεμική ζώνη.

Λβιβ: Σύλληψη υπόπτου για κατασκοπεία μετά τους βομβαρδισμούς

Στη Λβιβ, που το Σάββατο 26/3 βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. Biden, βρισκόταν στην Πολωνία, συνελήφθη ένας άνδρας ως ύποπτος για κατασκοπεία.
Όπως ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, η αστυνομία ανακάλυψε ότι ο συγκεκριμένος άνδρας κατέγραψε έναν πύραυλο να πετά και να χτυπά τον στόχο, ενώ εντόπησε στο τηλέφωνό του φωτογραφίες από σημεία ελέγχου στην περιοχή.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, οι φωτογραφίες που τράβηξε εστάλησαν σε δύο ρωσικούς αριθμούς.
Στο μεταξύ, η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκτόξευσαν συνολικά έξι πυραύλους το Σάββατο στη Λβιβ και οι στόχοι ήταν μια αποθήκη καυσίμων και ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Σεβαστούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας.

Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Σλάβουτιτς

Ο ρωσικός στρατός πήρε τον έλεγχο της πόλης Σλάβουτιτς, όπου διαμένει το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, συλλαμβάνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τον δήμαρχο και προκαλώντας φιλο-ουκρανικές διαδηλώσεις, όπως έγινε γνωστό από τις ουκρανικές αρχές.
«Απελευθερώθηκα, όλα είναι καλά, στο μέτρο που είναι δυνατό δεδομένης της κατοχής», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP ο Γιούρι Φόμιτσεφ, δήμαρχος του Σλάβουτιτς, η σύλληψη του οποίου από τους Ρώσους ανακοινώθηκε από την περιφερειακή διοίκηση του Κιέβου. Ο ίδιος μετά την απελευθέρωσή του, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια μιας αντιρωσικής διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με τον ίδιο, 5.000 άνθρωποι και διαβεβαίωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα θα εγκαταλείψουν σύντομα την πόλη, διευκρινίζοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα αποσυρθούν αύριο.
«Οι Ρώσοι εισβολείς εισέβαλαν στο Σλάβουτιτς και κατέλαβαν το νοσοκομείο της πόλης», είχε γράψει στο Telegram η στρατιωτική διοίκηση της περιφέρειας του Κιέβου, που περιλαμβάνει το Σλάβουτιτς, μια πόλη 25.000 κατοίκων, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας, η οποία δημιουργήθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, το 1986.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Facebook ότι τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να διευκρινίσει πότε και υπό ποιες συνθήκες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης